De ce la copii riscul sa dezvolte coronavirus este mai scazut? Explicatia specialistului

/ / Modificat: 2020-03-09
De ce la copii riscul sa dezvolte coronavirus este mai scazut? Explicatia specialistului

Cele mai predispuse persoane la infectarea cu coronavirus sunt cele trecute de 50 de ani, cu boli preexistente cum ar fi afectiuni cardiovascculare, diabet, boli respiratorii cronice, hipertensiune sau cancer, arata datele centralizate pana acum.

Aproximativ 100 de cazuri la copii au fost raportate la nivel mondial, iar cei mai multi dintre ei au luat infectia de la un membru al familiei. Potrivit expertilor UNICEF si specialistilor din cadrul Centrului pentru prevenirea si controlul bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii, noul coronavirus pare sa provoace o infectie mai usoara la copii decat la adulti sau persoane in varsta.

Pana acum, niciun minor sub noua ani nu a murit, potrivit site-ului worldometers.com, unde sunt stranse statisticile legate de coronavirus din toata lumea. Si asta s-ar datora sistemului imunitar al copiilor.

"Datele arata ca cei mici nu se afla in categoria de risc, dar ei pot transmite virusul. Iar asta ma duce la intrebarea initiala: sunt gradinitele periculoase? Sunt periculoase ca mijloc de transmitere a virusului, iar noi suntem in situatia in care trebuie sa-i protejam pe cei slabi," spune Prof. dr. Alexander Kekulé, virusolog, director al Institutului pentru Microbiologie, Universitatea Halle.

De ce la copii riscul sa dezvolte boala este mai scazut? 

Expertii au inceput sa caute raspunsuri la intrebarea: de ce la copii riscul sa dezvolte aceasta boala este mai scazut? Acestia sustin ca cei mici nu sunt atat de vulnerabili in fata noului virus datorita sistemului imunitar.

"Avem de a face cu un virus  care s-a transmis abia recent de la animal la om. S-a intamplat abia a doua oara, am avut SARS in urma cu 17 ani, iar la aceste virusuri noi la oameni genereaza o hiperreactie a sistemului imunitar. 

Virusul acesta nou nu s-a adaptat complet la om si nu intra nevazut in organism, pacalind organismul. Sistemul imunitar se napusteste asupra lui. Aveam de-a face cu o evolutie a bolii care are de a face cu sistemul nostru imunitar. 

Faptul ca plamanii, in cazuri grave, care sunt din fericire rare, nu mai primesc oxigen, are de a face cu reactia aceasta agresiva a sistemului nostru imunitar. Iar acest sistem imunitar nu este complet format la copii.

Din acest motiv, credem ca cei mici, spre deosebire de adulti unde raspunsul imun este sever, nu fac forme severe ale bolii," a mai precizat speciaslistul german. 

Sursa: Digi24


Taguri Coronavirus copii Sistem imunitar

Articole recomandate

Citeste si despre