Terciul de ovaz pentru bebelusi este o modalitate excelenta de a include carbohidrati de inalta calitate si fibre in dieta, odata cu diversificarea alimentatiei.
Vorbim despre una dintre cele mai bune cereale disponibile, asadar astazi va vom dezvalui o reteta pentru a profita la maximum de proprietatile nutritionale ale ovazului.
Reteta de terci de ovaz
Retineti ca fulgii de ovaz care sunt recomandati pentru mesele copiilor sunt cei naturali, din culturi bio.
Ingrediente
Daca doriti sa faceti un terci de ovaz delicios pentru bebelusi, tot ce aveti nevoie sunt urmatoarele ingrediente:
- Fulgi de ovaz
- Lapte matern sau formula de lapte
- Fructe proaspete
Cum se prepara
Macina fulgii de ovaz pana ajung la cea mai fina textura (asemanatoarea fainii).
Pentru aceasta reteta se foloseste o parte fulgi de ovaz macinati, la doua parti de lapte matern sau formula.
Adauga laptele si ovazul intr-o cratita si pune totul pe foc timp de trei minute. Amesteca constant pentru a nu se lipi.
Cand preparatul ajunge la o textura densa, ca o pasta, se stinge focul. Se adauga banana pisata pentru a-i oferi un gust dulce, sau piure de mar (tot ce trebuie sa faci este sa cureti marul de coaja, sa-l tai bucatele mici si sa-l pasezi la blender.
Beneficiile terciului de ovaz
Asa cum am mentionat, terciul de ovaz are multiple beneficii pentru bebelusi. Unul dintre acestea are legatura cu prezenta beta-glucanilor in cereale, un tip de fibre solubile care stimuleaza cresterea bacteriilor benefice din microbiota. Pe termen mediu, acest lucru se traduce prin diverse beneficii asupra capacitatii digestive, dupa cum arata un studiu publicat in The Journal of Nutritional Biochemistry.
In plus, aceste fibre sunt capabile sa creasca volumul fecal, ceea ce duce la o activare mai mare a mecanoreceptorilor din intestin. Acest lucru duce la miscari peristaltice mai intense, ceea ce favorizeaza un tranzit intestinal mai eficient si limiteaza riscul de constipatie.
In plus, terciul de ovaz are un continut semnificativ de proteine. Aceste substante nutritive sunt esentiale pentru cresterea si dezvoltarea corecta a tuturor tesuturilor corpului. Consumul sau ar trebui sa fie pus in evidenta in toate etapele vietii, dar mai ales in copilaria timpurie si la pubertate.
FOTO: freepik.com