Panettone este numele cozonacului italian, care se pregateste in preajma celor mai importante sarbatori din an, intocmai cum se pregateste la noi tradiotionalul cozonac cu nuca.
Timp de preparare
180 minute
Dificultate
Ridicata
Ingrediente
30 g drojdie uscata
600 g faina
100 g zahar pudra
200 g de unt
4-5 linguri lapte
3 oua
coaja rasa lamaie
200 g stafide
100 g caise uscate
migdale prajite si sfaramate in bucatele
1 praf de sare
Mod de preparare
Desfa drojdia uscata in lapte cald si amestec-o cu o lingurita cu faina, apoi las-o sa creasca 20 de minute, la caldura. Amesteca in faina proaspat cernuta drojdia preparata si sarea, adaugand pe rand untul moale, zaharul si ouale.
Framanta aluatul bine, apoi amesteca fructele si migdalele si adauga coaja rasa de lamaie. Unge bine cu unt o tava cu pereti inalti si tapeteaz-o cu folie de aluminiu. Unge cu unt si tapeteaza apoi cu faina.
Formeaza o bila mare din tot aluatul si pune-o in tava. Lasa aluatul sa creasca circa o ora, intr-un loc caldut, acoperit cu un prosop curat si putin umezit. Unge-l cu ou batut si da-l la cuptor (incins bine la 180 de grade), la foc mic, circa 45 de minute.
Panettonele este copt cand a devenit ferm, capatand o crusta aurie.
Tipul bucatariei
Italiana