Febra nu este o boala in sine, ci un simptom medical care de multe ori este inofensiv la copil, dar care poate ascunde si o serie de afectiuni grave. Iata care sunt principalele situatii in care ar trebui sa iti faci griji pentru febra copilului si cand este cazul sa il duci, rapid, la spital!
Temperatura corporala normala a copiilor
Valoarea temperaturii corporale considerata normala la copii este in jur de 37-37.5 grade Celsius. Febra apare atunci cand valoarea temperaturii atinge sau depaseste 38 de grade Celsius.
Chiar daca este un simptom care sperie usor parintii, febra este considerata un semn bun. Este modul in care organismul transmite ca ceva nu este in regula cu el si ne indeamna sa luam masurile necesare pentru a-l insanatosi.
Exista si alte cauze ale cresterii temperaturii corporale la copii, care nu sunt patologice sau ingrijoratoare. Atunci cand copilul este bebelus, febra ar putea aparea pe fondul eruptiei dintisorilor sau al supraincalzirii corporale (atunci cand este imbracat prea gros sau este tinut in incaperi foarte incalzite) ori chiar la o simpla raceala. Este important sa cunosti principalele situatii sau semne care sunt ingrijoratoare in manifestarea febrei la copil.
Copilul are febra: cand este cazul sa iti faci griji?
Multe dintre situatiile si afectiunile in care copilul are febra se pot trata acasa, ambulatoriu, fara nevoie de interventii medicale. Insa exista si cazuri in care febra este indicatorul unei infectii puternice in organism. Diferenta intre cele doua o face valoarea temperaturii si varsta copilului.
In situatia in care copilul are o varsta mai mica de 3 luni, iar temperatura corporala depaseste 38 de grade Celsius, este obligatoriu sa mergi cu el la medic. Febra este foarte periculoasa la aceasta varsta si indica intotdeauna o afectiune in corp.
Daca cel mic are o varsta cuprinsa intre 3 si 6 luni, iar temperatura atinge valoarea de 38.3 grade Celsius sau o depaseste, este de asemenea important sa chemi pediatrul sau sa il duci la spital, chiar daca nu este insotita si de alte simptome.
La bebelusii peste 6 luni, este important sa urmaresti intotdeauna si simptomele asociate cresterii temperaturii corporale. In cazul in care febra depaseste valoarea de 38.8 grade Celsius, este constanta si nu da semne sa mai scada nici dupa 3 zile de la inceperea administrarii tratamentului antipiretic, este important sa mergi cu el la medic.
Daca mai prezinta si simptome asociate, precum ameteala, varsaturi, cefalee, frisoane, bufeuri etc., un consult medical pentru excluderea unor infectii grave este binevenit.
La copiii intre 6 luni si 2 ani, o valoare a temperaturii intre 39.5 si 40 de grade Celsius este intotdeauna ingrijoratoare si trebuie sa te trimita cu el la medic. In general, de la aceasta varsta, medicii iau in considerare intotdeauna si simptomele asociate febrei in punerea diagnosticului si aplicarea tratamentului de urgenta.
Febra asociata cu rigiditatea gatului (gat intepenit) si durerile severe de cap ar putea sugera prezenta unei meningite, o infectie severa care afecteaza membranele care invelesc creierul.
Convulsiile febrile sunt manifestari care apar adesea la copii in cazul unei cresteri bruste a temperaturii corporale. Acestea nu pun in pericol sanatatea copilului, dar sunt simptome care trimit aproape intotdeauna parintii cu copilul la medic.
Febra insotita de tuse si dificultati severe de respiratie poate indica prezenta pneumoniei in organismul copilului.
Este important ca parintii sa inteleaga ca ori de cate ori incearca sa trateze febra ambulatoriu, cu medicatie speciala pentru copii, nu fac decat sa vindece un simptom, nu si boala care o declanseaza.
Cresterea temperaturii este adesea doar o piesa din puzzle-ul bolii de care ar putea suferi copilul. Este recomandat sa fii extrem de atenta la manifestarile care insotesc febra si, ori de cate ori suspectezi ca ceva nu este in ordine, sa consulti medicul. Pana la urma, este vorba de sanatatea si chiar viata copilului tau.
Tu ce remedii rapide contra febrei usoare la copii cunosti? Ai trecut prin situatia in care febra copilului te-a trimis, de urgenta, cu el la medic? Spune-ne sfaturile si parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!