Gustos si sanatos in farfuria din spital
• Programul debuteaza in septembrie la Spitalul clinic de copii „Dr. Victor Gomoiu” si va fi replicat ulterior si in alte spitale de pediatrie din tara.
• Initiativa isi propune sa transforme mancarea pe care copiii internati o primesc in perioada spitalizarii, oferind mai mult gust si calitate nutritionala.
• Studiile arata ca alimentatia are un rol esential in procesul de recuperare dupa boala, cu atat mai evident cand vine vorba de copii.
Asociatia „Din Grija Pentru Copii”, cu sprijinul Asociatiei Romane de Educatie in Alergii (AREA), al Asociatiei „Lumea Emei” si al Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, lanseaza programul pentru imbunatatirea meniurilor din spitalele de copii – „Gustos si sanatos in farfuria din spital”.
Acesta debuteaza in septembrie in prima unitate sanitara, la Spitalul clinic de copii „Dr. Victor Gomoiu” din Bucuresti. Faza pilot se va desfasura pe durata a sase luni, timp in care o echipa formata din nutritionist, bucatar, specialisti in nutritie medicala va implementa noi meniuri in bucataria spitalului, avand ca scop imbunatatirea semnificativa a gustului si a calitatii mancarii oferite copiilor, raspunzand in acelasi timp nevoilor specifice ale micilor pacienti care sufera de alergii alimentare si respiratorii.
Programul are 4 etape:
• Audit: evaluarea nevoilor din fiecare spital si stabilirea unei solutii personalizate;
• Noi meniuri: create impreuna cu dieteticieni si nutritionisti, in acord cu nevoile si bugetul spitalului;
• Training: plasarea unui bucatar care sa consilieze echipa din bucataria spitalului si sa implementeze noile meniuri;
• Optimizare: analiza programului dupa prima luna si suplimentarea cu alimente de la sponsori, precum si identificarea altor nevoi acolo unde va fi cazul.
„Din grija pentru bunastarea fizica si emotionala a copiilor, ne propunem sa schimbam meniurile din spitalele de pediatrie, adaugand nu doar culoare si gust, dar si siguranta alimentara pentru micii pacienti cu alergii. Stim ca o alimentatie corespunzatoare accelereaza vindecarea, iar in cazul copiilor, acest lucru e si mai evident. Incepem cu un spital, apoi continuam cu inca unul si inca unul! Suntem la inceput, dar planul e puternic, etapele de lucru stabilite si echipa fantastica”, spune Victoria Olteanu, presedintele Asociatiei Din Grija pentru Copii.
Proiectul „Gustos si sanatos in farfuria din spital” are mai multe obiective printre care realizarea de cursuri tehnice de gatit cu personalul din bucatariile spitalelor de pediatrie, sesiuni de consiliere in dietetica si nutritie, utilarea spitalelor cu aparatura de specialitate, etichetarea preparatelor si schimbarea modului de transportare a portiilor de mancare in salon, suplimentarea costului meniului clasic cu ajutorul partenerilor.
Pentru etapa de redefinire a meniurilor din spital, proiectul beneficiaza de expertiza nutritionistei Laura Eremia si a bucatarului Ionut Efrim, ambii cu supra-specializare in dieta medicala, dar si de consilierea medicilor alergologi din cadrul Asociatiei de educatie in Alergii.
„Am lucrat indeaproape la elaborarea acestui meniu pentru a ma asigura ca raspunde in totalitate nevoilor copiilor aflati in spital. Este esential sa intelegem ca alimentatia poate fi atat medicament, cat si mangaiere pentru suflet, mai ales in momentele dificile. Ma simt onorata sa fac parte din acest proiect si sunt entuziasmata de rezultatele pe care le vom vedea”, spune Chef Laura Eremia.
„Familiile copiilor care sufera de alergii alimentare intampina mari greutati atunci cand ajung in spitalele de pediatrie pentru diverse probleme de sanatate ale micutilor. Situatia lor medicala impune crearea unor meniuri speciale care sa se muleze peste restrictiile lor alimentare precum si prepararea hranei in zone special create in spatiile din bucatariile spitalelor in care sa se respecte cu strictete regulile impuse pentru evitarea contaminarilor alergenice. In plus, se impune si o etichetare stricta si asigurarea transportului hranei in saloane in conditii de siguranta maxima. Acesti copii au nevoie de o ingrijire speciala, iar familiile lor de cat mai mult sprijin si intelegere. Sustinem acest proiect minunat cu speranta ca prin exemplul oferit vom deschide drumul catre o normalitate mult asteptata”, spune dr. Adriana Nicolae, medic primar alergologie si imunologie clinica, presedinte AREA.
Pentru urmatoarele sase luni, chef Ionut Efrim va oferi instruire echipei din bucataria spitalului Gomoiu si va supraveghea implementarea noilor meniuri.
„De fiecare data cand suntem pusi in fata unui proiect inovator precum acesta, ne dam seama de impactul pozitiv pe care il poate avea asupra calitatii vietii pacientilor nostri. Copiii merita cele mai bune conditii, nu doar din punct de vedere medical, dar si in ceea ce priveste alimentatia lor. Asa cum tratamentele medicale sunt esentiale, la fel este si nutritia adaptata nevoilor lor. Ne alaturam cu entuziasm acestei initiative si suntem convinsi ca va aduce o schimbare semnificativa in bine”, declara Mariana Enescu, manager general, Spitalul Victor Gomoiu.
Aceasta este doar inceputul; planul echipei de proiect este de a extinde acest program in mai multe spitale de pediatrie din tara, asigurandu-se ca fiecare copil beneficiaza de o alimentatie sanatoasa si echilibrata in timpul spitalizarii.
Companiile care doresc sa sprijine proiectul pot accesa site-ul: https://dingrijapentrucopii.ro/gustos-si-sanatos-in-farfuria-din-spital/.