Dureri abdominale
In mod sigur trebuie chemat medicul pentru orice durere abdominala care dureaza mal mult de 1 ora, fie ca este severa, fie ca nu. Sunt zeci de motive pentru aparitia ei, dintre care unele serioase, altele mai putin. Medicii au experienta necesara pentru a face deosebirea intre diferitele tipuri de dureri abdominale si pot stabili tratamentul corect. Parintii au tendinta sa traga imediat concluzia ca e de vina un aliment consumat de copil sau apendicita. De fapt, nici una dintre acestea nu este o cauzii frecvent intalnita in practica. in ce priveste alimentatia, copiii pot manca de obicei lot felul de alimente ciudate sau cantitati exagerate dintr-un aliment obisnuit, fara sa faca indigestie. Inainte de a chema medicul luatii copilului temeperatura. Tratamentul cel mai eficient pana la sosirea medicului este sa asezati copilul in pat si sa nu ii dati nimic de mancare. Daca ii este sete, puteti sa ii dati putina apa.
Cauze mai frecvente de dureri abdominale
In primele saptamani de viata, durerile abdominale sunt cel mai des produse din cauza colicilor sau indigestiei. Daca copilul are dureri, vomita si este agitat trebuie chemat medicul.
Dupa varsta de un an, cea mai frecventa cauza de dureri abdominale este debutul unei boli (precum guturaiul, gripa, faringita) mai ales daca sunt acompaniate de febra. Este vorba doar de un semn ca boala afecteaza si intestinele ca si alte parti ale organismului. Din acelasi motiv, aproape orice infectie poate produce la debut si varsaturi, diaree sau constipatie.
Un copil mic se poate plange ca il doare burta, cand de fapt are gripa, vomitand la scurt timp dupa ce s-a plans de aceste dureri.
Constipatia
Constipatia este alta cauza frecventa de dureri abdominale. Poate fi prelungita, cu crampe dureroase la eliminarea materiilor dar poate fi si brusca si foarte dureroasa. Durerea este de regula mai accentuata dupa mese. Poate aparea in timpul procesului de formare a deprinderilor legate de folosirea olitei sau toaletei. Constipatia apare si la copii mai mari atunci cand aportul de lichide este diminuat sau din cauza numeroaselor activitati pe care le are de facut, copilul "uita" sa mearga la toaleta.
Exista diferite feluri de infectii ale tractului digestiv care pot provoca dureri abdominale, combinate uneori cu varsaturi sau diaree. Termenul medical folosit pentru acestea este "gastroenterita acuta". Pot fi produse de unele virusuri sau bacterii. Boala trece, cel mai adesea de la un membru al familiei la altul, fiind uneori acompaniata de febra.
Consumul de alimente contaminate
Toxiinfectiile alimentare se produc prin consumul de alimente contaminate cu anumiti germeni care au produs toxine. Gustul lor poate sa fie normal. Boala se produce rar in cazul alimentelor bine preparate termic, deoarece gatitul la temperaturi ridicate distruge acesti germeni care produc toxine. Cauza cea mai frecventa este consumul de maioneza, frisca, foictaje cu crema, sosuri, in care germenii se multiplica rapid daca stau in afara frigiderului cateva ore. Alta cauza poate fi prepararea incorecta a conservelor.
Simptome si manifestari
Simptomele
Simptomele toxiinfectiilor alimentare sunt de obicei dureri abdominale, varsaturi, diaree, acompaniate uneori de febra sau frisoane. Starea generala este alterata. Toti cei care au consumat din alimentul contaminat vor face boala in acelasi timp (in forme mai usoare sau mai severe, il functie de rezistenta organismului si cantitatea de aliment consumat) spre deosebire de gastroenterite unde boala se transmite de la o persoana la alta din familie, succesiv. Medicul trebuie totdeauna consultat daca suspectati producerea unei toxiinfectii alimentare.
Copiii cu probleme de alimentatie au adesea dureri abdominale cand se aseaza la masa sau dupa ce au mancat putin. Parintii cred ca aceste dureri abdominale sunt un pretext pentru a refuza sa manance, dar bietii copii au dureri puternice de stomac. Tratamentul lor consta in incercarea parintilor de a face perioadele de masa cat mai agreabile pentru copil.
Exista si alte cauze, mai rar intalnite, care pot provoca dureri abdominale: meteorism (gaze intestinale), alergii, inflamatii ale ganglionilor limfatici abdominali, tulburari renale si asa mai departe, dupa cum puteti usor sa va dati seama, un copil cu dureri abdominale (acute si severe sau cronice si usoare) trebuie sa fie examinat atent de medic.
Varsaturile si diareea
Pot duce la pierderi de lichide care provoaca deshidratarea organismului. Cel mai des, afecteaza doar sugarii si copiii mici, la care rezervele de apa sunt mai mici si care nu pot, la fel ca adultii sau copiii mai mari sa bea singuri atunci cand se simt deshidratati si bolnavi.
Exista unele semne de deshidratare pe care puteti sa le verificati: urinat redus (mai rar decat la 6 - 8 ore), ochi uscati, plans fara lacrimare, ochi incercanati si afundati in orbite, buze si gura uscate, chiar crapate. In cazul in care copilul dumneavoastra prezinta semne de deshidratare, trebuie chemat medicul sau trebuie mers la spital cat mai repede.
Durerile abdominale nevrotice
Copiii care isi fac multe griji din diferite motive pot avea dureri abdominale mai ales in jurul orei de masa. Ganditi-va la copilul care e agitat fiindca trebuie sa mearga la scoala in toamna aceasta si, in loc de pofta de mancare la micul dejun, are dureri abdominale; sau la copilul care se simte vinovat pentru ceva ce parintii nu au descoperit inca. Tot felul de emotii, de la frica la placere, pot fi o cauza de afectare a tubului digestiv. Ele pot provoca nu numai dureri abdominale, ci si varsaturi, diaree sau constipatie. Durerea in aceste cazuri e indepartarea lor. Doctorii au studiat aceste dureri si le-au denumit "sindromul durerilor abdominale recurente". Este important sa va dati scama ca durerea resimtita de copil e reala, nu moft sau scuza.
Sursa foto: freepik