Cum tratezi constipatia la bebelusi

/ / Modificat: 2019-01-29
Cum tratezi constipatia la bebelusi

Constipatia apare de obicei atunci cand muschii de la capatul intestinului gros se contracta, impiedicand scaunul sa fie eliberat in mod normal.

Cu cat fecalele raman mai mult timp in intestin, cu atat devin mai ferme si mai uscate si cu atat este mai probabil sa provoace disconfort sau durere atunci cand sunt eliminate.

Printre factorii care pot contribui la aparitia constipatiei la bebelusi se numara schimbarile in alimentatie, anumite boli sau medicamente, alergia la laptele de vaca sau chiar modificarile de rutina, cum ar fi o calatorie sau cresterea temperaturii exterioare.

Desi constipatia este o problema frecventa in cazul copiilor mici, este de obicei temporara, tratabila si rareori se acutizeaza, devenind grava.

Simptomele constipatiei

  • bebelusul e nelinistit si plange aparent fara motiv;
  • nu a mai eliminat scaun de doua sau trei zile;
  • abdomenul sau este tare, ferm;
  • cand reuseste sa elimine scaunul, acesta este tare si uscat;
  • in scaun pot aparea firicele de sange din cauza fisurilor anale rezultate in urma fortarii defecarii;
  • greata;
  • apetit scazut;

Cum se trateaza constipatia

Constipatia ca urmare a alaptarii la san este rar intalnita, insa parintii ar trebui sa discute cu un medic in cazul in care considera ca micutul alaptat exclusiv la san este constipat. Pediatrii le pot recomanda parintilor sa le dea nou-nascutilor constipati cantitati mici de apa.

Daca bebelusul are peste 7 luni si poate manca alimente solide precum prune, pere si piersici, acestea pot ajuta la ameliorarea constipatiei. Copiii mai mari pot consuma alimente bogate in fibre, precum prune, caise, stafide, mazare, fasole, broccoli, cereale integrale si paine, care ajuta la atenuarea constipatiei.

Alte tehnici de diminuare a simptomelor constipatiei

Ajuta-ti copilul sa se miste. Daca bebelusul este inca prea mic pentru a merge de-a busilea sau inca nu se ridica in picioare, atunci e important sa il ajuti tu sa se miste de colo-colo. De asemenea, in timp ce sta culcat, misca-i piciorusele inainte si inapoi, intr-o miscare asemanatoare pedalatului pe bicicleta.

Fa-i masaj. Maseaza usor burta bebelusului in sensul acelor de ceasornic, deplasandu-ti mana in jurul buricului celui mic.

Creste-i cantitatea de lichide. Daca alaptezi, creste numarul de reprize de hrana. Laptele matern este un bun laxativ. Daca hranesti copilul cu lapte formula, discuta cu medicul despre schimbarea tipului de lapte administrat.

Amana introducerea solidelor. Cele cu potential constipator cum ar fi orezul sau bananele e bine sa fie introduse in alimentatie cat mai tarziu. In locul orezului poti incerca cerealele de orz. Evita morcovul fiert sau marul copt, intrucat contribuie la mentinerea constipatiei. In schimb, ii poti introduce in alimentatie piureuri de spanac.

Daca problema persista sau daca observi ruperea pielii in jurul anusului copilului, mergi degraba cu micutul la medicul pediatru care il are sub observatie. Acesta ii poate prescrie eventual un supozitor de glicerina care sa ajute la eliberarea mai usoara a scaunului.

Taguri Constipatie Constipatie bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre