Dulciurile sunt nelipsite de pe masa de sarbatori si reprezinta una dintre cele mai mari bucurii ale copiilor. Insa pentru a te bucura de mai multe sortimente dulciuri si prajituri de Craciun, este important sa alegi retete cat mai usoare, simple si practice, care sa nu inglobeze multe ingrediente si nici sa nu-ti consume mult timp sau energie. Iata cateva idei spectaculoase de deserturi foarte usor de facut, astfel incat sa surprinzi bucuria Craciunului in cel mai dulce mod cu putinta!
Caramele cu vanilie, bourbon si alune
Ingrediente
1 lingura de bourbon (coniac)
1 lingurita de bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita extract de vanilie
1 cana de zahar
1 1/2 cani de alune sarate, decojite si prajite
1/2 cana de sirop de porumb
1 linguri de unt nesarat
Mod de preparare
Intr-un bol, amesteca bourbonul, bicarbonatul si vanilia. Separat, intr-o craticioara, pune pe foc siropul de porumb indoit cu 1 lingura de apa, pana cand fierbe si face bule pe margini, apoi adauga zaharul si amesteca pana se dizolva.
Acopera oala cu un capac, astfel incat sa se topeasca si cristalele de zahar care au tendinta de a se forma pe margini. Dupa 1-2 minute, adauga alunele prajite. Mai lasa sa fiarba cam 5 minute, apoi adauga untul si amestecul de bourbon, bicarbonatul si vanilie. Amesteca riguros, pentru a incorpora bine toate ingredientele.
Asaza o foaie de copt intr-o tava, ia oala de pe foc si, cu ajutorul unei spatule, toarna compozitia, intinzand-o uniform pe toata suprafata tavii. Las-o sa se raceasca, apoi bag-o la frigider sau da-o afara, la rece, pana cand se intareste. Sparge caramelele in bucati asimetrice si aranjeaza-le frumos pe un platou.
Aripi de inger
Ingrediente
200 g ciocolata alba, tocata marunt
24 caise deshidratate
1/2 cana fistic nesarat, sfaramitat
Mod de preparare
Topeste ciocolata intr-un bol, la bain-marie sau in cuptorul cu microunde. Ia fiecare bucata de caisa si tavaleste-o prin ciocolata (doar pe o parte), apoi da-o imediat prin fisticul maruntit. Procedeaza la fel cu fiecare fruct deshidratat. Asaza caisele imbracate in ciocolata si fistic pe o hartie de copt, apoi baga-le la frigider 10 minute sau pana cand ciocolata s-a intarit.
Jeleuri delicioase cu fructe
Ingrediente
1 1/3 cani de suc de fructe (la alegere)
4 pachetele de gelatina (30 g)
2 1/2 cani de zahar
2 cani de fructe din dulceata
Mod de preparare
Pune doua treimi de cana de suc de fructe intr-un bol si adauga gelatina. Las-o sa stea 5 minute in suc. Intre timp, adauga restul de suc de fructe si 1 1/2 cani de zahar intr-o oala, apoi pune-o pe foc si las-o pana cand siropul fierbe si zaharul se topeste.
Adauga fructele si mai lasa pe foc pana cand amestecul se transforma intr-un sirop mai gros. Adauga gelatina topita in suc si amesteca pana cand se incorporeaza in sirop. Adauga amestecul in diverse forme sau intr-o tava, apoi baga jeleul la frigider, aproximativ 3 ore, pana cand se intareste.
Pune zaharul ramas pe un platou intins, taie jeleul cubulete sau in diverse forme si tavaleste-le
Trufe cappuccino cu scortisoara
Ingrediente
1 lingura de apa fierbinte
2 lingurite cafea instant, granule
2 1/2 lingurite pudra de scortisoara
1/2 cana de smantana lichida grasa
180 g ciocolata neagra, maruntita
2 linguri de unt, la temperatura camerei
3 linguri de zahar
Mod de preparare
Intr-un bol, amesteca apa, cafeaua si 1 lingurita de scortisoara. Pune smantana pe foc, intr-o craticioara, pana cand ajunge la punctul de fierbere, apoi da-o la o parte de pe aragaz. Adauga ciocolata si untul in smantana si amesteca pana cand se topesc. Toarna amestecul de ciocolata peste cel de scortisoara si cafea si amesteca bine.
Da compozitia la frigider, aproximativ 1 ora. Pe un platou, amesteca putin zahar cu scortisoara ramasa. Scoate compozitia din frigider, modeleaz-o sub forma unor bile sau mingiute si tavaleste-le apoi prin amestecul de zahar si scortisoara. Baga-le la frigider inca 2 ore.
Fudge de lamaie
Fudge sunt dulciuri traditionale din Marea Britanie, foarte asemanatoare ca textura cu niste caramele moi.
Ingrediente
1 1/2 lingurite + 6 linguri de unt
1.2 kg de chipsuri de ciocolata cu vanilie
2/3 cana lapte condensat indulcit
2/3 cana crema de bezea
1 1/2 lingurite extract de lamaie
Mod de preparare
Topeste cele 6 linguri de unt intr-o oala mai mare. Adauga chipsurile de ciocolata cu vanilie si laptele condensat. Lasa compozitia pe foc inca 10-12 minute sau pana cand ciocolata se topeste. Adauga crema de bezea si extractul de lamaie. Compozitia se mai lasa pe foc inca 3-4 minute, apoi se toarna intr-o tava in care este asezata folie unsa cu unt. Baga tava la frigider, pana cand compozitia se intareste. Scoate fudge-ul cu totul din tava, cu ajutorul foliei, apoi taie-l bucati si serveste-le direct de la frigider.
Acadele cu scortisoara
Ingrediente
1 cana de zahar
1/2 cana de sirop de porumb
1 praf de sare
1/2 lingurita ulei de scortisoara
3-4 picaturi de colorant alimentar
12 betisoare pentru acadele
Mod de preparare
Unge 12 forme de acadele cu unt, apoi asaza cate o bucata de hartie de copt in fiecare. Intr-o cratita, amesteca zaharul, siropul de porumb si sarea. Pune cratita pe foc pana cand se topeste zaharul. Mai lasa compozitia pe foc, inca vreo cateva minute, fara sa amesteci in ea.
Ia oala de pe foc si adauga in compozitie uleiul de scortisoara si colorantul, apoi toarn-o in forme. Asteapta sa se raceasca putin si chiar inainte de a se intari complet, scoate-le din forme si infige in fiecare cate un betisor. Baga-le la frigider, pentru a se intari complet si serveste-le copiilor, in perioada Craciunului.
Poti incerca cat mai multe nuante de colorant alimentar si condimente, pentru a varia sortimentele de acadele pe care le servesti de sarbatori celor dragi.
Tu ce alte dulciuri fabuloase, care se prepara rapid, mai faci celor dragi, in aceasta perioada magica de sarbatori? Impartaseste-le ideile, si nu uita nici de retete, in sectiunea de comentarii de mai jos! Hai sa ne indulcim impreuna si sa descoperim idei noi si interesante de a petrece mai mult timp impreuna cu copilul in bucatarie!