Retete de iarna. 7 feluri de supa pentru familia ta

/ / Modificat: 2017-10-02
Retete de iarna. 7 feluri de supa pentru familia ta

Vremea din timpul iernii ne imbie la o supa calda, gustoasa si hranitoare. Intreaga familie poate contribui la pregatirea ei si atat adultii, cat si cei mici, se vor bucura cu siguranta de aceste delicatese.

Iata cateva retete de supa pe care sa le gatesti iarna asta:

Supa italieneasca

supa_italieneasca

Este o supa plina de vitamine, dar si satioasa datorita chiftelutelor din curcan.

Ingrediente:

Chiftelute:

- 250 grame carne tocata de curcan

- 3 linguri de pesmet

- o lingura de parmezan ras

- un catel de usturoi

Supa:

- un catel de usturoi

- paste risoni 

- o ceapa (taiata marunt)

- o lingura de rozmarin

- o lingura de ulei de masline

- o legatura de spanac (spalat si taiat fasii)

- 2 morcovi (taiati rondele)

- 1,5 litri de stock de pui

- o fasie sau o crusta de la un triunghi de parmezan

- 200 grame paste risoni

- sare si piper dupa gust

Modalitate de preparare:

Preincalzeste cuptorul la 190 de grade Celsius. Intr-un bol, amesteca ingredientele pentru chiftelute; cea mai buna unealta pentru a amesteca bine compozitia sunt chiar mainile tale spalate bine in prealabil. Din aceasta compozitie fa mai multe chiftelute si asaza-le pe o tava de cuptor in care ai pus inainte o foaie de copt. Iti vor iesi cam 15 chiftelute care vor sta la cuptor 10 minute.

Cat timp se coc chiftelele, poti sa faci supa. Intr-o oala mai mare incinge uleiul si caleste ceapa si morcovii. Trei minute sunt suficiente pentru ca aceste legume sa se inmoaie. Adauga usturoiul si rozmarinul. Urmeaza stock-ul si parmezanul. Fierbe supa timp de 7 minute.

Adauga apoi pastele risoni si mai lasa la fiert inca 5-6 minute. Adauga chiftelutele in supa si lasa-le si pe ele la fiert inca 4 minute. La final adauga si spanacul si amesteca usor in supa. Dupa ce ai pus spanacul nu mai fierbe supa, in acest fel vei pastra vitaminele.

Supa poate fi servita cu parmezan ras deasupra.

Supa de linte si lapte de cocos

supa_linte_lapte_cocos

Avem de-a face cu o supa mai speciala si foarte gustoasa. Lintea este foarte hranitoare, iar combinatia cu laptele de cocos va fi una inedita.

Ingrediente:

- o lingura ulei de masline

- o ceapa, taiata cubulete

- 2 morcovi taiati cubulete

- 2 catei de usturoi, tocat

- o lingura de ghimbir tocat/dat prin razatoare

- o lingura de pudra de curry

- jumatate de lingura de scortisoara

- jumatate de lingura de chimion

- 70 de grame de pasta de tomate

- un litru de stock de legume

- 700 de ml de apa

- o cana de lapte de cocos

- doua cesti de linte rosie

- o mana de spanac, taiat fasii

- sucul de la o jumatate de lamaie

- sare si piper dupa gust

Modalitate de preparare

Intr-o oala mare incinge uleiul. Adauga ceapa si morcovii si soteaza-le pana incep sa se inmoaie (3-5 minute). Adauga usturoiul, ghimbirul si condimentele. Amesteca bine si lasa-le sa se gateasca inca 3 minute. Se pune pasta de tomate si se amesteca. 

Adauga stock-ul, apa, laptele de cocos si lintea. Amesteca bine totul si lasa supa sa fiarba inabusit timp de 25 de minute. Gusta pentru a vedea daca lintea a fiert si este moale.

La final, adauga spanacul, sucul de lamaie, sare si piper. Supa este gata, iar gustul ei va fi chiar mai bun a doua zi!

Supa cu ou

supa_oua

Este o supa foarte gustoasa si satioasa, plina de nutrienti datorita sparanghelului.

Ingrediente:

- un litru de stock de pui

- 120 grame de sparanghel maruntit

- 2 linguri de unt

- 60 de grame de ceapa maruntita

- 2 oua

- 60 de grame de parmezan proaspat razuit

- sare si piper dupa gust

Metoda de preparare:

Intr-o oala mare pune untul, sparanghelul si ceapa. Soteaza aceste ingrediente pana cand legumele se inmoaie, dar raman crocante. Adauga stock-ul de pui si fierbe timp de 5 minute.

Intre timp, bate cele doua oua si adauga parmezanul in ele. Pune aceasta compozitie in oala cu supa. Amesteca usor pana cand ouale se gatesc, da focul la mic si mai fierbe timp de 5 minute.

Supa este gata si se poate servi cu parmezan ras deasupra! Pofta buna!

Supa cremoasa cu ciuperci si branza cheddar

supa_ciuperci

Aceasta este o reteta usoara, dar foarte gustoasa, care va fi pe placul intregii familii.

Ingrediente:

- 60 de grame de unt

- o ceapa mai mare, taiata cubulete

- 3 catei de usturoi, maruntiti

- un morcov, taiat cubilete

- 500 de grame de ciuperci, taiate cubulete

- 500 de mililitri de stock de legume

- 3 linguri de faina de alac

- 250 de mililitri lapte

- o lingurita de sare

- o piscatura de piper

Pentru a garnisi supa poti folosi:

- 150 de grame de branza cheddar data prin razatoare

- 2 linguri de smantana sau iaurt grecesc

- nuci zdrobite

Modalitate de prepaparare:

Intr-o oala mare pune la topit jumatate din cantitatea de unt. Adauga ceapa, usturoiul si morcovul si soteaza-le pana cand se inmoaie. Pune jumatate din stock-ul de legume si ciupercile. Da focul la mic si lasa la fiert timp de 15 minute.

Intr-o tigaie, pune restul de unt si faina de alac, putin cate putin, amestecand constant in ea pana se leaga si devine o pasta. Adauga laptele, lasa-l pana da intr-un clocot, apoi redu puterea focului. Amesteca pana cand compozitia se ingroasa, cam 2-3 minute. Compozitia se pune in supa.

Restul de stock ramas se adauga si el si se amesteca pana cand se incorporeaza totul. Adauga sare si piper. Da oala de pe foc si blenduieste supa pana ajunge la consistenta dorita.

Fiecare portie poate fi garnisita cu nuci, smantana/iaurt si branza cheddar.

Supa de rosii cu branza cheddar

Supa_rosii_branza_cheddar

Cu o supa de rosii nu poti da gres, toata lumea ii apreciaza gustul, iar aceasta reteta este foarte simpla.

Ingrediente:

- o lingura ulei de masline

- 100 de grame de telina, taiata marunt

- 150 de grame de ceapa, taiata marunt

- 2 catei de usturoi, maruntiti

- 1 kg de rosii cuburi (din conserva)

- 500 mililitri stock de pui sau legume

- o lingurita de zahar

- 300 de grame de branza cheddar

- 60 mililitri lapte cu 2% grasime

- o lingura de unt

- sare si piper dupa gust

Modalitate de preparare:

Intr-o oala, incinge uleiul si adauga telina, ceapa si usturoiul. Amesteca si lasa-le la gatit timp de 3 - 4 minute. Adauga rosiile, stock-ul, zaharul, sarea si piperul. Lasa la fiert timp de 8-10 minute.

Stinge focul si blenduieste supa pana ajunge la consistenta dorita. Adauga apoi branza cheddar, laptele si untul si amesteca totul. Supa este gata!

Tu ce supe obisnuiesti sa gatesti iarna? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Retete iarna Supe crema

Articole recomandate

Citeste si despre