Eritemul fesier la bebelus presupune o iritatie cutanata, care afecteaza regiunea acoperita de scutece. Eritemul fesier este extrem de frecvent la sugar.
Eritemul fesier se manifesta, in principal, printr-o inrosire a pielii de pe fese, de pe abdomen, de pe partea de sus a pulpelor si de pe organele genitale externe, iar pliurile cutanate nu sunt de obicei afectate.
Aspectul exact al leziunilor si localizarea lor depind de cauza iritatiei. In formele severe, eritemul se complica cu ulceratii, care dovedesc adesea o suprainfectare.
Ce ar putea cauza eritemul fesier la bebelusi?
Iritatia pielii bebelusului la nivelul zonei acoperite de scutece poate fi determinat de:
• Cauza externa – frecarea scutecelor si contactul prelungit cu urina si cu scaunele acide.
• Boli dermatologice – dermita seboreica a sugarului, psoriazisul etc.
• Infectie bacteriana, virala sau micozica.
Un copil care nu este schimbat corect va avea funduletul inrosit (eritemul fesier), din cauza caruia va fi mofturos, agitat si va plange deseori.
Notiuni de tratament si prevenire
Tratamentul consta din reguli de igiena locala:
• spalarea frecventa a pielii cu antiseptice blande, diluate, si clatirea cu atentie,
• aplicarea dupa fiecare spalare a lotiunilor sau gelurilor pe baza de imidazolati,
• lasarea feselor in aer liber cat mai mult timp posibil in fiecare zi,
• schimbarea frecventa a scutecelor si infasarea nu prea stransa a copilului,
• evitarea aplicarii de pomezi sau de corpuri grase, deoarece favorizeaza maceratia.
Infectiile bacteriene necesita in plus un tratament antibiotic oral.
Respectarea anumitor reguli de igiena trebuie sa permita evitarea aparitiei unui eritem fesier:
• spalarea sezutului cu sapun de toaleta,
• clatirea din abundenta si uscarea prin tamponare, nu prin frecare.
Recurgerea la paste apoase pe baza de zinc, care izoleaza epidermul de materiile fecale si umiditate, pare sa fie mai utila decat utilizarea corpurilor grase.
Parerile specialistilor
"Ca urmare a contactului prelungit a urinei, fecalelor, transpiratiei, materialelor sintetice cu pielea copilului, se produce iritarea pielii in regiunea anala si uneori se intinde si in regiunea organelor genitale si la coapse, ducand la eritem fesier, care este una dintre leziunile tegumentare caracteristice copiilor in primii ani ai vietii.
De obicei aparitia ei este asociata cu un episod de diaree, cand scaunele sunt frecvente sau au un pH-acid, iritand cu usurinta pielea.
Eritemul fesier, fiind o leziune a pielii, este si in acelasi timp o poarta de intrare pentru diverse bacterii sau fungi, existand astfel riscul aparitiei unei suprainfectii tegumentare, bacteriene sau fungice.
In cazul in cazre concomitent se administreaza si antibiotice, riscul de a devolta o suprainfectie fungica (candida) este si mai mare, deoarece antibioticele distrug flora bacteriana normala a organismului, favorizand astfel dezvoltarea excesiva a fungilor (dintre care cel mai frecvent este candida).
Aceasta este explicatia aparitiei infectiilor tegumentare cu candida dupa administrarea de antibiotice pe cale orala.
Exista cateva masuri prin care se poate preveni aparitia eritemului fesier la copii:
• schimbarea la timp a scutecelor murdare, in special dupa eliminarea scaunelor; o atentie deosebita trebuie acordata igienei sezutului in timpul episoadelor de diaree, cand scaunele mai frecvente si uneori acide irita mai usor pielea bebelusului
• atunci cand este posibil, spalarea sezutului cu apa calduta si putin sapun (sapun special pentru copii) dupa eliminarea scaunelor este ideala
• evitarea acoperirii pielii cu straturi groase de crema; aplicarea dupa fiecare schimbare a scutecului a unui strat subtire de crema protectoare este suficienta la sugarii cu o piele sensibila care se irita cu usurinta
• folosirea scutecelor de buna calitate (de preferat cele de unica folosinta) cu evitarea folosirii de chiloti din material plastic
• evitarea folosirii in exces a detergentilor sau balsamurilor si o buna limpezire a rufelor bebelusilor.
Odata constituit eritemul fesier, cel mai benefic remediu este sa lasati pielea copilului descoperita, in contact cu aerul, cate 15 minute de mai multe ori pe zi (atentie la temperatura din camera).
Aplicarea pudrei de talc sau a unei creme pe baza de zinc (niciodata ambele deodata), poate fi utila; crema se aplica in strat subtire si uniform pe pielea curata. Este nevoie de mentinerea unei igiene riguroase (folosind apa calduta si putin sapun pentru copii, fara a freca pielea).
Insa, daca apare suprainfectia (bacteriana sau candidozica) trebuie sa va adresati medicului dermatolog, pentru a va indica un tratament adresat direct etiologiei infectiei. "
Alina Pop-Began
Medic rezident - Anestezie si Terapie Intensiva
"Eritemul fesier apare foarte frecvent (as spune chiar in majoritatea cazurilor) dupa inceperea consumului de legume si fructe.
Practic toate legumele si fructele sunt acide sau genereaza acizi prin digestie, pe cata vreme laptele cu care se obisnuise copilul pana atunci este alcalin.
Albastrul de metil e foarte bun pentru a preveni infectiile, dar nu foloseste pentru a trata cauza. Ar fi bine sa:
• verificati daca scutecele au suficienta putere absorbanta (proba cu paharul cu apa si cerneala, cum ati vazut la televizor).
• folositi numai piure facut in casa.
• adaugati la fierberea legumelor o lingurita de bicarbonat. Aceasta va tampona aciditatea din interiorul legumelor (si va accelera mult fierberea lor). Dupa ce pasati piureul mai adaugati un varf de cutit de bicarbonat.
• adaugati putin permanganat de potasiu la baia zilnica a copilului. Trebuie cateva cristale, atat cat apa sa capete o tenta roz. Se gaseste din ce in ce mai greu la farmacii (autoritatile "competente" au pus permanganatul pe lista drogurilor si farmaciile nu au nici o pornire sa obtina autorizatii speciale pentru asa ceva), dar il mai puteti gasi pe la basarabenii care vand fara autorizatie tot felul de lucruri prin piete. "
dr. Mihnea DRAGOMIR
Specialist in medicina familiei
Ce spun mamicile despre eritemul fesier la bebelusi
O mamica spune ca fetita ei de sase luni are probleme de cand a inceput diversificarea alimentatiei cu piure de legume, fara fructe insa. Desi are 3-4 scaune normale pe zi, a aparut un eritem fesier, iar mamica marturiseste ca nu face economie la scutece de unica folosinta si o spala la fiecare scaun. Un medic i-a recomandat s-o tamponeze cu albastru de metil
O alta mamica se declara deranjata de un eritem fesier care nu-i trece bebelusului ei si spun ca a incercat multe solutii, insa doar dupa doua zile de aplicare a unui spray uleios de la Klorane copilul pare sa se simta mai bine.
Mamicile vorbest despre Bephanten cum ca ar fi foarte bun, mai ales in primele luni, impedicand iritarea fesiera, insa ca ar avea un raport calitate-pret neconvenabil – cantitate prea mica si pret cam mare. In locul acestuia, mamicile folosesc crema Nivea pentru funduletul bebelusilor pe baza de zinc si Johnson’s Baby.