Timp de preparare
120 de minute
Dificultate
dificil
Ingrediente
Blat
400 ml de apa
200 ml de ulei
200 g de zahar
1 pachetel de drojdie proaspata (25 g)
1 lamaie
1 portocala
1 kg de faina
sare
1 lingurita de bicarbonat
Umplutura
400 g nuca
150 g zahar pudra
2 plicuri zahar vanilat
coaja de lamaie
Mod de preparare
Amesteca urmatoarele ingrediente, respectand ordinea scrisa: apa, sucul de la o lamaie si de la o portocala, bicarbonatul, drojdia sfaramata cu mana, coaja de lamaie si portocala, 200 g zahar, uleiul si sarea. Adauga apoi faina, treptat, pana iti rezulta un aluat elastic.
Framanta aproximativ 15 minute acest aluat, apoi pune-l la crescut, langa o sursa de caldura. Lasa-l asa, acoperit cu un prosop curat, pana isi tripleaza volumul.
Intre timp poti pregati umplutura, amestecand nuca macinata, zaharul pudra si aromele.
Alautul crescut se imparte in 4 bucati, care se intind sub forma de foaie. Imparti umplutura pe fiecare foaie, apoi le rulezi si le impletesti cate doua. Iti ies doi cozonaci.
Aseaza-i in tavi tapetate cu hartie de copt, mai lasa-i 15 minute la crescut, apoi da-i la cuptor, la foc mare primele 5 minute, apoi la foc mic.
Este indicat ca inainte sa bagi cozonacii la copt sa ii ungi cu putin ulei deasupra.
Dupa coacere, unge cozonacii cu miere!