8 idei pentru ca preparatele tale sa arate ca ale profesionistilor

/ / Modificat: 2017-04-20
8 idei pentru ca preparatele tale sa arate ca ale profesionistilor

Vrei ca mesele festive pe care le organizezi sa aiba acel "je sais quoi" pe care il admiri la prieteni sau, mai degraba, in revistele gastronomice? Afla ca exista cateva trucuri care, odata puse in practica, te vor ajuta sa creezi preparate si, implicit, mese de sarbatoare care sa para desprinse din cele mai luxoase reviste de specialitate! Iata 8 idei!

Pregateste aperitive pe scobitori

aperitive_scobitori

Un truc simplu si de efect este sa te folosesti de scobitori la pregatirea aperitivelor pentru o masa festiva. Tot ce ai de facut este sa gasesti cele mai gustoase combinatii - mozzarella cu rosii cherry si frunze de busuioc, prosciutto cu bucati de pepene galben, branzeturi felurite cu boabe de struguri s.a.m.d. - pe care sa le pui in evidenta, pe platouri de buna calitate, infigandu-le in scobitori! Pentru a evita orice fel de incident, in special daca la masa sunt si copii, elimina varful ascutit al fiecarei scobitori in parte.

Serveste sosurile separat

sosuri

Cand iei masa la restaurant, portia generoasa de cartofi prajiti sau pizza este insotita de sosul solicitat, dar nu direct in farfurie, ci intr-un mic bol separat. Foloseste-te si tu de acest truc gastronomic pentru a le oferi un plus de stil mancarurilor de sarbatoare, oricare ar fi sosul/dressingul pentru preparatele alese. In plus, aceasta idee iti permite sa asezi pe masa o varietate de sosuri/dressinguri pentru ca invitatii sai sa poata opta pentru combinatiile pe care le doresc. Iar cei mici se vor bucura si ei, cu siguranta, de posibilitatea de a se juca, imbinandu-le dupa bunul plac!

Pregateste portii minuscule

mini_quiche

Tarte, bruschete, quiche-uri, prajituri - toate pot fi servite in variante mini, insa cu impact major asupra aspectului mesei festive! Aceasta gaselnita este excelenta in special pentru ocaziile cand pregatesti un bufet suedez caruia vrei sa ii imprimi un plus de stil gastronomic.

Asaza fursecurile unele peste altele

fursecuri_cafea

Probabil nu te-ai gandit niciodata pana acum, dar biscuitii, fursecurile si, per total, prajiturelele plate pot fi organizate creativ asezandu-le unele peste altele in mici turnuri de efect. Copiii vor fi, in mod cert, impresionati de aceasta gaselnita, iar pe tine te va scuti de bataile de cap aferente organizarii acestui tip de desert pe platouri, un demers adesea nereusit din punct de vedere estetic.

Impresioneaza cu o tarta crocanta

Nu poti da gres cu o tarta din foietaj, fie ea dulce sau pregatita ca aperitiv ori fel principal! Si asta fiindca acest tip de aluat poate fi decorat sau umplut in cele mai nastrusnice feluri, creand un impact pe masura, atat din punct de vedere vizual, cat si gustativ. Partea si mai buna este ca poti cumpara foietajul gata pregatit, iar tie nu iti mai ramane decat sa ii adaugi ingredientele delicioase pe care le preferi - o solutie excelenta in special cand ai parte de musafiri neanuntati!

Decoreaza fiecare preparat in parte

platou_aperitive

Inghetata la cupa, decorata cu frunze de menta si visine, prajitura cu ciocolata rasa deasupra, zahar pudra sau frisca, cateva fire de patrunjel si o lingura de smantana adaugata in farfuria cu ciorba aburinda - toate acestea si multe altele sunt idei excelente pentru a transforma un preparat cu aspect banal, dar altfel cat se poate de gustos, intr-o atractie irezistibila pentru invitatii tai, adulti si copii deopotriva.

Prepara mancaruri in forme inedite

Formele pe care le foloseai de obicei la pregatirea fursecurilor pentru cei mici iti pot servi si pentru a oferi un aspect inedit si atractiv aperitivelor, spre exemplu. Ca sa iti faci munca mai usoara, nu uita sa aplici cativa stropi de ulei de gatit pe formele pe care le folosesti, oricare ar fi mancarurile pe care le pregatesti.

Organizeaza preparatele in straturi colorate

O alta idee grozava pentru a da un plus de personalitate preparatelor tale este de a evita monotonia cromatica. Mai concret, gandeste combinatii de preparate, astfel incat fiecare farfurie sa se transforme intr-o adevarata incantare pentru privire: de pilda, fripturii alatura-i o garnitura verde (spanac gatit, de exemplu) si o portie de orez cu fructe oleaginoase, pe care le poti aseza in straturi, pentru a spori impactul vizual.

Tu la ce trucuri apelezi pentru a crea o masa festiva impecabila? Impartaseste-ne din secretele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Articole recomandate

Citeste si despre