Multi copii se plang de dureri de stomac si, dupa ce ii duc la pediatru si efectueaza studiile si testele relevante, diagnosticul poate fi infricosator pentru parinti: boala inflamatorie intestinala. Desi la inceput cuvinte precum colita sau Crohn ne pot speria, trebuie spus ca acestea sunt mai frecvente decat credem.
Boala inflamatorie intestinala (BII) este definita ca o inflamatie cronica in diferite locatii ale tractului digestiv, care poate fi cauzata de factori imunologici, genetici sau de mediu. Aceasta produce atat manifestari intestinale, cat si extraintestinale, cu perioade de inactivitate sau remisiune, de cele mai multe ori induse de tratamentul medical stabilit, alternand cu perioade de activitate, cunoscute sub numele de crize, care pot avea grade diferite de severitate.
IBD este impartita in cinci entitati, dintre care cele mai frecvente sunt: colita ulcerativa tipica, colita ulcerativa atipica, IBD neclasificata (IBDnc neclasificata), colica Crohn si boala Crohn (CD). Aceasta din urma poate afecta orice parte a tractului digestiv pe cale transmurala si segmentara, dar este de obicei concentrata in ileon si colon. in schimb, colita ulcerativa (UC) este localizata exclusiv in colon, incepand din rect si extinzandu-se continuu spre cecum, cu afectarea exclusiva a mucoasei.
Simptomele care ar trebui sa ne faca sa ne gandim ca ne confruntam cu o posibila boala inflamatorie intestinala sunt:
- Rectoragie
- fisuri anale sau fistule digestive
- Mucus in scaun
- diaree (diurna si nocturna)
- Tenesme si nevoia de a defeca
- Anemie
- Paloare
- intarzierea cresterii si a dezvoltarii pubertare
Sursa foto: freepik