Tort Krantz

/ / Modificat: 2013-10-25
Tort Krantz

Tortul Krantz este unul dintre deserturile festive cu care merita sa iti impresionezi invitatii la evenimentele importante care au loc in familia ta, peste an. Desi numerosii pasi si multiplele ingrediente ale desertului te pot speria la prima vedere, cu putina atentie si ceva mai multa dragoste, vei reusi sa prepari numaidecat si fara probleme celebrul tort Krantz.

Tortul Krantz este format din mai multe componente, fiecare dintre ele avand propria reteta sau mod de preparare. Acesta cuprinde 2 blaturi, 3 creme, krantzul propriu-zis si siropul.

Ingrediente

Pentru 1 blat

4 oua

2 linguri ulei
120 g zahar
120 g faina
3 linguri de apa
5 linguri rase de nuca prajita si macinata
1/4 pliculet praf copt
un varf de cutit de sare

Pentru crema de vanilie


5 oua
400 g unt la temperatura camerei
3 pliculete zahar vanilat
1/2 fiola esenta vanilie
3 cani zahar

Pentru crema de ciocolata


2 oua
125 g unt la temperatura camerei
2 linguri cacao
1 cana zahar

Pentru crema de ness

4 oua
200 g unt
4 lingurite ness
2 cani zahar

Pentru krantz


200 g zahar
250 g miez intreg de nuca
1 lingura apa

Pentru sirop


500 ml apa
1 fiola de esenta de rom
150 g zahar

Mod de preparare

Prepararea blatului

Separa ouale. Bate albusul spuma cu zaharul si freaca galbenusurile cu uleiul, intr-un bol separat. Adauga galbenusurile in spuma de albus, amestecand de jos in sus, adaugand treptat faina si praful de copt. Amesteca pana se omogenizeaza compozitia, apoi toarna si nuca macinata.

Toarna compozitia intr-o forma unsa cu ulei si introdu blatul in cuptorul bine incins. Lasa-l pana se rumeneste si verifica cu o scobitoare daca e gata. Rastoarna-l pe un blat de lemn si treci la prepararea celuilalt.

Prepararea cremelor

Pentru cele 3 tipuri de creme trebuie sa urmezi aceiasi pasi de preparare, avand insa grija sa respecti ingredientele si cantitatile fiecareia in parte.

Amesteca ouale intregi cu zaharul, esenta de vanilie si zaharul vanilat intr-o craticioara. Pune amestecul pe foc si lasa-l sa fiarba pana se ingroasa. Ia oala de pe foc si strecoara crema prin sita pentru a indeparta cocoloasele.

Dupa ce s-a racit bine, pune cate o lingura din ea peste untul moale, bine frecat si amesteca bine, pana cand termini compozitia. Baga crema la frigider.

Celelalte doua creme urmeaza acelasi mod de preparare, insa in locul zaharului vanilat si esentei de vanilie se adauga nessul, pentru crema cu ness, respectiv pudra de cacao, pentru varianta cu ciocolata.

Prepararea Krantzului

Amesteca zaharul cu apa intr-o oala si pune-o pe foc. Potriveste flacara astfel incat focul sa fie mic si amesteca continuu pentru a evita lipirea. Dupa ce zaharul s-a topit si a capatat o culoare aurie, adauga nucile, amestecandu-le pana cand se imbraca toate in caramel.

Dupa maximum un minut, rastoarna compozitia pe o marmura unsa bine cu ulei, astfel incat sa nu se lipeasca. Asteapta sa se raceasca si sparge Krantzul in bucatele mici.

Siropul se prepara foarte simplu, intrucat se amesteca ingredientele si se fierb bine, pe foc, apoi se lasa sa se raceasca.  

Montarea tortului Krantz

Taie fiecare blat in 3 felii egale (pe orizontala) si incepe sa montezi tortul:

  • Asaza prima felie de blat, insiropeaz-o si acoper-o cu o treime din crema de vanilie;
  • Asaza a doua felie de blat, insiropeaz-o si acoper-o cu jumatate din crema de ness;
  • Asaza a treia felie de blat, insiropeaz-o si acoper-o cu crema de ciocolata;
  • Asaza a patra felie de blat, insiropeaz-o si acoper-o cu cealalta jumatate din crema de ness;
  • Asaza a cincea felie de blat, insiropeaz-o si acoper-o cu o treime din crema de vanilie;
  • Asaza a sasea felie de blat, insiropeaz-o si acopera tot tortul cu crema de vanilie ramasa.
  • Presara pe deasupra krantzul.

Taguri Retete torturi Deserturi

Articole recomandate

Citeste si despre