Cearcanele la copii, cand sa te ingrijorezi?

/ / Modificat: 2017-09-27
Cearcanele la copii, cand sa te ingrijorezi?

Chiar daca se intampla destul de rar, si copiii se pot confrunta cu aparitia cearcanelor. Adesea ele nu reprezinta o problema majora, insa exista situatii in care trebuie sa mergi de urgenta la un medic. Iata mai jos care sunt cauzele aparitiei cearcanelor la copii, ce alte simptome pot sa apara pe langa cearcane, precum si cand este cazul sa te ingrijorezi.

Cauzele cearcanelor la copii

Daca observi cearcane la copilul tau, nu te gandi ca are neaparat o problema cu somnul sau o carenta de vitamine deoarece rar se intampla ca acestea sa fie cauze ale aparitiei lor.

Cel mai des, cearcanele la copii apar din pricina congestiei nazale, care face ca venele din jurul ochilor sa devina mai mari si mai inchise la culoare. Congestia este de fapt inflamarea tesuturilor care captusesc interiorul narilor.

La randul ei, congestia nazala poate sa apara daca cel mic are polipi si respira mai mult pe gura decat pe nas, daca are o alergie, o infectie la nivelul sinusurilor sau sufera de raceala ori gripa. Foarte des insa este vorba de o alergie, care la copii poate sa apara de la par de animale, de la polen, mancare (lactate, capsune, alune, ciocolata, etc), diverse substante chimice si altele.

De asemenea, cearcanele pot sa apara in urma unei lovituri accidentale la nivelul fetei, in urma unor infectii precum conjunctivita, rinita, sinuzita sau daca exista o deshidratare.

Unii copii pot avea insa cearcane datorita mostenirii genetice - in cazul in care in familie exista persoane care au pielea mai inchisa sub ochi. In aceasta situatie nu exista nicio problema de sanatate. De asemenea, daca un copil are tenul foarte deschis, atunci pielea de sub ochi poate parea putin mai inchisa.

Simptome care pot insoti cearcanele

Cearcanele la copii pot fi insotite de alte simptome, variate, cum ar fi: tuse, dificultati in respiratie, tulburarea auzului, secretii oculare, iritatii la nivelul pielii, dureri de cap, dureri de gat, nas infundat, diaree, greata, varsaturi.

Cand sa te ingrijorezi

Cele mai grave situatii care pot determina aparitia cearcanelor la copii sunt:

• existenta unui neuroblastom - o tumora maligna;

deshidratarea, care poate fi amenintatoare de viata daca este severa si nu este tratata la timp;

• anafilaxia (o reactie alergica grava).

De aceea, este foarte important sa mergi la medic daca vezi ca cearcanele copilului persista sau apar subit.

Cearcanele pot fi un motiv de ingrijorare si daca copilul respira mai mult pe gura decat pe nas, daca sforaie tare, daca are o congestie nazala prelungita cu sau fara inflamare la nivelul fetei sau daca are o iritatie pe fata (care poate fi o eczema).

In cazul in care este vorba despre o cauza serioasa care a dus la aparitia cearcanelor este foarte important sa respecti intocmai tratamentul impus de medic. In caz contrar, te poti confrunta cu complicatii precum pierderea auzului, pierderea vederii, raspandirea infectiei sau intarzieri mintale.  

Taguri Cearcane copii

Articole recomandate

Citeste si despre