Foto: dulciurifeldefel.blogspot.com
Ingrediente pentru aluat
1 kg de faina
6 galbenusuri
250 g zahar
60 g drojdie
750 ml lapte
150 g iaurt
2 plicuri de zahar vanilat
1 esenta de rom
150 g unt si 150 g ulei
coaja rasa de lamaie
Ingrediente pentru umplutura
200 g mac
100 ml lapte
200 g zahar
1 lingurita coaja rasa de lamaie
esenta de rom
2 albusuri batute spuma
Mod de preparare
Pregateste toate ingredientele de cu seara si lasa-le sa stea la temperatura camerei pana a doua zi.
Numai galbenusurile presara-le cu sare si da-le la frigider.
Cerne a doua zi faina, apoi din 250 g faina, 300 ml lapte caldut, drojdie si 1 lingurita zahar pregateste un aluat pe care il lasi apoi sa creasca.
Dupa ce a dospit, amesteca aluatul cu toata faina si galbenusurile, apoi incorporeaza pe rand aromele, zaharul, laptele caldut, iaurtul, untul topit si uleiul.
Trebuie sa framanti aluatul incet timp de o ora. Il presari cu faina, il acoperi cu un prosop si il lasi la crescut timp de aproape 2 ore.
In acest timp, pregatesti umplutura.
Fierbe macul cu laptele si zaharul pana se leaga si se inmoaie macul.
Da crema obtinuta deoparte si las-o sa se raceasca, apoi incorporeaza coaja rasa de lamaie, vanilia, esenta de rom si la sfarsit albusurile batute spuma.
Dupa ce a dospit aluatul, il imparti in doua, pui o jumatate din crema de mac si rulezi. Asezi cozonacii in tavile unse cu grasime si tapetate cu faina si il ungi cu galbenus amestecat cu zahar pudra si o lingurita de ulei.
Il dai la cuptor pentru o ora. In primele 15 minute se lasa la foc domol, apoi 10 minute la foc tare si inca 35 de minute la foc potrivit.
Dupa ce s-au copt, lasa cozonacii in forme, pana se racesc.