Foto: lectiidegastronomie.blogspot.com
Ingrediente pentru aluat
350 g faina
2 galbenusuri +1 galbenus pentru uns
85 g zahar
20 g drojdie
250 ml lapte
zahar vanilat, coaja rasa de lamaie
50 g unt
50 ml ulei
Ingrediente pentru umplutura
250 g stafide
2 fiole esenta de rom
2 galbenusuri
2 linguri zahar
Mod de preparare
Din faina, laptele caldut, drojdie si o lingurita de zahar se face o maia pe care o lasi la crescut.
Dupa ce a dospit, toarna peste faina cernuta si framanta adaugand treptat galbenusurile, vanilia, coaja rasa de lamaie, laptele caldut, iaurtul, untul topit, uleiul si zaharul.
Aluatul e bine framantat atunci cand nu se mai lipeste de maini.
Acopera aluatul cu un prosop si lasa-l sa creasca intr-o camera calduroasa. In acest timp pregateste umplutura.
Lasa stafidele sa se inmoie in apa calda pentru jumatate de ora. Le presezi bine si le amesteci cu esenta de rom si albusurile batute spuma cu zaharul.
Dupa ce a crescut aluatul, opresti o treime pentru decor, iar din cel ramas intinzi o foaie pe care o asezi intr-o cratita unsa cu grasime si pui umplutura cu stafide.
Din aluatul pastrat impletesti crucea obligatorie pentru aspectul si semnificatia pascai, o ungi cu galbenus si o dai la cuptor pentru o ora, la foc potrivit.