Reteta de cozonac cu visine este o retete traditionala, recomandata de una dintre utilizatoarele noastre. "Reteta pe care mama mea o are de la bunica si bunica de la strabunica... sunt cei mai buni cozonaci si sper ca si fetita mea sa pastreze aceasta reteta", spune llorikiss.
Ingrediente aluat
600 g faina
100 g zahar
1 praf de sare
50 g drojdie
400 ml lapte
3 galbenusuri de ou
1 ou pentru uns
4 linguri de unt Rama topit
Crema
200 g zahar
200 g unt Rama
200 g visine fara samburi
2 fiole de esenta de vanilie (sau 3 plicuri zahar vanilat)
3 linguri cacao
Preparare
Incalzim laptele cat sa fie caldut si dizolvam in el 1 praf de sare, 100 g zahar si 50 g drojdie. Lasam la loc caldut sa dospeasca.
Intr-un vas punem cele 600 g faina, adaugam maiaua dospita si cele 3 galbenusuri de ou si framantam bine pana ce aluatul devine omogen. In acest moment adaugam cele 4 linguri de Rama topit si continuam framantatul pana Rama topita se amesteca bine in aluat.
Pe o fata de masa pe care in prealabil am presarat-o cu faina, rasturnam aluatul si il impartim in 6 parti egale. Fiecare parte o intindem sub forma dreptunghiulara cu grosimea de jumate de centimetru.
Dupa ce am intins aluatul ne apucam de preparat crema in felul urmator: 200 g Rama se freaca spuma cu 200 g zahar si cele 2 fiole de esenta de vanilie, apoi se adauga 200 g visine fara samburi.
Aluatul intins se unge cu aceasta crema, fiecare bucata, se ruleaza si apoi impletim cate trei rulouri si obtinem astfel doua corzi impletite. Impletiturile le asezam in forma de cozonac unsa si tapetata (daca folositi hartie de copt sa o ungeti si pe aceasta) si lasam la loc caldut la dospit pentru 1 ora.
Inainte cu 15 minute de a expira timpul de dospit porniti cuptorul. Dupa ce corzile au dospit le ungem deasupra cu ou si le dam la cuptorul preincalzit, initial cam 10 minute la foc tare, apoi reducem focul la minim si lasam la copt pana la proba cu scobitoarea cand nu mai ramane aluat pe ea (eu l-am copt aproximativ 35 minute, dar timpul de coacere difera de la un cuptor la altul).
Dupa ce a copt scoatem din cuptor si lasam impletiturile in tavi acoperite cu un prosop pana se racesc un pic (15 minute), apoi le scoatem cu grija, indepartam hartia de copt daca am folosit si le lasam acoperite pana se racesc complet.
Dupa racire se feliaza si se poate servi.
Pofta Buna!!!