Vărsăturile sunt definite ca fiind expulzarea intempestivă a conținutului gastric și duodenal superior prin gură, cauzată de o creștere a activității motorii a sistemului gastrointestinal și a peretelui abdominal. Dacă vărsăturile se repetă în timp, acestea pot conține chiar și sucuri biliare.
Vărsăturile în primul an de viață nu sunt neapărat doar patologice, deoarece pot fi cauzate și de imaturitatea sistemului digestiv, iar acest lucru poate fi verificat prin creșterea în greutate și înălțime în curba de creștere a acestuia, care se va îmbunătăți pe măsură ce copilul crește și se dezvoltă.
Dar există momente în care vărsăturile sunt manifestarea unor patologii, motiv pentru care este necesar să urmărim și să căutăm cauza pentru a lua măsurile adecvate și pentru a le oferi copiilor noștri sănătate. După cum se explică în raportul "Greață și vărsături", scris de Miguel A. Montoro, Departamentul de Medicină, Universitatea din Zaragoza, Unitatea de Gastroenterologie și Hepatologie (Spitalul San Jorge, Huesca), Inmaculada Lera și Julio Ducons, Serviciul de Digestive. Spitalul Clinic Universitar Lozano Blesa (Zaragoza), "spectrul posibilităților etiologice este larg și include nu numai tulburări gastrointestinale, ci și tulburări cerebrovasculare care provoacă hipertensiune endocraniană, tulburări vestibulare și o gamă largă de tulburări sistemice, hormonale și endocrinologice.
Cauze fiziologice datorate imaturității sistemului digestiv
- Iatrogeneză alimentară: inițierea alimentației complementare și/sau a apei înainte de vârsta de 6 luni sau a altei băuturi decât laptele matern sau formula artificială și supraalimentarea cu formula artificială.
- Alergia la proteinele din laptele de vacă consumate de mamă (CMPA) sau alergii la alte alimente la începerea alimentației complementare.
- Patologii neurologice (hematoame datorate traumatismelor postpartum sau hidrocefalie).
- Kernicterus: hiperbilirubinemie patologică.
- Patologii infecțioase: infecții gastrointestinale, urinare, meningită, sepsis sau infecții respiratorii.
- Erori înnăscute ale metabolismului.
- Patologii obstructive congenitale ale sistemului digestiv: stenoză esofagiană, stenoză hipertrofică pilorică, gatrochizis, invaginație, obstrucție intestinală, boala Hirschsprung.
- Reflux gastroesofagian datorat imaturității sfincterului cardiac (temporar sau patologic).
- Intoxicații medicamentoase (iatrogene) sau ceaiuri sau infuzii din plante (anason stelat, pasote, mentă, malojillo etc.).
- Reacții alergice la componentele vaccinului (ou).
De ce vomită copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 4 ani?
În plus față de multe dintre patologiile de mai sus, vărsăturile la copiii cu vârste cuprinse între șase luni și patru ani pot fi cauzate și de:
- Intoleranțe alimentare, în special cu alimente alergenice: pește, crustacee, citrice, nuci, lapte integral, ouă.
- Intoxicații medicamentoase accidentale sau iatrogene.
- Hernii blocate (inghinale, crurale, ombilicale sau epigastrice).
- Boli metabolice: diabet zaharat sau insuficiență suprarenală.
- Patologii renale: insuficiență renală, uropatie obstructivă sau infecții urinare.
- Afecțiuni neurologice: tumori, edem cerebral, meningită, hidrocefalie.
- Apendicită acută, peritonită.
- Parazitoza intestinală.