Conjunctivita este o inflamatie a stratului exterior al ochiului si interiorul pleoapei, care cauzeaza inrosirea ochiului. Poate fi deosebit de contagioasa, iar diagnosticarea este necesara pentru a determina un tratament corect.
Aceasta afectiune este mult mai raspandita in randul copiilor decat la adulti si este si foarte contagioasa. Acestia nu ar trebui sa-si atinga ochii, iar o igiena mult mai riguroasa este de preferat, in acest fel evitand riscul de a se imprastia.
Ce este conjunctivita?
Conjunctivita este inrosirea albului ochiului, cauzata de inflamarea membranei subtire, transparente a ochiului, numita conjunctiva.
Simptomele conjunctivitei:
- lacrimare abundenta
- secretie galbena sau verde, pot aparea cruste la nivelui genelor, in special dimineata
- senzatia de mancarime sau usturime a ochilor
- sensibilitate la lumina
Cauzele conjunctivitei
Conjunctivita poate fi cauzata de urmatorii factori:
- o infectie bacteriana
- o infectie virala
- alergie
- factori iritanti cum ar fi praf sau substante chimice
- un corp strain in ochi (ex: nisip)
- un canal lacrimar infundat (mai ales la bebelusi)
Conjunctivita cauzata de o infectie virala sau bacteriana este extrem de contagioasa, de aceea este important ca de indata ce se observa o mica inrosire la nivelul ochiului copilului, acesta sa fie examinat de catre un oftalmolog. Examinarea consta in analizarea ochiului, dar si a secretiei purulente din ochi, daca este cazul.
Tratament
Tratamentul conjunctivitei depinde de cauza infectiei. Infectiile virale pot fi rezolvate fara un anumit tip de tratament, in tip ce in infectiile de tip bacteriene sunt necesare picaturi de ochi cu antibiotic. Aceste doua infectii sunt foarte greu de deosebit.
Conjunctivita de tip alergenic poate fi tratata cu ajutorul antihistaminicelor, picaturi sau tablete, iar cea cauzata de factori iritanti cu picaturi antiinflamatoare.
Daca copilul are un corp strain in ochi, un medic il poate indeparta.
Preventie
Ochiul copilului trebuie spalat de mai multe ori in acest caz. Pentru o curatare mai buna, se poate folosi o discheta de bumbac imbibata in apa calduta. Pentru acest lucru, se poate fierbe putina apa si lasata la racit.
Ar trebui evitat si contactul cu apa din piscina, stranduri, lacuri. Acestea pot fi surse de bacterii, virusuri, paraziti si ciuperci. De asemenea, copilul trebuie sa evite frecatul ochilor in caz de mancarime sau durere pentru a nu se infecta si mai rau zona.