Diareea apoasa la copii: cauze si tratament

/ / Modificat: 2017-08-22
Diareea apoasa la copii: cauze si tratament

Majoritatea copiilor dezvolta scaune diareice. De cele mai multe ori, insa, boala diareica nu prezinta o gravitate mare si are o durata scurta de timp. Diareea se refera la scaunele cu o frecventa crescuta, moi sau apoase. In ciuda faptului ca diareea este un simptom comun si rareori pune viata in pericol, este important sa intelegem cand trebuie sa cautam ajutor medical. Deshidratarea apare frecvent in cazul diareei.

Atat frecventa, cat si consistenta scaunelor variaza de la un copil la altul, in functie de alimentatie sau varsta. In cazul sugarilor, numarul normal de scaune zilnice variaza intre 3 si 10, sugarii alaptati au mai multe scaune pe zi comparativ cu cei alimentati cu lapte praf. Sugarii mai mari si copiii mici pot avea 1-2 scaune pe zi. Odata cu varsta, culoarea si consistenta scaunului copilului se modifica. In cazul copilului mai mare culoarea si consistenta variaza in functie de alimentatia acestuia.

Modificarile importante ce trebuie luate in seama imediat constau in scaunele apoase cu mucus, prezenta sangelui in scaun, sau schimbarea in culoarea neagra a acestuia.

Cauzele si simptomele diareei apoase la copii

Cea mai frecventa cauza a diareei este cea de tip infectios. Alte cauze pot include infectii bacteriene sau pot aparea ca efect secundar al administrariii antibioticelor.

Gastroenterita virala, care se poate asocia frecvent cu greata sau varsaturi, este una din cele mai frecvente cauze de diaree.Pot fi aduse in discutie mai multe virusuri precum: rotavirus, Norwalk, enterovirusuri, virusul rujeolos, parvovirusuri etc. Rotavirusul produce de obicei diaree apoasa, exploziva si apare cu precadere in comunitati. Enterovirusurile produc diaree mai ales in lunile de vara.

Infectiile virale debuteaza intre 12 ore si 4 zile de la expunere si se remit in 3-7 zile. Simptomele pot include varsaturi, diaree apoasa, febra, inapetenta, crampe abdominale etc.

Dintre bacteriile si parazitii cel mai adesea intalniti in diaree si gastroenterite amintim: Speciile de E-Coli, parazitul Giardia, Salmonella enteritidis, Campylobacter.

Infectiile bacteriene sunt uneori dificil de diferentiat de cele virale insa pot fi recunoscute prin febra mare persistenta si diaree sanguinolenta (cu sange).

Diareea asociata tratamentului cu antibiotice are o severitate moderata si dispare de obicei dupa terminarea terapiei.

Infectiile parazitare sunt mai putin comune. Diareea din infectiile parazitare se poate prelungi pe perioade mai mari de timp.

In perioada copilariei diareea infectioasa reprezinta o manifestare normala, dar poate fi si un simptom al unor boli neinfectioase: intoleranta la lactoza, alergii alimentare, boli ale tractului gastrointestinale.

Cum tratam diareea apoasa la copii?

Daca nu exista semne de deshidratare, regimul alimentar al copiilor nu necesita schimbare si mamele pot continua sa alapteze bebelusii. In cazurile in care este nevoie de schimbarea dietei zilnice, regimul alimentar (in functie de varsta copilului) poate contine:

Branza de vaci;
Ceai de menta neindulcit;
Banane, mere (coapte);
Supa clara de morcovi;
Mucilagiu de orez.

Se apeleaza la terapie de rehidratare orala in caz de deshidratare. Solutiile de rehidratare orala contin electroliti si glucoza.

Ca ajutor, se pot folosi tratamente adecvate. Stoptrans med este un dispozitiv medical destinat tratamentului simptomatic al diareei acute si cronice la copii (inclusiv nou-nascuti) si adulti. Substanta activa a acestuia se numeste diosmectita, protejeaza mucoasa digestiva si impiedica pierderea de apa si electroliti. Absoarbe si capteaza toxinele, virusurile, bacteriile, favorizand eliminarea agentilor patogeni care provoaca diaree.

Administrare Stoptrans med:

 Copii sub 1 an: 1 plic/zi;
 Copii 1-2ani: 1-2 plicuri/zi;
 Copii peste 2 ani: 2-3 plicuri/zi;
 Adulti: 3 plicuri/zi*.

*pana la disparitia simptomelor.

Taguri Diaree copii Tratamente diaree copii Diaree bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre