Dermatita atopica este o boala ereditara? O poti transmite copiilor tai?

/ / Modificat: 2023-04-22
Dermatita atopica este o boala ereditara? O poti transmite copiilor tai?

Exista credinta ca parintii pot transmite dermatita atopica copiilor lor. Este insa adevarat acest lucru? Desi dermatita atopica are o componenta ereditara importanta, exista multi factori implicati in patogeneza sa.

Ce este dermatita atopica?

Dermatita atopica este o boala inflamatorie cronica a pielii cu cauze factoriale multiple. Ea este cauzata si de alterarea barierei cutanate si a raspunsului imunitar. Simptomele includ: piele uscata, leziuni eritematoase si mancarimi.

Potrivit unei analize Lancet, este cea mai frecventa boala de piele la nivel mondial, afectand pana la 30% dintre copii si 3% dintre adulti.

Etapele de aparitie a bolii

Dermatita atopica este impartita in trei stadii, in functie de varsta de debut a simptomelor si semnelor bolii.

  1. Dermatita atopica cu debut precoce: acesta este cel mai frecvent tip si apare de la nastere pana la varsta de 2 ani. Desi 60% dintre cazuri se rezolva pana la varsta de 12 ani, marea majoritate a cazurilor apar pana la varsta de un an.
  2. Dermatita atopica cu debut tardiv: simptomele devin mai evidente dupa debutul pubertatii.
  3. Dermatita atopica cu debut senil: acest tip de debut este cel mai rar, prima sa manifestare clinica fiind observata la persoanele cu varsta de peste 60 de ani.

Poate fi dermatita atopica transmisa copiilor de catre parinti?

Pacientii cu dermatita atopica au un istoric familial pozitiv, ceea ce face ca aceasta sa fie o boala cu factori de susceptibilitate genetica si de mediu complecsi. Intr-adevar, mai multe studii gemelare si familiale au aratat ca boala atopica este o patologie cu grad ridicat de ereditate.

Rolul filagrinei

Asocierea mutatiilor in gena filaggrin (FLG) cu dermatita atopica este importanta in patogeneza bolii. Filaggrin este, de asemenea, o proteina care este exprimata in celulele de la suprafata pielii si este implicata in urmatoarele functii:

  • Bariera cutanata.
  • Echilibrul pH-ului pielii.
  • Hidratarea pielii.

Factorii naturali de hidratare derivati din filaggrin sunt esentiali pentru mentinerea unui pH scazut si a apei epidermice. Mai mult, nu doar mutatiile genetice diminueaza expresia filaggrinei. La fel fac si anumiti factori de mediu, cum ar fi umiditatea scazuta, pruritul, iritantii pielii, excoriatiile, leziunile mecanice, varsta si apa.

Criterii de diagnostic pentru dermatita atopica

Diferite criterii sunt luate in considerare pentru a ajunge la un diagnostic al bolii. Dermaita atopica se stabileste conform criteriilor lui Hanifin si Rajka. 

Criterii majore:

  • Prurit.
  • Forma si distributia leziunilor.
  • Caracterul cronic si recurent al bolii.
  • Antecedente personale sau familiale de atopie.
  • Criterii minore:
  • Xeroza
  • Ihtioza
  • Nivel ridicat de IgE
  • Varsta precoce de debut
  • Reactivitate cutanata imediata la teste

Prezenta rudelor cu manifestari de atopie este unul dintre principalele criterii pentru a pune un diagnostic de certitudine. Din acest motiv, este esential sa se realizeze o anamneza corecta la consultul medical.

Dermatita atopica si caracterul sau ereditar

Desi dermatita atopica este o boala cu o componenta genetica importanta, nu toti copiii cu antecedente familiale exprima patologia din punct de vedere clinic. Prin urmare, ingrijirea si masurile de mentinere a barierei cutanate intacte, sanatoase si functionale reprezinta piatra de temelie a preventiei.

FOTO: freepik.com

Taguri Dermatita atopica Boli ereditare

Articole recomandate

Citeste si despre