Cifoza este o curbura a coloanei vertebrale, numita popular si cocoasa. Este destul de frecvent intalnita in randul copiilor si al adolescentilor, fiind cauzata de postura gresita.
„Stai drept!” De cate ori nu isi indeamna parintii copiii sa tina spatele intr-o pozitie corecta, sa nu mai stea aplecati inainte.
Vedem frecvent copii si adolescenti cu umerii lasati si cu partea superioara a trunchiului aplecata inainte. In aceste cazuri vorbim despre cifoza.
Ce presupune cifoza
Consecinta negativa principala este cea estetica, dar, in timp, cifoza ar putea fi insotita de dureri de spate si, in cazuri foarte grave, de simptome neurologice (din cauza compresiei nervilor in canalul vertebral).
„In majoritatea cazurilor, cifoza este cauzata de postura gresita a copilului, care petrece prea mult timp aplecat inainte, cu umerii lasati”, explica profesorul Carlo Ruosi, seful Centrului de Scolioza al Spitalului Universitar Federico II, din Napoli, Italia. Acesta sustine ca in cea mai mare parte de vina este folosirea de la o varsta foarte frageda - 3 sau 4 ani - a tabletelor si a smartphone-urilor.
„Copii stau in aceeasi pozitie ore intregi. Astfel, vertebrele, care sunt inca fragile si deformabile, deoarece sunt foarte bogate in cartilaj, se deformeaza de la o zi la alta", spune Ruosi.
In unele cazuri mai rare, cifoza poate fi prezenta de la nastere, cauzata de anumite deformari congenitale ale scheletului.
Cum se poate interveni
„In primul rand, parintii ar trebui sa acorde atentie posturii copilului si sa contacteze medicul pediatru in cazul in care constata ca cel mic are tendinta de a ramane intr-o pozitie inadecvata, cu umerii “inchisi” spre partea din fata”, avertizeaza profesorul Ruosi. Pediatrul poate apoi hotari sa trimita copilul la specialistul ortoped, care va evalua situatia.
„Daca tulburarea este in stadiu incipient, nefiind vorba despre o cifoza in adevaratul sens, se poate interveni pur si simplu cu o reeducare motorie si o gimnastica adecvata”, spune Ruosi.
Daca cifoza se agraveaza, trecand si de la o simpla pozitie incorecta a corpului la o schimbare ireversibila a formei vertebrelor, este nevoie de un bust ortopedic, care va fi purtat un anumit timp din zi, in functie de gravitatea deformitatii. Daca boala se agraveaza, se poate trece la utilizarea unui bust de gips sau, in cele mai grave cazuri, la o interventie chirurgicala de corectare a coloanei vertebrale.
Prevenire
Pentru a evita dobandirea unei pozitii incorecte care sa ii afecteze coloana vertebrala este necesar sa:
- Limitezi utilizarea smartphone-urilor si a tabletelor la cel mult 30-60 de minute pe zi;
- Configurezi zona de studiu astfel incat suprafata de sprijin a biroului sa fie destul de ridicata. Pentru asta este nevoie de o masa cu inaltime reglabila sau de reglarea inaltimii scaunului, in asa fel incat copilul sa nu simta nevoia sa se aplece inainte.
- Obisnuiesti copiii sa se joace in aer liber si sa faca sport.