Adevaratii entuziasti ai ceaiului prefera, bineanteles, sa savureze ceaiul pur. Cu toate acestea, chinezii obisnuiesc de o vreme sa bea ceaiul amestecat cu lapte dulce, sare, ceapa, ghimbir si alte condimente. Un ceai corect preparat nu are nevoie de amelioratori de gust, caci numai in lipsa oricarui alt ingredient poate fi savurata aroma lui autentica, nefalsificata.
Adevaratii entuziasti ai ceaiului prefera, bineanteles, sa savureze ceaiul pur. Cu toate acestea, chinezii obisnuiesc de o vreme sa bea ceaiul amestecat cu lapte dulce, sare, ceapa, ghimbir si alte condimente. Un ceai corect preparat nu are nevoie de amelioratori de gust, caci numai in lipsa oricarui alt ingredient poate fi savurata aroma lui autentica, nefalsificata.
Ceaiul verde nu se impaca, de fapt, prea bine cu alte arome, in orice caz numai cu produse naturale care sa nu aiba un gust prea intens. Pe de alta parte, ceaiul verde se preteaza la experimente cu variante de gust. Pentru alternanta, ceaiul verde se poate consuma si la gheata, cu punci, sau bautura mixta.
In retetele care urmeaza, gustul usor amarui al ceaiului verde nu este predominant, dimpotriva, el le confera nota specifica.
Retetele sunt potrivite atat pentru o bautura sanatoasa care sa astampere setea, cat si ca o alternativa exotica in anumite ocazii. Daca nu se precizeaza altceva, toate retetele sunt calculate pentru patru persoane.
Acest material apartine Editurii Niculescu. Orice reproducere a acestuia fara acordul Editurii este interzisa.
Bautura pentru sportivi
Bautura pentru sportivi
Ingrediente:
5 lingurite de ceai verde
putina zeama de lamaie
250 ml de apa minerala
1 lingurita de miere
putina sare
Mod de preparare:
Ceaiul verde se infuzeaza cu 500 ml de apa fierbinte, se lasa un minut, apoi se toarna in alt vas. A doua infuzie se prepara tot cu 500 ml apa, dar se lasa 3 minute inainte de a se strecura. Se amesteca cu zeama de lamaie si apa minerala, apoi se dizolva mierea si sarea. Se amesteca bine si se toarna intr-o sticla.
Ceai cu menta nord - african
Ceai cu menta nord - african
Ingrediente:
5 lingurite de ceai Gunpowder
4–5 tulpini de menta proaspata, roinita
3 linguri de zahar
Mod de preparare:
Ceaiul se infuzeaza cu 300 ml de apa fierbinte, se lasa un minut, dupa care se toarna in alt vas. A doua infuzie se prepara cu 600 ml de apa si se lasa 5 minute inainte de a se strecura. Tulpinile de menta se oparesc cu 300 ml de apa, se lasa 3 minute si se indulceste cu zahar. Se amesteca cu ceaiul, se toarna in pahare si se decoreaza cu cateva frunze de roinita.
Ceai racoritor de fructe
Ceai racoritor de fructe
Ingrediente:
3 lingurite de ceai
1 priza de ghimbir macinat
2–3 tulpini de menta
1 portocala
2 lamai
2 lingurite de sirop de artar
cuburi de gheata
Mod de preparare:
Ceaiul verde se infuzeaza cu 500 ml de apa fierbinte, se lasa 5 minute, dupa care se strecoara. Se adauga ghimbirul si tulpinile tocate de menta si se lasa pana cand ceaiul se raceste complet. Se da printr-o sita. Se storc lamaile si portocala, iar zeama se amesteca impreuna cu siropul de artar in ceaiul rece. Se pastreaza la rece in frigider si se serveste cu cuburi de gheata.
Ceai de cocos si portocale
Ceai de cocos si portocale
2 linguri de ceai Gunpowder
4 portocale
putina zeama de lamaie
6 linguri cu lapte de cocos (din cutie)
Mod de preparare:
Ceaiul Gunpowder se infuzeaza cu 500 ml de apa fierbinte, se lasa un minut si se toarna in alt vas. A doua infuzie se prepara tot cu 500 ml de apa si se lasa 3 minute, apoi se strecoara. Se asteapta sa se raceasca. Se curata o portocala de coaja si se taie in felii subtiri cu ajutorul unui cutit bine ascutit. Celelalte portocale se storc. Sucul lor se amesteca in ceaiul verde racit si se drege cu putina zeama de lamaie si lapte de cocos. Ceaiul astfel preparat se toarna in pahare si se decoreaza cu feliile de portocala.
Desert de mere verzi
Desert de mere verzi
Ingrediente:
3 linguri de ceai verde
3 mere acre
400 ml suc de mere
zeama de la 1/2 lamaie
3 linguri de stafide fine
2 linguri de migdale
Mod de preparare:
Ceaiul verde se infuzeaza cu 750 ml de apa fierbinte, se lasa 5 minute si se strecoara. Se raceste complet intr-o baie de apa. Merele se curata de coaja, li se scot samburii si se taie in felii subtiri. Se pun in sucul de mere, apoi se adauga si zeama de lamaie, stafidele si migdalele. Se lasa o vreme, dupa care se toarna peste ceaiul verde si se serveste la gheata.
Cocteil cu piersici si vanilie
Cocteil cu piersici si vanilie
Ingrediente:
4 linguri de ceai verde
cateva cuburi de gheata
2 piersici mari
2 lamai
2 linguri de zahar pudra
8 portii de anghetata de vanilie
putina roinita proaspata
Mod de preparare:
Ceaiul verde se infuzeaza cu 500 ml de apa fierbinte, se lasa 90 de secunde, dupa care se toarna in alt vas. A doua infuzie se prepara tot cu 500 ml de apa, se lasa 3 minute, apoi se strecoara. Ceaiul se toarna intr-un vas plin cu cuburi de gheata, ca sa se raceasca rapid. Piersicile se cojesc, li se scot samburii si se taie in bucati mici. Lamaile se storc si se pun in mixer ampreuna cu zaharul pudra si pulpa piersicilor, apoi se transforma totul in piure. Se adauga ceaiul verde si inghetata de vanilie si se bate pana se face spuma. Se pune in patru pahare si se decoreaza cu roinita.
Cocteil cu banane si alune
Cocteil cu banane si alune
Ingrediente:
2 banane mari
700 ml de lapte
3 linguri cu alune razuite
2 linguri de ceai Matcha
2 linguri cu alune tocate
Mod de preparare:
Bananele se cojesc, se taie in bucati mari care se pun in mixer impreuna cu alunele razuite si ceaiul Matcha, apoi se amesteca totul. (Se poate bate si manual.) Bautura se toarna in 4 pahare si se serveste presarata cu bucatele de alune.
Ceai la gheata japonez
Ceai la gheata japonez
Ingrediente pentru 3 persoane:
250 ml de smantana
250 ml de lapte
100 g de zahar
1 praf de sare
2 lingurite cu praf de Matcha
cateva frunze de menta
Mod de preparare:
Se amesteca toate componentele pana cand se dizolva tot zaharul. Se pune intr-un castron rotund, se baga la congelator si se lasa sa inghete. Din cand in cand se bate viguros cu telul pentru ca masa de gheata sa se uniformizeze. Cu o lingura se fac galuste care se aranjeaza pe o farfurie si se ornamenteaza cu cateva frunze de menta.
Ceai la gheata cu mere
Ceai la gheata cu mere
Ingrediente:
5 lingurite de ceai verde
1 lingura de miere
1 mar aromat
1 lamaie nestropita
4 portii de anghetata de vanilie
200 ml de suc de mere
Mod de preparare:
Ceaiul verde se infuzeaza cu 600 ml de apa fierbinte, se lasa 5 minute, dupa care se strecoara. Dupa gust, se poate indulci cu miere. Se stoarce lamaia, se amesteca zeama in ceai si se pune in frigider sa se raceasca. Coaja de la lamaie se rade. Se pun cele patru portii de inghetata in cate un pahar, apoi se toarna peste ele ceaiul rece amestecat cu sucul de mere. La sfarsit se decoreaza cu coaja de lamaie rasa si cateva bucati de mere.
Mancare de orez cu ceai
Mancare de orez cu ceai
Ingrediente:
4 linguri de ceai verde
1 l de lapte
3 linguri zahar
1 priza de sare
putina coaja de lamaie rasa
250 g de orez cu bobul rotund
8 linguri de coacaze rosii
Mod de preparare:
Ceaiul verde se pune intr-un saculet curat din panza de in. Laptele se fierbe impreuna cu zaharul, sarea si coaja de lamaie, adaugandu-se treptat si orezul cu bobul rotund. Saculetul cu ceai se cufunda in lapte si se fierbe totul 10 minute la foc mic, dupa care se scoate ceaiul. Orezul cu lapte se mai fierbe inca 30-35 de minute. Se serveste, dupa gust, ornat cu coacaze rosii proaspete (sau alte fructe de sezon).
Ceai-cocteil
Ceai-cocteil
Ingrediente:
2 lingurite de ceai verde
200 ml de sampanie
200 ml de suc de portocale
4 cl de bitter Campari
4 felii de portocala
Mod de preparare:
Ceaiul verde se infuzeaza in 200 ml de apa fiarta, se lasa 5 minute, apoi se strecoara. Se raceste intr-o baie de apa, apoi se pune la frigider. Ceaiul rece se amesteca cu sampanie, suc de portocale si bitter Campari, se toarna in pahare de cocteil, iar marginea fiecarui pahar se decoreaza cu o felie de portocala.
Ceai cu lapte afghan
Ceai cu lapte afghan
Ingrediente:
1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu
2 lingurite de ceai verde chinezesc
750 ml de lapte
1 praf de cardamon
1 praf de piper
100 ml de frisca
Mod de preparare:
Se pun la fiert 500 ml de apa, se adauga bicarbonatul si ceaiul verde si se lasa sa fiarba circa 10 minute, pana cand lichidul capata o culoare brun anchis. Se trece printr-o sita. Fiertura se toarna de aproximativ zece ori dintr-un vas in altul, cat mai lent posibil, fiindca in contact cu oxigenul ceaiul se coloreaza in rosu. Apoi se pune in lapte, care trebuie sa devina roz. Se condimenteaza cu cardamon si piper si se incalzeste din nou. Frisca se bate bine si se pune in fiecare pahar de ceai cate putin.
Jeleu de ceai
Jeleu de ceai
Ingrediente (pentru 2-3 borcane de conserve):
4 linguri de ceai verde
1 lingura cu capsule de cardamon, 1 lingurita de seminte de anason
1 bucata cu ghimbir proaspat (circa 3 cm lungime)
coaja rasa de la 1 lamaie
500 g de sirop de zahar
Mod de preparare:
Ceaiul verde se pune intr-o cana impreuna cu cardamonul si anasonul, apoi se adauga si ghimbirul cojit si razuit fin. Se infuzeaza intr-un litru de apa fiarta, se lasa 5 minute, apoi se strecoara. Se pun in ceai coaja de lamaie si siropul de zahar, se fierbe si se toarna in borcane spalate si incalzite. Borcanele se inchid etans si se pastreaza la rece.
Ceai cu condimente
Ceai cu condimente
Ingrediente:
2 cuisoare
scortisoara
3 linguri de ceai verde
1 pastaie de vanilie
zahar candel dupa preferinta
Mod de preparare:
Cuisoarele se zdrobesc cu lama cutitului si se amesteca cu ceaiul verde si scortisoara. Pastaile de vanilie se despica si se scoate miezul, care se introduce si ea in ceai. Mixtura aceasta de ceai si condimente se opareste cu un litru de apa fiarta, se lasa 3-5 minute, apoi se strecoara. Se toarna in cesti si se indulceste dupa gust cu zahar candel.
Ceai la gheata oriental
Ceai la gheata oriental
Ingrediente:
1 lingurita de scortisoara
4 cuisoare
1 praf de nucsoara
10–12 frunze proaspete de menta
6 linguri de ceai de iasomie proaspat
3 lamai
miere dupa gust
cuburi de gheata
Mod de preparare:
Scortisoara, nucsoara si cuisoarele pisate se pun intr-un vas cu ceai verde, se opareste totul cu un litru de apa fierbinte, se lasa 5 minute, dupa care se strecoara. Se storc lamaile, iar zeama lor se amesteca in ceaiul in care se adauga si miere dupa gust. Se umplu 4 pahare mari circa doua treimi cu cuburi de gheata, apoi se toarna ceaiul cald. Se orneaza cu frunze de menta.
Inghetata cu iaurt si ceai verde
Inghetata cu iaurt si ceai verde
Ingrediente:
4 lingurite de ceai Matcha
3 linguri de zahar
2 linguri cu suc de lamaie
400 g de iaurt crema
100 ml de frisca
Mod de preparare:
Ceaiul Matcha, zaharul si sucul de lamaie se pun in iaurt si se amesteca pana la dizolvarea completa a zaharului. Frisca se bate bine, se amesteca cu iaurtul si se baga in congelator. Se lasa circa 4 ore, apoi se bate cu telul pentru ca inghetata sa devina cremoasa.
Cocteil cu pere
Cocteil cu pere
Ingrediente:
4 lingurite de ceai verde
500 ml de suc de mere
1 lingura de miere
5 portii de inghetata de vanilie
1 lingura de fistic tocat
Mod de preparare:
Ceaiul verde se infuzeaza cu 500 ml de apa fierbinte, se lasa 3 minute, apoi se strecoara. Dupa ce se raceste, se pune in frigider. Ceaiul rece, sucul de pere, mierea si inghetata de vanilie se pun in mixer si se face o crema. Se toarna in pahare si se decoreaza cu fisticul tocat.
Desert rosu cu vitamine
Desert rosu cu vitamine
Ingrediente:
6 lingurite de ceai de iasomie
100 g de coacaze rosii
zahar dupa gust
1 lamaie
500 ml de must din struguri rosii
Mod de preparare:
Ceaiul de iasomie se opareste cu 500 ml de apa fierbinte, se lasa 4 minute, apoi se strecoara. In timp ce se raceste, se desprind boabele de coacaze de pe panicule si se indulcesc dupa gust. Se stoarce lamaia, iar sucul se amesteca cu boabele. Se lasa un timp, apoi se pun in 4 pahare. Ceaiul se amesteca cu mustul si se toarna peste boabele de coacaze.
Punch japonez cu ceai
Punch japonez cu ceai
Ingrediente (pentru 6–8 persoane):
2 lingurite de ceai verde japonez
250 g de zahar
coaja rasa de la o lamaie
2 sticle de vin alb
100 ml de rachiu de orez
Mod de preparare:
Ceaiul verde se opareste cu 500 ml de apa fierbinte, se lasa cel mult de 5 minute, apoi se strecoara. Se adauga zaharul si coaja de lamaie si, printr-o sita fina, se strecoara incet intr-o oala. Se toarna si vinul alb si rachiul de orez si se incalzeste usor; in nici un caz nu se va lasa sa fiarba. Se serveste in cesti mici de portelan si se bea fierbinte.
Punch chinezesc cu ceai
Punch chinezesc cu ceai
Ingrediente (pentru 6–8 persoane):
3 linguri de ceai verde
2 sticle de vin rosu
2 portocale
100 g de cuburi de zahar
1 pastaie de vanilie
100 ml de coniac
100 ml de rachiu de orez
200 ml de sirop
Mod de preparare:
Ceaiul verde se opareste cu un litru de apa fierbinte si se lasa 8 minute inainte de a se strecura. Se adauga vinul rosu si se incalzeste, dar in nici un caz nu se fierbe. Se rade coaja de la portocala si se adauga in lichid impreuna cu zaharul. Se adauga si pastaia de vanilie, dupa ce in prealabil s-a despicat. Se storc portocalele, iar sucul se amesteca cu coniacul, rachiul de orez si siropul, dupa care se adauga totul in punci. Se mai incalzeste o data, se scoate pastaia de vanilie si se serveste fierbinte.
Ceai de Kashmir
Ceai de Kashmir
Ingrediente:
2 lingurite de ceai verde de Assam
2 lingurite de ceai negru de Assam
5 capsule de cardamon
½ baton de scortisoara
3 cuisoare
½ pastaie de vanilie
zahar candel
lapte dupa gust
Mod de preparare:
Ceaiul verde si cel negru se amesteca intr-o cana, apoi se toarna un litru de apa fierbinte si se lasa cel putin 3 minute. Se desfac capsulele de cardamon, semintele se pun intr-un filtru de hartie sau de bumbac impreuna cu scortisoara, cuisoarele si vanilia, apoi se introduce totul intr-o a doua cana si se toarna infuzia de ceai, strecurata printr-o sita fina. Dupa 5 minute se indeparteaza condimentele, se toarna ceaiul in cesti si se drege dupa gust cu lapte si zahar candel.
Ceai cu ghimbir si miere
Ceai cu ghimbir si miere
Ingrediente:
1 bucata ghimbir proaspat (circa 3 cm lungime)
2 cuisoare
putin piment (cuisoare englezesti)
6 lingurite de ceai verde
2 linguri de miere
Mod de preparare:
Ghimbirul se cojeste si se toaca fin, apoi se incalzeste intr-un litru de apa impreuna cu cuisoarele si pimentul si se lasa sa fiarba 5 minute. Se trece printr-o sita, iar fiertura se toarna peste ceaiul verde. Se lasa sa stea 3 minute, se strecoara si se indulceste dupa gust cu miere.
Punch cu ceai de Darjeeling
Punch cu ceai de Darjeeling
Ingrediente (pentru 6–8 persoane):
6 lingurite de ceai verde de Darjeeling
½ l de vin rosu
¼ l de rom
zahar candel dupa gust
1 portocala
Mod de preparare:
Ceaiul verde se infuzeaza in 500 ml de apa fierbinte, se lasa 5 minute si apoi se strecoara cu grija. Se dizolva zaharul candel. Se stoarce portocala. Vinul rosu, romul si sucul de portocala se pun in ceai, apoi se incalzeste putin si se toarna in cesti inca fierbinte.
Ceai verde cu scortisoara
Ceai verde cu scortisoara
Ingrediente:
1 baton de scortisoara
2 cuisoare
6 lingurite de ceai de iasomie sau Oolong
zahar candel
Mod de preparare:
Se taie marunt scortisoara si se piseaza intr-un mojar impreuna cu cuisoarele, apoi se amesteca cu frunzele de ceai. Se fierbe apa, se asteapta sa se raceasca 5 minute si se toarna peste mixtura de ceai si condimente. Se lasa 3–5 minute si se indulceste dupa gust.
Ceai de menta rece
Ceai de menta rece
Ingrediente:
5 lingurite de ceai verde
2 tulpini de menta proaspata
12–16 cuburi de gheata
zahar
Mod de preparare:
Ceaiul se opareste cu apa fiarta, apoi se lasa 3 minute. Cand este gata, ceaiul se toarna peste frunzele de menta spalate si se lasa inca 5 minute. Apoi se adauga cuburile de gheata si se pune la rece. In final se indulceste dupa gust cu zahar si se serveste decorat cu frunze de menta.
Punch cu ceai si litchi
Punci cu ceai si litchi
Ingrediente:
4 lingurite de ceai verde
1 portocala necojita
suc de litchi (la cutie)
150 g de zahar
125 ml de rachiu de cirese
125 ml de rachiu de orez
1 pastaie de vanilie
1 litru de vin alb
Mod de preparare:
Se stoarce portocala, iar sucul se amesteca cu zaharul, rachiul de cirese si cel de orez, cu vanilia si un pahar suc de litchi (Litchi chinensis). Se lasa sa stea intr-un vas acoperit pana cand zaharul se dizolva complet. Intre timp se infuzeaza ceaiul cu apa fiarta si se lasa 5 minute, apoi se strecoara si se incalzeste putin impreuna cu vinul si coaja rasa de la portocala (nu se fierbe, caci altfel alcoolul se evapora!). Se adauga mixtura cu zahar si se toarna totul printr-o sita cu ochiuri mici in sticle de punci. Se serveste cat mai fierbinte posibil!
Karambuli
Karambuli (pentru circa 15 pahare)
Ingrediente:
6 lingurite de ceai verde
1 l de vin alb
350 g de zahar
½ lamaie necojita
½ sticla de rachiu de orez
Mod de preparare:
Ceaiul se infuzeaza cu apa fiarta, se lasa 5 minute si apoi se strecoara. Se pune la fiert vinul cu zaharul si lamaia. La sfarsit se adauga ceaiul si rachiul. Se poate servi cald sau rece, in functie de gust.
Ceai la gheata cu coacaze
Ceai la gheata cu coacaze
Ingrediente:
8 cuburi din suc de coacaze inghetat
4 lingurite de ceai verde
zahar
Mod de preparare:
Sucul de coacaze se pune la congelator intr-un recipient cu gheata. Ceaiul se infuzeaza cu apa fiarta, se lasa 5 minute, apoi se pune la rece. Se indulceste dupa gust. In fiecare pahar se pun cate doua cuburi din suc de coacaze inghetat si se completeaza cu ceai rece.
Limonada cu ceai
Limonada cu ceai
Ingrediente:
50 g de zahar
2 x 500 ml de apa
4 lingurite de ceai verde
125 ml de suc de lamaie
1 lamaie necojita
cuburi de gheata
Mod de preparare:
Zaharul se dizolva in 500 ml de apa fiarta si cu aceasta solutie se infuzeaza ceaiul, apoi se lasa 5 minute. Ceaiul astfel indulcit se amesteca cu inca 500 ml de apa si se adauga si sucul de lamaie. In cateva pahare mari se pune o treime cuburi de gheata si se adauga limonada. Se serveste ornat cu felii de lamaie.