Mujdeiul de usturoi este un sos traditional romanesc, apreciat pentru aroma sa puternica si gustul picant, fiind perfect pentru numeroase preparate.
Iata o reteta simpla pentru a-l prepara acasa:
Reteta simpla de mujdei de usturoi:
Ingrediente:
- 4-6 catei de usturoi (in functie de preferinta si intensitatea dorita)
- 1/2 lingurita de sare grunjoasa (sau dupa gust)
- 2-3 linguri de ulei de floarea-soarelui sau de masline extravirgin
- 2-3 linguri de apa rece sau supa de legume (optional, pentru o consistenta mai lichida)
- Optional: câteva picaturi de otet sau zeama de lamaie pentru un plus de aciditate
Mod de preparare:
- Curata usturoiul: Indeparteaza coaja cateilor de usturoi.
- Piseaza usturoiul: Pune cateii de usturoi intr-un mojar (ideal ar fi unul de lemn) impreuna cu sarea grunjoasa. Piseaza-le cu pistilul pana obtii o pasta fina. Daca nu ai mojar, poti folosi o presa de usturoi si apoi freca pasta obtinuta cu sare intr-un bol.
- Incorporeaza uleiul: Adauga uleiul treptat, câte o lingura, amestecând continuu cu pistilul sau cu o lingurita. Vei observa cum pasta de usturoi se deschide la culoare si capata o consistenta cremoasa, similara cu o maioneza.
- Dilueaza (optional): Daca doresti un mujdei mai lichid, adauga treptat apa rece sau supa de legume, amestecând pana obtii consistenta dorita.
- Adauga aciditate (optional): Daca preferi un gust mai acrisor, adauga câteva picaturi de otet sau zeama de lamaie si amesteca.
- Gusta si ajusteaza: Verifica gustul si adauga mai multa sare sau usturoi, daca este necesar.
La ce poate fi servit mujdeiul de usturoi:
Mujdeiul de usturoi este extrem de versatil si poate acompania o varietate larga de preparate, printre care:
- Carne la gratar sau la cuptor: Pui, porc, vita, miel.
- Peste prajit sau la gratar.
- Legume la gratar sau fierte: Cartofi, vinete, dovlecei, ardei copti.
- Preparate traditionale românesti: Mici, cârnati, piftie (racituri).
- Brânzeturi: Telemea, brânza de burduf.
- Mamaliga.
- Pâine prajita (bruschete).
Mujdeiul de usturoi in alimentatia copiilor:
Usturoiul este un aliment cu numeroase beneficii pentru sanatate, având proprietati antibacteriene, antivirale si antioxidante.
Poate fi introdus in alimentatia copiilor incepând cu vârsta de 6 luni, odata cu diversificarea, insa cu anumite precautii:
- Cantitati mici: La inceput, ofera doar o cantitate foarte mica de usturoi, pentru a vedea cum reactioneaza copilul. Poti incepe cu un vârf de lingurita de mujdei diluat in alta mâncare.
- Forma bine preparata: Pentru bebelusi, usturoiul trebuie sa fie bine gatit si inclus in preparate omogenizate sau pasate. In cazul mujdeiului, acesta trebuie sa fie foarte fin si bine amestecat.
- Observarea reactiilor: Monitorizeaza cu atentie copilul pentru eventuale reactii alergice sau disconfort digestiv.
- Gust puternic: Gustul usturoiului este puternic si picant, deci este posibil ca unii copii sa nu il accepte initial. Poti incerca sa il introduci treptat si in combinatie cu alte arome mai blânde.
Cantitati recomandate pentru copii (orientativ):
- 6-12 luni: Doar pentru gust, cantitati foarte mici (un vârf de lingurita) ocazional, bine amestecat in alte preparate.
- 1-3 ani: Cantitati mici (aproximativ 1/4 - 1/2 lingurita) de mujdei diluat, de 1-2 ori pe saptamana, in functie de toleranta.
- Peste 3 ani: Se poate creste treptat cantitatea, in functie de preferintele copilului, dar cu moderatie, având in vedere intensitatea gustului.
Important de retinut:
- Introduce usturoiul ca pe orice aliment nou, respectând regula celor 3 zile.
- Consulta medicul pediatru inainte de a introduce usturoiul in alimentatia copilului, mai ales daca acesta are alergii sau probleme digestive.
- Nu forta copilul sa consume mujdei daca nu ii place gustul.
Mujdeiul de usturoi, in cantitati moderate, poate fi un adaos gustos si sanatos in dieta copiilor mai mari, aducând beneficiile usturoiului.
Asigura-te intotdeauna ca este oferit in cantitati potrivite vârstei si tolerantei individuale.
Foto: Freepik.com