Reteta de piftie pentru copii

/ / Modificat: 2024-12-23
Reteta de piftie pentru copii

Piftia, sau racitura, este un preparate nelipsit de pe mesele festive de Craciun si Revelion. De obicei se prepara din carne, oase si cartilaje de porc, fierte indelung intr-o zeama aromata cu usturoi, care, dupa racire, devine gelatinoasa. Multi, insa, prepara piftia si cu carne de pui, pentru ca este mai usor de digerat si nu pica greu.

Piftia de pui poate fi consumata si de catre cei mici, insa reteta trebuie putin adaptata, pentru a tine cont de nevoile lor nutritionale.

Piftia poate fi introdusa in alimentatia copiilor de la varsta de 1 an, avand grija ca bucatile de carne sa fie taiate foarte mici si sa nu contina oase. In general, este recomandat ca piftia sa nu fie oferita copiilor sub 1 an, din cauza continutului ridicat de sare si posibilitatea de a avea dificultati in a mesteca bucatile de carne sau legume mai mari.

Ingrediente piftie de pui pentru copii

Iata cum poti prepara piftia in asa fel incat sa poata fi consumata si de catre copil:

  • 1 kg carne de pui (copanele de pui cu os si piele, aripioare sau piept de pui)
  • 3 morcovi
  • 2 teline
  • 1 ceapa
  • 2 catei de usturoi
  • 3 foi de dafin
  • 1 legatura de patrunjel
  • sare si piper

Mod de preparare:

Portioneaza carnea de pui si pune totul intr-o oala.

Curata morcovii, telina si usturoiul si adauga-le peste pui. Acopera totul cu apa rece si completeaza cu sare, piper si 3 foi de dafin. Nu uita sa iei si spuma de la suprafata, atunci cand este cazul. Mentine intensitatea scazuta a focului, chiar daca procesul de fierbere dureaza mai mult!

Scoate morcovii si telina, atunci cand legumele sunt aproape fierte si continua doar cu puiul. Elimina spuma care se formeaza. Atunci cand carnea incepe sa se desprinda de pe os, scoate-o din apa si las-o la racit.

Lasa si supa ramasa la racit, pentru degresare. Dupa 20 de minute, strecoara apa printr-o sita.

Curata ceapa si adaug-o in apa pe care tocmai o pui, din nou, la incalzit. Completeaza cu carnea de pui. Acopera totul cu un capac, lasa focul la o intensitate foarte mica (astfel incat sa nu dea in clocot) si fierbe pentru o ora si 20 de minute.

Lasa totul sa se raceasca. Strecoara apa inca o data, ca sa elimini si bucatile de usturoi.

Portioneaza carnea de pui in fasii cat mai mici, taie legumele rondele si incepe decorarea.

Pune supa intr-un vas termorezistent cu capac sau in forme de briose ori savarine (vor fi mai apetisante pentru cei mici). Decoreaza cu morcovul si telina si completeaza cu o legatura de patrunjel taiata. Lasa piftia de pui la racit pentru circa 8 ore.

Recomandari:

  • Daca puiul sau legumele sunt greu de mestecat pentru copii, le poti pasa pentru a obtine o consistenta mai fina.
  • Nu pune multa sare! Desi piftia este apreciata pentru gustul sau sarat, pentru copii este recomandat sa folosesti mai putina sare sau sa eviti complet acest ingredient.
  • Pe langa ingredientele clasice, poti adauga si alte legume (telina, patrunjel) pentru a diversifica gustul si valoarea nutritiva a preparatului.
  • Pentru un plus de varietate, poti incerca sa faci piftie dintr-un pui intreg, piept si spate de pui sau pipote. Poti folosi si spate de pui daca doresti.
  • Pentru ca puiul are un tip de carne slab in grasimi, este recomandat ca piftia sa fie consumata in maximum 4 zile de la preparare.

RETETA VIDEO PIFTIE DE PUI:

RETETA VIDEO PIFTIE DE CURCAN:

Foto: Freepik (imaginea este pur ilustrativa)

Taguri Retete piftie

Articole recomandate

Citeste si despre