Conjunctivita la copii. Cum o tratezi fara ca cel mic sa sufere

/ / Modificat: 2019-05-02
Conjunctivita la copii. Cum o tratezi fara ca cel mic sa sufere

Conjunctivita este o afectiune frecventa in randul copiilor si se raspandeste mai ales din cauza faptului ca cei mici obisnuiesc sa isi atinga ochii cu mainile murdare.

Canalele lacrimare ale copiilor sunt mai inguste decat cele ale adultilor, ceea ce favorizeaza aparitia infectiilor.

Inflamarea mucoasei conjunctive creeaza neplacere, din cauza mancarimilor si a secretiile care apar. Majoritatea simptomelor pot fi tratate acasa, de exemplu prin curatarea ochilor si cu ajutorul picaturilor. Cu toate acestea, atunci cand nu exista nici o imbunatatire pe parcursul a doua zile, ar trebui contactat pediatrul, care va prescrie un alt tratament.

Conjunctivita este o boala atat de comuna incat, de obicei, nu recurgem la consult medical. Sunt utilizate adesea o serie de alternative naturiste pentru tratarea acasa a conjunctivitei. Toate acestea au un element comun: mentinerea curata a zonei ochilor. Medicul pediatru poate prescrie, in anumite situatii, picaturi sau unguent pe baza de antibiotic.

De ce apare conjunctivita?

Conjunctivita este inflamatia conjunctivei sau a membranei care inconjoara ochiul si il protejeaza. Uneori aceasta zona poate deveni inflamata sau iritata datorita bacteriilor. Aceasta inflamatie poate fi provocata si de alti factori, cum ar fi poluarea, fumul, praful, alergiile si contactul cu substantele nocive.

Conjunctivita este, asadar, inflamarea conjunctivei indiferent de cauza. Totusi, atunci cand este produsa de un virus, poate dura mai mult, iar vindecarea poate fi un proces mai lung si mai complicat. La copii, canalele lacrimare sunt foarte inguste, motiv pentru care sunt mai susceptibile de a suferi infectii.

Din cauza inflamatiei, ploapele se umfla, iar globul ocular devine rosiatic, parand brazdat de firisoare rosii. Apare mancarimea, iar pleoapele devin dureroase la atingere. Copilul este deranjat de lumina si e posibil ca starea sa de iritare sa creasca in prezenta acesteia.

Printre simptome se mai numara si lacrimarea abundenta, astfel incat ochii pot sa para stralucitori. Cand este vorba despre infectii bacteriene, secretiile devin culorate si se formeaza cojite in jurul pleoapelor.

Cum se trateaza conjunctivita la copii?

In cazul in care simptomele sunt observate rapid, conjunctivita copiilor poate fi tratata acasa.

  • Principala recomandare este de a curata permanent zona ochilor. Se recomanda utilizarea serului fiziologic sau a apei calde.
  • Ochii trebuie curatati cu tifon impregnat cu ser fiziologic sau apa calda.
  • Foloseste doar tifon steril. Este recomandabil sa cureti fiecare ochi cu o bucata de tifon diferita, pentru a evita contaminarea.
  • Ochii trebuie sa fie curatati din interior spre exterior, adica dinpre nas spre coada ochiului.
  • Masajele delicate in zona din apropierea nasului ajuta la eliberarea secretiilor, fapt care contribuie la o vindecare mai rapida.
  • Dupa curatarea ochilor, se aplica picaturi pentru ochi, insa doar la recomandarea medicului. Acesta ar putea prescrie si unguent cu antibiotic.
  • Instrumentele pentru curatarea si ingrijirea ochilor trebuie sa fie sterilizate. In cazul picaturilor de ochi, varful flaconului nu trebuie sa atinga ochiul.
  • Este foarte important sa te speli pe maini inainte si dupa curatarea ochilor copilului.
  • Ceaiul de musetel nu este recomandat pentru tratarea conjunctivitei la copii, intrucat ar putea fi alergici la polen.

Taguri Conjunctivita Conjunctivita copii Ingrijire copii conjunctivita

Articole recomandate

Citeste si despre