Si noua ne plac ardeii capia, mai ales pentru gustul lor minunat, dar si pentru vitaminele pe care le contin. In cazul in care vrei sa te bucuri de ei si pe timp de iarna, ti-am pregatit 3 retete delicioase pe care le poti prepara relativ rapid.
Salata de ardei capia pentru iarna
Salata de ardei capia este ideala ca ganitura, langa o friptura din carne de porc. Are un gust deosebit, dulce acrisor si aromat, fiind totodata un aliment sanatos, preparata din ardei proaspeti, nefierti. In acest mod, ardeii isi pastreaza toti antioxidantii, vitaminele si mineralele.
1. Timp de preparare: 1-2 h
2. Dificultate: redusa
3. Ingrediente:
- 5 kg ardei capia gata taiati;
- ½ l otet din vin;
- 250 gr zahar;
- 4 linguri sare mare, grunjoasa, neiodata;
- 1 lingura de seminte de mustar.
4. Mod de preparare:
Spala bine ardeii, indeparteaza cotorul de la fiecare si curata-i de semintele.
Cantareste ardeii curatati, astfel incat sa ai la dispozitie 5 kilograme pentru conservat.
Taie toti ardeii in fasii cu grosimea de 1 cm si lungimea de 4-5 cm.
Pune ardei feliati in acest vas si adauga deasupra lui sarea, zaharul, boabele de mustar si otetul.
Amesteca ingredinetele, cu degetele rasfirate, asa incat zarul si restul condimentelor sa se distribuie in mod egal. Poti adauga si cateva boabe de piper begru sau cateva tije de telina tocate.
Scoate vasul la rece – eventual pe balcon daca stai la bloc, pentru 6-8 ore. Astfel, ardeii isi vor lasa foarte multa zeama.
Pune ardeii in borcane cu filet, foarte bine spalate, tasand usor fasiile de ardei, fara sa le inghesui prea mult. Completeaza fiecare borcan cu zeama ramasa in vasul in care ai tinut ardeii la rece, apoi infileteaza capacele de la fiecare bornac.
Sterilizeaza borcanele in baie de abur, asa cum procedezi cu cele de compot.
Pasta de ardei capia pentru iarna
Se poate pune la ciorbe sau poate fi consumata ca atare, pe paine.
1. Timp de preparare: 1 h si 15 min.
2. Dificultate: redusa
3. Ingrediente:
- 3 kg de ardei capia;
- 200 ml ulei;
- 1 lingurita de sare;
- 400 ml bulion.
4. Mod de preparare:
Spala ardeii, curata-i de seminte si cotor, apoi taie-i bucati si da-i prin masina de tocat carne.
Pune pasta de ardei intr-o cratita si las-o sa fiarba pana cand scade zeama pe care si-o lasa legumele.
Adauga apoi bulionul si uleiul si ferbe totul pana cand uleiul se ridica la suprafata.
Pune pasta de ardei capia obtinuta in borcanele fierbinti, sterilizate in prealabil. Infileteaza capacele la borcane si acopera-le cu o paturica. Lasa-le sa se raceasca lent pana a doua zi.
Ardei capia copti la borcan
1. Timp de preparare: 1h si 30 min
2. Dificultate: redusa
3. Ingrediente:
- 1 kg de ardei capia, copti in prealabil
- 150 ml otet de vin
- 50 g de zahar
- sare
- 1 foaie de dafin
- 1 frunza de telina
4. Mod de preparare:
Curata de coaja ardeii copti in prealabil, apoi cantereste-i si lasa-i deoparte.
Intr-un vas incapator, pune la fiert otetul impreuna cu zaharul, foile de dafin si telina. Adauga sare dupa gust.
Lasa vasul sa dea in 2-3 clocote, pana se dizolva zaharul.
Toarna lichidul peste ardei, amesteca usor compozita apoi, lasa-i putin sa-si ia gustul.
Aseaza ardeii in borcane, capseaza apoi borcanele si pune-i la rece.
Pofta buna!
Tu ce alte retete de ardei capia pentru iarna cunosti?