1 Planifica mesele
1 Planifica mesele
Copiii au nevoie sa manance la fiecare 3 ore: trei mese principale, 2 gustari si au nevoie de multe lichide. Daca planifici toate aceste mese si gustari, va fi mult mai usor pentru copilul tau sa se hraneasca corect si sanatos. Nu v-a mai pofti la dulciuri si mancare de la fast-food-uri! Intotdeauna, cand plecati la drum, sa ai la tine gustari sanatoase si apa pentru ca fast food-ul sau alte alimente, care nu sunt sanatoase, sa nu ramana singura alternativa
2 Nu le spune, in timpul mesei ce si cat sa manance!
Pare greu dar trebuie sa te abtii de la comentarii legate de ce anume sa manance si cat sa manace. Incearca sa adopti o atitudine cat se poate de neutra. Aminteste-ti, copilul tau este responasbil sa manance sanatos, tu trebuie sa ii servesti si sa le faci accesibile,pentru el, acele mese sanatoase!
Daca incerci sa il obligi sa manance anumite alimente, spunand “Mananca tot ce ai in farfurie!” sau “Nu da deoparte legumele din mancare!” copilul tau v-a incerca doar sa reactioneze impotriva a ceea ce spui tu.
3 Foloseste sosuri si pentru legume
Daca nu-i plac legumele experimenteaza cu sosuri interesante (iaurt, salsa, hummus).
4 Micul dejun este foarte important
Niciodata nu lasa copilul tau sa sara peste micul dejun. Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei si atunci poti introduce in alimentatia sa cat mai multe fibre, cereale si fructe.
5 Foloseste lapte de soia in diferite retete
Laptele de soia este o sursa excelenta de fitochimicale, care pot juca un rol de protectie a celulelor organismului. Cei mai multi copii refuza laptele de soia dar daca il introduceti in diferite retete delicioase nu vor realiza. Inlocuiti laptele normal cu laptele de soia atunci cand gatiti.
6 Folositi putin zahar pe legume si fructe
Puteti sa puneti putin zahar pe morcovi,mar,pepene daca refuza sa le manance. Cu timpul vor manca si fara zahar dar pana atunci este o solutie buna pentru a determina copilul sa manance fructe si legume.
7 Gatiti impreuna cu copiii!
Atunci cand copiii sunt implicati in alegerea sau prepararea meselor, vor arata un interes mai mare in a manca ceea ce au pregatit.Mergeti impreuna la cumparaturi si incurajeaza copilul sa aleaga alimentele in locul tau.
8 Limiteaza portiile de mancare care nu sunt sanatoase
Tu esti responasabila cu alimentele care sunt in casa. Daca in casa nu pastrezi multe dulciuri, chips-uri sau alte gustari care nu sunt sanatoase atunci copilul tau are o singura alternativa: sa manance mai multe legume, fructe si cereale.
9 Distrati-va!
Cu cat sunt mai creative mesele cu atat copiii mananca mai variat. Poti pune nume distractive alimentelor sau le poti orna sau da o forma interesanta si originala.
10 Adapteaza-ti atitudinea
Relizeaza faptul ca este important ceea ce copilul tau mananca in mod frecvent. Este in ordine daca mancati pop corn atunci cand va uitati la un film sau cand mananca o inchetata fiindca acestea sunt placeri ale vietii si nu trebuie mereu interzise. Este important sa manance sanatos si sa il incurajezi sa fie cat mai activ.