Craciunul este o sarbatoare care se celebreaza in majoritatea tarilor lumii. Fiecare dintre aceste tari are obiceiuri, traditii si mancaruri specifice acestei zile. In tara noastra este o traditie sa servim din preparate pe baza de carne de porc si cozonac, insa in alte tari se servesc alte mancaruri, la fel de gustoase.
Italienii sunt vestiti pentru bucataria lor specifica, bazata pe paste fainoase, insa si cand vine vorba despre deserturi sunt adevarati maestri. Desertul lor traditional pentru aceasta mare sarbatoare este cozonacul panettone, care s-a raspandit si a ajuns sa fie servit in mai multe tari.
Scurt istoric al cozonacului italienesc
Panettone este o prajitura asemanatoare cozonacului, insa cu forma unei briose mari si umpluta de obicei cu fructe confiate sau uscate. Renumele lui a trecut granitele Italiei si a ajuns pana la francezi, germani, englezi, spanioli si chiar si americani sau canadieni, cu totii cuceriti de gustul sau aparte. De altfel, prajituri asemanatoare prepara si sud-americanii in perioada Craciunului, insa numele ei difera.
In jurul acestei prajituri au aparut mai multe legende, originile ei sau imprejurarile in care a fost pregatita pentru prima data fiind inca neclare. Cert este ca primul panettone a fost pregatit in Milano in secolul al XV-lea, in toate legendele apare numele patiserului Toni si numele ducelui Ludovico il Moro Sforza.
Cum italienii sunt un popor romantic, si reteta acestui cozonac are o poveste de dragoste in spate. Potrivit legendei, cavalerul milanez Ughetto degli Atellani s-a indragostit nebuneste de Adalgisa, fiica patiserului Toni. Cavalerul se hotaraste se deghizeze intr-un patiser incepator pentru a lucra in patiseria lui Toni si pentru a fi mai aproape de Adalgisa. Vrand sa o impresioneze, el s-a hotarat sa-i pregateasca un desert special. Odata ce Adalgisa si tatal ei au gustat din painea cu fructe preparata de tanarul indragostit, au ramas cuceriti de desert, i-au dat numele "Pan del Toni" si au prezentat-o ca pe o specialitate a casei. Cei doi tineri s-au casatorit, iar prajitura inspirata de dragostea lor se serveste si astazi.
O alta versiunea ne spune ca aceasta faimoasa prajitura s-a nascut de fapt dintr-o greseala. Cand pregatea masa de Craciun, Toni, un ajutor de bucatar de la curtea ducelui Ludovico il Moro Sforza, arde desertul pregatit initial. Pentru ca mesenii nu puteau sa fie privati de desert, Toni pregateste repede o briosa supradimensionata in care pune stafide si coaja de citrice confiata. Prajitura este apreciata de toti cei prezenti, iar ducele ii da numele "Pan del Toni". Renumele ei a crescut de la an la an, iar in prezent nu exista casa de italian in care sa nu se serveasca panettone de Craciun.
Reteta a suferit modificari de-a lungul timpului si astazi se prepara in mai multe feluri - cu glazura, cu creme deosebite si cu fructe exotice.
Cum prepari panettone chiar la tine in bucatarie
Daca obisnuiai ca in anii trecuti sa gatesti cozonac, anul acesta poti incerca ceva nou, mai simplu de preparat, dar foarte gustos. Copiii te pot ajuta la pregatirea acestei prajituri, iar in timp ce asteptati sa se coaca le poti spune legendele aparitiei ei.
Nu este o reteta grea, insa va necesita mai mult timp deoarece se lasa de mai multe ori la dospit.
Iata de ce ingrediente ai nevoie pentru a pregati un panettone pentru 10 persoane:
- 600 de grame de faina alba de grau
- 100 de grame de zahar
- 100 de grame de unt la temperatura camerei
- un ou intreg mare (galbenus si albus) si 4 galbenusuri
- 2 cuburi de drojdie
- 60 de mililitri de rom brun
- 200 de grame stafide
- 200 de grame de coaja de lamaie si portocala confiata
- apa
- un praf de sare
Modalitate de preparare
Incepe prin a pune fructele in rom intr-un bol de mici dimensiuni. Amesteca drojdia cu 100 de grame de faina si toarna apa pana cand obtii un aluat elastic. Acopera amestecul cu un prosop curat de bucatarie si lasa castronul intr-un loc cald pentru circa 30 de minute, pana aluatul se tripleaza in dimensiuni.
Dupa ce aluatul a dospit adauga restul de faina, zaharul, ouale, untul si sarea. Framanta-l bine timp de 15 minute apoi mai lasa-l la crescut pentru inca 15 minute sau pana se dubleaza.
Dupa acest sfert de ora este momentul sa imbogatesti aroma cozonacului cu fructe si rom. Unge tava de panettone cu unt, tapeteaza-o cu faina si plaseaza aluatul in ea. Mai lasa-l o data la crescut la cald pana se dubleaza in dimensiuni. Intre timp, seteaza cuptorul la 190 de grade Celsius pentru a fi incalzit cand vei introduce prajitura la copt.
Prajitura trebuie sa stea la cuptor pentru o ora, pana cand capata o culoare aurie. O poti testa cu ajutorul unui bat de lemn pentru frigaruie; introdu-l in centrul cozonacului si daca iese curat inseamna ca este gata.
Poti incerca sa coci aluatul in forme mici de briose. In acest caz nu va fi nevoie sa stea la cuptor decat 20 de minute.
Ai mana libera sa folosesti si alte ingrediente pentru a da un gust deosebit cozonacului. Spre exemplu, poti sa pui in aluat fulgi de ciocolata sau, pe langa stafide si coaja de citrice confiate, sa mai utilizezi si bucati de ananas, papaya si mango confiate.
O alta varianta prin care poti amplifica aroma prajiturii este prin glazurarea ei cu o crema de ciocolata cu pur si simplu cu ciocolata topita, care nu are nevoie de preparare in prealabil. Aceasta crema va deveni o crusta delicioasa si irezistibila atat pentru copii, cat si pentru adulti.
In ultimii ani, pe mesele romanilor se gaseste tot mai des acest tip de cozonac. Foarte gustos si usor de preparat, panettone inlocuieste adesea clasicul cozonac romanesc la mesele festive. Chiar daca nimic nu se poate compara cu gustul cozonacului pufos cu multa nuca abia scos din cuptor, putina diversitate nu strica, iar anul acesta poti incerca sa prepari panettone chiar acasa la tine.
Tu ce desert obisnuiesti sa prepari de Craciun? Pregatesti o prajitura deosebita sau preferi cozonacul clasic? Impartaseste cu noi reteta ta speciala in sectiunea de comentarii de mai jos!