Daca bebelusul tau are pielea galbena, nu intra in panica, este destul de frecventa la nou-nascuti. Este adevarat ca icterul neonatal va poate ingrijora, dar nu va faceti griji, acest lucru inseamna ca pielea si mucoasele au o culoare galbuie din cauza unei cresteri a bilirubinei care va fi prezenta in corpul lor pentru o anumita perioada de timp.
Atunci cand vorbim despre icter neonatal ne referim la ingalbenirea pielii si a membranelor mucoase (albul ochilor) la un nou-nascut din cauza cresterii bilirubinei, care este un pigment galben produs ca produs final al descompunerii grupului heme al hemoglobinei atunci cand globulele rosii vechi sau defecte sunt distruse. in cazul in care cantitatea de bilirubina (pigmentul galben) este peste valorile normale, aceasta se numeste hiperbilirubinemie.
Nivelurile normale de bilirubina la un nou-nascut
Prevalenta icterului la un nou-nascut la termen (37-40 de saptamani) este de 25 pana la 50 la suta, cu un varf la 48 pana la 72 de ore, iar la nou-nascutii prematuri (nascuti inainte de 37 de saptamani) este un procent mai mare, cu un varf la 4 pana la 5 zile.
1. Mucoase (ochi-limba) si piele galbena, precum si in lacrimi, lichid cefalorahidian si saliva, mai ales in cazurile de icter patologic.
2. in cazul icterului fiziologic, se observa doar mucoasele si pielea galbena, iar bebelusul pare in stare generala buna.
3. Ficatul marit (hepatomegalie): daca este precoce, trebuie luate in considerare procesele infectioase prenatale sau incompatibilitatea sangelui mamei cu cel al copilului (grupa sanguina sau Rh), iar daca este tardiv, se suspecteaza o boala hepatica primitiva (hepatita sau atrezii).
4. Splina marita (splenomegalie): suspiciune de focare hematopoietice sau de infectie prenatala.
Pentru a determina motivul pielii galbene la nou-nascuti, este important sa avem o evaluare medicala adecvata, bazata pe un diagnostic complet care sa ne permita sa stim daca bebelusul sufera sau nu de icter neonatal, tipul de icter, nivelul de bilirubina si eventualele tratamente de urmat.
Evaluare clinica amanuntita, inclusiv toate antecedentele importante
Teste de laborator, cum ar fi bilirubina totala si fractionata cuantificata (directa si indirecta); daca exista suspiciune de anemie datorata hemolizei, trebuie solicitata o hemograma completa, frotiu de sange periferic, grupa sanguina si Rh, testul Coombs direct, indici de eritropoieza si altele care depind de suspiciunea clinica si etiologica a pacientului.
Cand examinam pacientul, aplicam presiune cu degetele mari, in special pe fata, si observam albirea pielii si progresia icterului (coloratia galbena) cefalocaudal, adica mai intai pe fata si apoi coborand spre trunchi si in final spre extremitati, doua caracteristici tipice ale unui nou-nascut cu icter, pe care le putem clasifica in icter fiziologic si icter patologic.
Sursa foto: freepik