Dermatofagia este tipica pentru copiii anxiosi cu dificultati de control al impulsurilor. Cum ii putem ajuta? Nu exista doi copii asemanatori si nu exista un tip specific de personalitate considerat normal si adecvat. Unii copii sunt mai calmi si lipsiti de griji, in timp ce altii sunt mai nervosi si mai energici.
Cand copilul se incadreaza in al doilea tipar, poti trece cu vederea anumite comportamente considerand ca acestea pot fi manifestari ale personalitatii sale nelinistite. Acesta este si cazul dermatofagiei.
Cu totii cunoastem copii si chiar adulti care isi rodfrecvent unghiile. Acest obicei este relativ raspandit in societatea noastra si, prin urmare, nu ii acordam o importanta excesiva.
Cu toate acestea, este doar unul dintre numeroasele moduri in care se manifesta dificultatile de a face fata anxietatii sau ingrijorarii.
stiind ce se afla in spatele acestui gest ne va ajuta sa oferim copiilor nostri ajutorul de care au nevoie pentru a abandona acest tip de comportament.
Ce este dermatofagia?
Dermatofagia consta in actul de a-ti roade/musca propria piele in mod recurent. in general, copiii care au acest obicei tind sa muste pielea de pe varful degetelor sau in jurul cuticulelor, desi isi pot musca si interiorul obrajilor sau pielea buzelor.
Ca urmare a acestui act, se creeaza diverse leziuni sau sangerari care se inrautatesc in timp.
De ce se produce?
In primul rand, trebuie sa spunem ca este un obicei nervos. Apare mai frecvent la copiii cu personalitati anxioase sau care sufera de o tulburare de anxietate, cum ar fi tulburarea de anxietate generalizata sau fobia sociala. Cu toate acestea, poate proveni si dintr-un episod specific din viata copilului care a generat anxietate.
Putem compara senzatia pe care o experimenteaza acesti micuti cu ceea ce simtim inainte de stranut, ca mancarimea sau disconfortul sunt atat de enervante, incat sunt usurate doar prin stranut.
Ceva similar se intampla in acest caz: se constata o neliniste crescanda care dispare la muscarea pielii, moment in care se simte o mare usurare si o senzatie placuta . De aceea poate fi atat de dificil pentru copiii sa reziste dorintei de a continua sa faca acest lucru.
Pe de alta parte, dermatofagia actioneaza ca un instrument pentru a face fata anxietatii. Muscandu-si degetele sau obrajii, nervozitatea scade temporar, astfel incat copiii tind sa se autocalmeze.
Problema se agraveaza atunci cand acest lucru devine un obicei si copilul incepe sa o faca nu numai atunci cand este anxios, ci si in alte momente, cum ar fi atunci cand este plictisit sau distras.
Cum se trateaza dermatofagia?
Va fi necesar sa intelegem daca anxietatea care a declansat aceste comportamente este generata de un episod izolat sau de o tulburare in sine.
Copilul poate suferi, asa cum am spus, de anxietate generalizata sau poate ca este un obstacol la scoala care i-a crescut anxietatea pe o baza specifica. Cea mai eficienta tehnica pentru tratarea directa a dermatofagiei este inversarea obiceiurilor. Astfel, copilul va fi antrenat sa efectueze un comportament incompatibil ori de cate ori detecteaza dorinta de a musca pielea.
In orice caz, va fi necesar ca un psiholog care sa evalueze cazul specific si sa aplice cel mai adecvat tratament.
Sursa: eresmama.com