Secrete despre ceapa, pe care trebuie sa le stii

/ / Modificat: 2014-07-10
Secrete despre ceapa, pe care trebuie sa le stii

Ceapa este un aliment pe care urasti sa-l folosesti la gatit, principalul motiv fiind acela ca provoaca usturimea ochilor si iti lasa si un miros neplacut pe maini, chiar si dupa ce te speli de mai multe ori. Secretul eliminarii acestor inconveniente depinde de modul de depozitare si taiere al cepei, iar exploatarea gustului ei, de modul in care o gatesti. In plus, ceapa nu este utilizata doar in scop culinar, avand numeroase intrebuintari si in casa.

Secrete de gatit cu ceapa

Marineaza ceapa adaugata in salate

Daca vrei sa te bucuri cu adevarat de gustul cepei in salata si sa nu simti doar aroma picanta a acesteia, marineaz-o timp de 10-15 minute intr-un dressing preparat din otet si suc de lamaie.  

Tine-o in frigider inainte de taiere

Daca vrei sa nu mai emane atat de multe substante care provoaca usturimea ochilor in timpul taierii, specialistii recomanda tinerea ei in frigider, la temperaturi scazute, cu cel putin jumatate de ora inainte de a o folosi. La momentul taierii ei, asigura-te ca lama cutitului este umezita.

Gateste ceapa separat de restul ingredientelor

Indiferent de preparatul pe care il ai de gatit, este recomandat sa calesti sau prajesti ceapa separat de restul ingredientelor si apoi sa o adaugi in mancare. Se pare ca astfel, obtii un gust mai savuros al legumei.

Gateste ceapa la foc mic

Potrivit expertilor in bucatarie, ceapa ar trebui calita sau prajita la foc mic, pentru a scapa de gustul iute al acesteia. Nu mari focul pe parcursul gatirii ei, intrucat nu vei mai obtine aroma dulce pe care vrei sa o ofere mancarurilor tale.

Respira pe gura in timp ce o toci

Te ustura ochii atunci cand toci ceapa si de fiecare data ti-aduci aminte cat de mult urasti acest aliment, pentru ca nu stii sa respiri corect. Potrivit expertilor, daca respiri pe gura in timp ce cureti si toci ceapa, vei renunta la varsarea lacrimilor in timpul gatirii ei.

Adauga ceapa la sfarsit in ciorbe sau mancaruri

Multe persoane fac greseala de a adauga ceapa in mancaruri inca de la inceput, masura care nu doar ca afecteaza gustul acesteia, dar ii reduce si calitatile nutritive. Cu cat fierbe sau este procesata termic mai mult, cu atat isi pierde aroma si valoarea nutritiva in mancaruri. Ceapa trebuie adaugata spre sfarsitul ciorbelor sau mancarurilor, cu aproximativ 5 minute inainte de a stinge focul.

Caleste ceapa pentru un gust mai dulce

Daca vrei sa obtii un gust mai dulce al cepei, renunta sa o mai prajesti in grasime. Caleste-o in putin ulei, iar cand da semne ca incepe sa se prajeasca, adauga un strop de apa calda in tigaie si las-o pana cand apa se evapora. Calirea imbina prajirea cu fierberea, ajutand la emanarea unor substante care o fac mai dulce. In acest fel, vei scapa si de riscul de a o arde.

Utilizari secrete ale cepei pentru casa

Ceapa este un aliment care poate fi folosit si in alte scopuri decat culinare, unele mai surpinzatoare decat altele. Leguma se dovedeste a fi spectaculoasa in curatenia si intretinerea casei, fiind de un real folos in multe situatii uzuale. Iata cele mai interesante si practice utilizari ale cepei in casa:

  • zona lipicioasa de pe sticle, lasata in urma dezlipirii etichetelor, poate fi indepartata mai usor daca este frecata cu o ceapa taiata in doua;
  • ceapa curata la fel de bine gratarul precum peria; infige jumatate de ceapa intr-o furculita cu coada lunga si freaca gratarul cu ea;
  • ceapa cruda indeparteaza cu succes rugina de pe metale, in special de pe cutite; tot ce trebuie sa faci este sa infigi zonele ruginite in leguma si sa le lasi cateva minute, apoi sa le cureti usor cu un prosop;
  • mirosul de ceapa indeparteaza rapid furnicile din casa; pune bucati de ceapa intr-un castron si plaseaza-l strategic in zona unde tind sa se adune cele mai multe furnici;
  • freaca parbrizul masinii cu o ceapa, seara, in timpul iernii, si vei preveni inghetarea lui.

Mai cunosti si alte secrete ale cepei la gatit sau in curatenia casei? Impartaseste-le cu noi in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Trucuri gatit

Articole recomandate

Citeste si despre