Un minighid cu mici secrete culinare pentru repararea diverselor greseli sau dezastre din bucatarie este binevenit in casa oricarei gospodine. Chiar si celor mai priceputi bucatari li se intampla sa li se taie maioneza, sa faca mancarea prea sarata ori sa verse cateva lacrimi de la ceapa. De acum insa, toate aceste mici dezastre si-au gasit "nasul", intrucat avem cele mai de succes trucuri de reparare si prevenire a lor!
Lacrimarea de la ceapa
Exista mai multe trucuri ca sa nu plangi atunci cand toci ceapa, insa cele mai eficiente si populare sunt sa tii ceapa in apa rece ori sa o lasi un sfert de ora la frigider, inainte de a o taia.
Taierea maionezei sau icrelor
Maioneza taiata se repara usor daca pui 2 linguri din ea in alt vas si le freci cu putin mustar sau cartof fiert, apoi adaugi treptat restul compozitiei. Trucul cu mustar este valabil si in cazul icrelor, care se mai repara si cu putin gris fiert.
Oxidarea fructelor
Fructele nu se mai oxideaza daca le stropesti cu putina zeama de lamaie imediat dupa ce le-ai curatat.
Curatarea solzilor de peste
Daca unul dintre motivele pentru care nu iti place sa gatesti peste proaspat este ca nu suporti sa ii cureti solzii, afla ca daca il tii 1 minut in apa fiarta, acestia se indeparteaza mai usor.
Curatarea oualor
Coaja oualor fierte se curata mai usor daca le tii in apa rece timp de 5 minute dupa ce s-au racit ori daca pui putin otet si putina sare in timpul fierberii lor.
Pastrarea branzei
Branza este unul dintre alimentele care se strica foarte usor. Pentru a-i creste termenul de valabilitate si a o pastra proaspata mai mult timp, pune un cub de zahar in bolul in care o depozitezi in frigider.
Cartofi copti
Daca nu vrei sa stai ore in sir pana se coc cartofii la cuptor, tine-i in apa sarata atunci cand sunt cruzi, timp de 15 minute si vei reduce timpul de preparare.
Ceapa calita
Pentru a nu mai arde ceapa in timpul calirii, da-o inainte prin faina si abia apoi pune-o la prajit.
Omleta pufoasa
Daca bati albusurile separat si le adaugi la sfarsit peste galbenusuri, omleta va deveni mai pufoasa.
Ardei copti
Coaja ardeilor copti se curata mai usor daca ii pui intr-o cratita, presari peste ei sare si acoperi vasul cu un capac. Un alt truc este sa ii tii, cam un sfert de ora, intr-o punga de plastic inchisa.
Ulei incins
De fiecare data cand pui ceva la prajit, uleiul sare si iti arde pielea? Acest lucru nu se va mai intampla daca imediat dupa ce se incalzeste un pic, adaugi putina sare in el.
Mancare sarata
Ai scapat solnita cu sare in oala? Nu arunca mancarea la gunoi! Pune un cartof crud in ea sau toarna putin suc de lamaie. Ajuta la absorbtia sarii si la echilibrarea gustului.
Orez fiert
Adaugarea unei singure feliute de lamaie in timpul fierberii orezului ajuta la pastrarea boabelor intregi si a culorii albe a acestora.
Miros de ceapa
Ai gatit si desi te-ai spalat deja de cateva ori pe maini, simti ca tot mirosi a ceapa. Indeparteaza mirosul neplacut cu putina zeama de lamaie.
Lapte ars, lipit de vas
Mirosul neplacut al laptelui ars de pe fundul oalei se indeparteaza usor daca adaugi putina sare in el, dupa ce l-ai luat de foc.
Mai cunosti si alte sfaturi practice pentru completarea minighidului nostru? Impartaseste-le cu noi in sectiunea de comentarii de mai jos!