Calciul si vitamina D nu sunt doar doua substante nutritive esentiale pentru cresterea copilului, dar depind una de cealalta. Fara vitamina D, calciul nu poate fi absorbit corect in organism si exista riscul carentelor care pot conduce la probleme de sanatate grave: rahitism, osteoporoza, boli cardiovasculare, slaba dezvoltare a oaselor si a danturii. Iata ce trebuie sa stii despre calciu si vitamina D, cum functioneaza ele in organism si de unde si le poate procura copilul!
Importanta calciului la copii
Desi calciul se regaseste in principal in oase si dinti, si are rolul de a le intari, mineralul este prezent si in sange, unde are un rol esential pentru buna functionare a organismului. El este absorbit in sange din intestinul subtire. De acolo, este transportat spre tesuturi si celule si este depus in zonele unde este nevoie de el.
Atat oasele, cat si muschii, inima si sistemul nervos au nevoie de acest mineral pentru a se dezvolta si functiona normal.
Doza zilnica recomandata de calciu la copii, in functie de varsta, este:
- 0-6 luni - 200 mg/zi;
- 6-12 luni - 260 mg/zi;
- 1-3 ani - 700 mg/zi;
- 4-8 ani - 1000 mg/zi;
- 9-18 ani - 1300 mg/zi.
Importanta vitaminei D si a asocierii ei cu calciul
Principalul rol al vitaminei D in sanatatea copilului este acela de a ajuta organismul sa absoarba calciul si fosforul si sa le fixeze acolo unde este nevoie de ele. Doar 15% din cantitatea de Calciu este asimilata de organism in absenta Vitaminei D.
Beneficiile acesteia se extind si asupra inimii si creierului. Potrivit specialistilor, copiii care au constant un nivel echilibrat de vitamina D in sange prezinta un risc mai scazut de a suferi de hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare, astm, depresie sau cancer de san decat cei care sufera de fluctuatii sau carente.
Cel mai important rol al vitaminei D este ca ajuta la fixarea calciului in oase. Calciul nu se absoarbe si nu se depune in sistemul osos al organismului decat in prezenta vitaminei D. O hipovitaminoza D conduce automat si la o carenta de calciu si la probleme de sanatate grave.
Doza zilnica recomandata de vitamina D la copii, in functie de varsta, este:
- 0-6 luni - 400 UI/zi (10 mcg);
- 6-12 luni - 400 UI/zi (10 mcg);
- 1-3 ani - 600 UI/zi (15 mcg);
- 4-8 ani - 600 UI/zi (15 mcg);
- 9-18 ani - 600 UI/zi (15 mcg).
Principala sursa din care un copil isi poate procura sursa zilnica necesara de calciu ramane alimentatia (lactate, oua, carne, peste, legume etc.). Vitamina D, in schimb, este mai putin procurata din alimente (lactate fortifiate, suc de portocale, oua, peste). Ea este sintetizata cel mai bine in urma expunerii la soare.
Pentru a raspunde nevoilor nutritionale ale copiilor din Romania, Danonino a creat un produs imbogatit atat cu Calciu, cat si cu Vitamina D - Danonino Branzica Natur contine 100% ingrediente naturale: 65% branza si 35% iaurt.
Probleme cauzate de deficienta de vitamina D sau carenta de calciu
Principala consecinta a hipovitaminozei D, adica a deficientei acestui nutrient in organism, o reprezinta rahitismul. Atunci cand corpul nu mai are suficienta vitamina D, nici calciul nu mai este absorbit corespunzator, iar oasele se inmoaie si dau nastere rahitismului, o boala care afecteaza copiii de varste mici.
Rahitismul poate avea consecinte dezastruoase si reversibile in cresterea si dezvoltarea copilului. Poate conduce la intarzieri de crestere, la deformarea oaselor, coloanei vertebrale etc.
Lipsa vitaminei D din corp poate conduce, in copilarie, si la spasmofilie (contracturi ale musculaturii) sau osteopatie de carenta (care apare si pe fondul deficientei de calciu si care se manifesta prin intarzieri de crestere si atrofii musculare).
Deficienta de calciu din organism ridica o multime de riscuri si probleme in cresterea si dezvoltarea copilului. Il predispune la osteoporoza, care creste riscul fracturilor si slabirii oaselor, dar si la rahitism.
In general, efectele secundare care apar in urma carentei de vitamina D sunt aceleasi cu cele ale deficientei de calciu, deoarece se influenteaza reciproc.
Pentru mai multe articole pe aceasta tema acceseaza sectiunea Danonino.