10 trucuri pentru ameliorarea astmului la copii

/ / Modificat: 2015-11-13
10 trucuri pentru ameliorarea astmului la copii

Astmul bronsic este una dintre cele mai frecvente afectiuni din lume, o boala cronica de care sufera circa 300 de milioane de oameni. In tarile dezvoltate, incidenta acestei boli a crescut extrem de mult in ultimele trei decenii ajungand la 10-15% la adulti si la 15% la copii.

In tara noastra, prevalenta cazurilor de astm in randul copiilor se situeaza la 5-7%, insa exista si vesti bune cu privire la micutii care sufera de astm, el poate fi ameliorat.

Ce este astmul?

Astmul este o afectiune care se manifesta prin inflamatia bronhiilor si care cauzeaza dificultati in respiratie. Crizele de astm pot fi controlate prin tratament medicamentos, iar frecventa lor este influentata de numerosi factori exteriori.

Cauzele acestei boli sunt in general genetice, nu exista neaparat cauze ale bolii, insa exista factori de risc in ceea ce priveste declansarea crizelor de astm.

Ca orice afectiune intalnita la copii, astmul poate fi si el sever sau usor. Sunt cazuri in care aceasta afectiune este asimptomatica si sunt cazuri in care micutii au crize zilnice. In functie de mediul in care traieste micutul, simptomele astmului se pot agrava sau se pot ameliora.

Simptomele astmului sunt respiratia dificila si rapida, oboseala in timpul exercitiilor fizice, tulburarile de somn, tuse uscata ce se manifesta mai mult pe timpul noptii, zgomot suierator in timpul respiratiei.

Nu se poate discuta despre o modalitate de a prevenit astmul, dar poti sa intervii asupra mediului pentru a reduce sansele aparitiei unei crize.

Iata 10 modalitati prin care ii poti imbunatati starea de sanatate a micutului tau si prin care poti ameliora simptomele astmului:

Nu iti expune niciodata copilul la fumul de tigara

Daca esti fumator, ar trebui sa constientizezi faptul ca acest obicei ii poate face foarte mult rau copilului tau daca acesta are astm, si nu numai. In cazul in care nu poti renunta la acest obicei, cu toate ca ar trebui sa te gandesti serios la aceasta optiune, tine fumul si tigarile departe de copil.

In masina, in casa si in orice spatiu inchis unde micutul tau te insoteste nu ar trebui niciodata sa se fumeze. Este minimul de efort pe care il poti depune pentru ca astmul micutului tau sa se amelioreze. Bineinteles, chiar daca cel mic este perefct sanatos, tot nu ar trebui expus fumului de tigara.

Spune adio prafului

Praful este unul dintre cei mai mari inamici ai copilului tau daca acesta sufera de astm. Spala lenjeria de pat si paturile o data pe saptamana in apa fierbinte, astfel incat sa fie indepartat tot praful si alergenii.

In acelasi timp, pe piata vei gasi perne, pilote sau saltele hipoalergenice, care vor avea uin efect benefic asupra micutului tau.

Urmareste indicii de calitate a aerului

Daca locuiti intr-un oras cu un numar mare de locuitori si cu o industrie dezvoltata, calitatea aerului va avea de suferit. Indicii de calitate a aerului se raporteaza in fiecare zi, informeaza-te cu privire la aceste valori si daca observi ca cifrele arata o calitate scazuta limiteaza activitatile din aer liber ale copilului.

Vei gasi informatiile despre calitatea aerului pe diverse site-uri meteorologice si nu numai.

Sterge praful de pe mobila si aspira covoarele

Praful se aduna in fiecare zi si, pe cat este posibil, ar trebui sa-l tii de parte de micutul tau. Poate nu poti sa rezervi ore intregi in fiecare zi acestei activitati, insa este bine sa tii cont de acest lucru. Aspira bine covoarele, canapelele, paturile si covoarele de cate ori poti si sterge mobila de praf.

Atentie la animalele de companie

Pisicile si cateii sunt companioni de nadejde pentru o familie, insa daca micutul tau are astm ar fi bine sa te gandesti la o solutie in privinta animalelor. In blana animalelor de companie se gasesc o multime de alergeni care pot agrava astmul copilului. Daca nu gasesti o alta solutie pentru a tine departe prietenii patrupezi de copil, poti creea o zona in care sa nu aiba voie, spre exemplul dormitorul copilului.

Atentie la resturile de mancare care pot atrage "musafiri nepoftiti"

Acorda atentie sporita firimiturilor si resturilor alimentare, care pot atrage soricei sau gandaci. Acesti "musafiri nepoftiti" aduc in casa ta o multime de microbi si alergeni si pot sa-i cauzeze mai multe probleme unui copil afectat de astm bronsic.

Alege solutii de curatare cu ingrediente naturale

Toate solutiile de curatare pe care le folosesti in casa contin o multime de chimicale ce ii pot dauna grav micutului tau. Alege produse ecologice sau fa tu singura in casa produse de curatare cu ingrediente naturale, precum otetul sau zeama de lamaie, care pot fi foarte puternice impotriva murdariei.

In acelasi timp, si clorina din piscine poate sa declanseze un episod acut de astm, dar si diverse alte substante din detergenti, geluri de dus, creme, uleiuri sau parfumuri.

Scapa de mucegai

Mucegaiul este extrem de periculos pentru copii, chiar si pentru cei sanatosi si cu atat mai mult pentru copii bolnavi de astm. Indeparteaza mucegaiul din casa si ia toate masurile de precautie astfel incat sa nu se mai formeze. Poti face asta aerisind zilnic, varuind locurile care au fost afectate de mucegai si covoarele sau mochetele.

Aeriseste bine toata casa

Lasa ferestrele deschise cateva zeci de minute zilnic, mai ales dimineata. Aerisind bine casa vei impiedica si formarea mucegaiului, dar si inmultirea alergenilor din asternuturi sau paturi. In mod special, atunci cand se formeaza aburi trebuie sa aerisesti bine pentru ca umezeala este un factor ce ii poate dauna foarte mult micutului tau.

Fa un plan "de atac"

Odata ce medicul pediatru l-a diagnosticat pe micutul tau cu astm, faceti un plan pentru a minimiza crizele si pentru a inlatura factorii agravanti. Fiecare organism este diferit si fiecare raspunde diferit la factorii exteriori, iar pentru a trata cat mai bine aceasta situatie va trebui sa stii exact la ce este sensibil micutul.

Micutul tau sufera de astm? Cum ai reusit sa ameliorezi simptomele sale? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Astm Astm bronsic

Articole recomandate

Citeste si despre