De-a lungul anilor, organizatiile de sanatate au avertizat ca mercurul, o componenta termometrului clasic care se punea sub axila, ar putea fi periculos pentru sanatatea umana si pentru mediu, iar acestea au fost retrase de pe piata si inlocuite cu altele foarte diferite:
- Termometru digital
Este poate unul dintre cele mai complete, deoarece cu el se poate lua temperatura sub axila (plasat sub axila goala), sublinguala (sub limba, cu gura inchisa si respirand normal si tinand cont de faptul ca copilul nu a luat nimic cald sau rece in ultimele 15 minute pentru a obtine un rezultat mai fiabil) si rectala (introdus la 2 sau 3 centimetri in rect).
- Termometru cutanat
Poate ca acesta este cel pe care cei mai multi parinti il au in micul lor dulap de medicamente de acasa, deoarece este foarte simplu de folosit. il asezi langa fruntea copilului, apesi butonul de pornire si, cand auzi semnalul, te uiti la ecran.
- Termometru pentru urechi
Cunoscut si sub numele de termometru timpanic, acesta masoara temperatura in interiorul canalului auditiv. Ca si in cazurile anterioare, trebuie sa asteptati ca termometrul sa sune pentru a verifica temperatura.
- Temperatura rectala
Aceasta metoda are avantajele si dezavantajele sale. Pe de o parte, potrivit expertilor, este cea mai precisa dintre toate, deoarece "aproximeaza temperatura centrala a corpului", dar, pe de alta parte, poate fi putin incomoda pentru copil si, de asemenea, neigienica.
- Temperatura axilara
Este o metoda foarte convenabila, practica si usoara, dar, in acelasi timp, este una dintre cele mai putin fiabile si mai putin precise, deoarece, daca o comparam datele cu cele obtinute cu temperatura rectala, poate exista o abatere de aproape un grad.
- Temperatura sublinguala
Asa cum am mentionat mai sus, necesita o pregatire prealabila si, de asemenea, cooperarea copilului. Acesta este poate si motivul pentru care este cea mai putin folosita de parinti pentru a lua temperatura.
- Temperatura pielii
Aceasta este o metoda mai precisa decat termometrul timpanic si mai convenabila decat luarea temperaturii rectale, dar poate fi destul de imprecisa, deoarece rezultatul poate fi afectat de factori externi, cum ar fi transpiratia.
Cel mai bun loc pentru a lua temperatura copilului tau in functie de varsta lui
- Nou-nascutul
La copiii cu varsta mai mica de 4 saptamani, unde se recomanda luarea temperaturii axilare in loc de cea rectala, din cauza posibilului risc de perforatie.
- Copii cu varsta de pana la 2 ani
in acest caz, se aleg doua locuri: ca screening, axilar si, ca masura definitiva, rectal.
- De la 2 la 5 ani
Conform Asociatiei Spaniole de Pediatrie de ingrijire Primara, axilar sau timpanic ca screening si rectal ca masura definitiva.
- Peste 5 ani de varsta
In cele din urma, la copiii cu varsta de peste 5 ani, se pot utiliza temperaturile axilara, timpanica sau temporala si orala.
Sursa foto: freepik