Placintele cu cartofi si mujdei de usturoi sunt gustari delicioase de iarna, care poti fi consumate chiar si in post.
Timp de preparare: 30 min. (1.5 ore dospit)
Dificultate: mediu
Ingrediente
600 ml apa
2 cubulete drojdie
2 lingurite sare
2 lingurite zahar
2 kg cartofi
700 ml ulei
2 lingurite boia dulce sau iute
usturoi
piper
2 legaturi marar
Pentru mujdei
5 catei de usturoi
ulei
sare
apa
Mod de preparare
Amesteca drojdia cu zaharul, adauga apoi putina apa calda si doua linguri de faina. Toarna 10 linguri de ulei si lasa maiaua la dospit, pana cand isi dubleaza volumul. Amestec-o apoi cu restul de faina si cu restul de apa, pana cand obtii un aluat elastic, pe care il lasi la dospit, timp de 45 de minute. Fierbe cartofii, fara coaja, paseaza-i si amesteca-i cu sare, piper, boia, 8 lingurite de ulei si mararul tocat marunt.
Dupa ce aluatul a crescut, imparte-l in 30 de bilute, pe care le intinzi sub forma unor foi subtiri. Pune putina umplutura in mijlocul fiecareia si inchide-le bine pe margini. Placintele astfel formate se prajesc in baie de ulei incins, pe ambele parti. Paseaza usturoiul cu sarea si adauga treptat ulei, pana cand formezi o maioneza, pe care o diluezi cu putina apa. Placintele cu cartofi se servesc cu mujdei.