Atunci cand contacteaza o infectie, copiii fac temperatura de cele mai multe ori. Acesta este primul semn ca micutii sunt bolnavi, iar parintii incep sa isi faca griji atunci cand copilul este mai cald decat de obicei, cu atat mai mult daca apar si alte simptome sau i se schimba starea de spirit. Atunci cand masoara temperatura cu un termometru, parintii incep sa se ingrijoreze la orice valoare care depaseste 37 de grade Celsius, aceasta fiind considerata temperatura normala.
Valoarea este insa gresit folosita ca etalon, spune medicul pediatru Mihai Craiu. Acesta a explicat, intr-o postare pe Facebook, ca temperatura normala este putin mai mica de 37 de grade si a aratat si de unde s-a perpetuat mitul cu 37 de grade.
„In 1851, un medic german, numit Carl Reinhold August Wunderlich, a masurat temperatura unui grup de 25.000 germani aparent sanatosi, folosind un termometru clasic, caruia ii trebuiau circa 20 minute, ca sa realizeze o citire corecta.
Va dati seama ce munca titanica a fost depusa pentru a realiza cele peste un milion de masuratori... Apoi a facut media acestor masuratori. Da, ati ghicit - a fost exact 37°C.
Doar ca pacientii germani de la 1851 nu sunt chiar identici din punct de vedere medical cu un grup similar din orice alta tara, in anul 2023. Ca urmare un grup de cercetatori de la Stanford din SUA au utilizat o inteligenta artificiala numita LIMIT (Laboratory Information Mining for Individualized Thresholds) care a analizat 724.199 valori de temperatura din fisele medicale ale unor pacienti prezentati la un centru ambulatoriu, timp de 6 ani. Nu pacienti spitalizati!
Si au aplicat un algoritm interesant de eliminare a tuturor pacientilor care aveau maladii sau comorbiditati care erau suprareprezentate in grupul valorilor foarte mari sau foarte mici de temperatura. Sa luam exemplul pacientilor cu diabet... Desi in SUA 9.2% din populatie are diabet, in grupul valorilor de temperatura mult sub normal 26% erau pacienti cu diabet. Deci au exclus din grupul analizat toate persoanele cu diabet. La fel au procedat si cu alte maladii, ramanand in final cu 396.195 valori masurate. Stiti cat a fost media?
36.64° Celsius sau 98° Fahrenheit”, a explicat medicul Craiu.
Valoarea corecta a temperaturii corporale este, asadar, in medie, cu aproape o jumatate de grad mai mica decat 37 de grade. In incheierea mesajului, medicul pediatru ii indeamna pe parinti sa nu pice in capcana fobiei de febra, cu atat mai mult cu cat vine sezonul rece. Temperatura crescuta este o reactie normala a organismului si un semn ca sistemul imunitar lupta pentru a invinge infectia.
FOTO: Freepik