Legumele nu sunt intotdeauna vazute cu ochi buni de copil in meniul lui obisnuit. Sunt ca niste mici monstri ascunsi printre bunatatile din carne, branza si alte delicatese cu care sunt asociate. Astazi, transformam acesti monstri in cei mai gustosi eroi alimentari, cu cateva retete simple si delicioase cu legume, adorate de orice copil!
Broccoli copt cu parmezan
Ingrediente
- 1 buc. broccoli, rupta in florete mai mici
- 3 linguri de ulei de masline
- 1/4 lingurita sare
- 1/4 lingurita piper negru macinat
- 50 g parmezan razuit
Mod de preparare
Preincalzeste cuptorul la 260 grade Celsius. Pune floretele de broccoli intr-o tava tapetata cu folie de aluminiu. Stropeste-le cu ulei de masline. Asezoneaza-le cu sare si piper si baga-le la cuptor, 12-15 minute.
Scoate tava si presara parmezanul peste broccoli, apoi bag-o din nou la cuptor, inca 5 minute.
Fasole verde coapta cu susan si usturoi
Ingrediente
- 500 g fasole verde, spalata si uscata
- 2 linguri de ulei de masline
- 2 linguri de ulei de susan
- 2 linguri sos de soia
- 2 catei de usturoi
- 1 1/2 linguri seminte de susan
Mod de preparare
Pune o tigaie nonaderenta la incins cu ulei de masline si prajeste usturoiul tocat marunt, timp de un minut, amestecand continuu. Adauga fasolea si uleiul de susan si amesteca bine toate ingredientele.
Lasa-le la prajit aproximativ 10 minute, pana cand fasolea se inmoaie, dar ramane totodata crocanta. Adauga semintele de susan si sosul de soia si mai lasa preparatul pe foc, inca 2-3 minute.
Ciuperci sotate
Ingrediente
- 2 linguri unt
- 1 lingura ulei de masline
- 750 g ciuperci
- 4 catei de usturoi
- 1/4 cana vin alb
- sare
- piper
Mod de preparare
Pune o tigaie nonaderenta cu uleiul de masline si o lingura de unt la incins. Arunca in tigaie cupercile feliate, adauga restul de unt si usturoiul si amesteca bine totul, timp de 2 minute. Toarna vinul si lasa ciupercile sa fiarba in el, pana se evapora. Asezoneaza preparatul cu sare si piper si serveste-l cald copilului.
Conopida Buffalo cu sos de branza
Ingrediente
Pentru sosul de branza
- 1/3 cana smantana
- 2 linguri de mozarella rasa
- 1 lingura lapte
- 2 linguri maioneza (naturala)
- sare
- piper macinat
Pentru conopida Buffalo
- 4 cani de florete mici de conopida
- 2 linguri unt
- 1 lingura de zeama de lamaie
- 3 linguri ulei de masline
- 2 linguri sos rosu picant (ketchup iute, sos Worcestershire etc.)
- sare grunjoasa
Mod de preparare
Prepara sosul de branza: amesteca smantana, mozarella, maioneza, laptele, 1/8 lingurita de sare si un varf de cutit de piper intr-un bol. Acopera sosul si baga-l la frigider 30-40 de minute.
Prepara conopida in stil american: topeste untul la microunde si amesteca-l cu sosul picant si zeama de lamaie. Separat, amesteca 1/2 cana apa cu uleiul de masline si 1/4 lingurita sare intr-un bol mai mare. Adauga floretele de conopida si amesteca-le cu sosul obtinut, pana le acoperi pe toate in el.
Scoate floretele din sos si asaza-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Baga-le la cuptor, 20-25 de minute, pana se rumenesc. Dupa expirarea timpului, scoate tava si toarna sosul picant preparat mai devreme, apoi mai baga conopida la cuptor, inca 7-8 minute.
Serveste floretele picante calde impreuna cu sosul rece de branza.
Pizza pe felii de vinete
Ingrediente
- 2 vinete mari
- 1 lingura sare
- 2 linguri ulei de masline
- 1 lingura oregano uscat
- 8 frunze de busuioc proaspat
- 3 catei de usturoi, tocati marunt
- 1/3 cana de parmezan ras
- 1/3 cana de mozarella rasa
- fulgi de ardei iute
- ketchup iute sau dulce (dupa preferinta)
Mod de preparare
Spala vinetele, taie-le capetele si feliaza-le (grosime - 2 cm), fara a le curata. Freaca-le cu sare si lasa-le 30 de minute deoparte, pentru a se scurge lichidul din ele.
Asaza feliile de vinete intr-o tava tapetata cu hartie de copt, unge-le cu ulei de masline si presara oregano peste ele, apoi baga-le la cuptor 20-25 de minute. Intre timp, amesteca frunzele de busuioc tocate marunt cu branzeturile si usturoiul.
Scoate vinetele, unge-le cu ketchup si asaza pe suprafata fiecareia amestecul condimentat de branzeturi. Presara fulgi de ardei iute (cu moderatie) si baga-le din nou la cuptor, pana cand branza se gratineaza.
Cartofi la cuptor cu spanac si feta
Ingrediente
- 4-5 cartofi medii, curatati si feliati
- 400 g spanac conservat
- 1 cana de feta maruntita
- 2 cani de smantana
- 3 oua
- sare
- piper
Mod de preparare
Unge un vas de iena cu unt si asaza un strat de felii de cartofi pe fundul ei. Presara spanac peste cartofi, apoi feta. Pune inca un rand de cartofi si ia-o de la capat, cu spanacul si feta.
Separat, amesteca intr-un bol smantana si ouale si asezoneaza-le cu sare si piper, dupa gust. Toarna sosul obtinut peste ingredientele din vas, acopera-l cu folie de aluminiu si baga-l la cuptor 40 de minute sau pana cand catofii sunt semifacuti.
Scoate vasul, indeparteaza folia si mai baga cartofii la cuptor inca 35 de minute, pana cand suprafata preparatului devine aurie ori se rumeneste.
Chiftele din dovlecei cu morcovi cu sos de avocado
Ingrediente
- 2 dovlecei
- 1 morcov mare
- 1 ou
- 1/4 lingurita sare
- 1/4 lingurita piper
- 1/2 cana ulei din seminte de struguri
- 1/2 avocado
- 1/4 pahar de iaurt
- 1/2 lamaie
- 2 fire de ceapa verde (pentru decor)
Mod de preparare
Rade dovlecelul si morcovul intr-un bol, adauga oul si asezoneaza totul cu sare si piper. Amesteca bine ingredientele. Pune uleiul la incins intr-o tigaie.
Intre timp, modeleaza chiftelutele de legume intre palme, apoi adauga-le in tigaia incinsa. Asigura-te ca sunt rumenite pe ambele parti inainte de a le scoate pe un servetel de hartie, pentru a indeparta excesul de grasime.
Prepara sosul cremos intr-un bol mic: mixeaza avocado cu iaurtul, sucul de lamaie si putina sare intr-un blender. Serveste chiftelutele calde cu sos de avocado si fire de ceapa verde.
Cartofi "prajiti" sanatosi
Ingrediente
- 3 cartofi medii
- 2 linguri ulei de masline
- 2 linguri de parmezan ras
Condimente
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita pudra de chili
- 1 lingurita busuioc uscat
- 1/8 lingurita chimion
- 1/8 lingurita piper negru macinat
Mod de preparare
Amesteca toate condimentele intr-un bol mic. Curata si taie cartofii "pai". Asaza-i intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Stropeste-i cu ulei de masline si asezoneaza-i cu mixul de condimente. Baga-i la cuptor 30-40 de minute, pana cand se rumenesc si devin crocanti. Serveste-i cu parmezan proaspat deasupra.
Ce alte retete simple si delicioase cu legume mai prepari pentru copilul tau? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!