Febra nu este o boala, ci o parte importanta din procesul de vindecare. Un studiu recent, publicat in Jurnalul de Pediatrie din Statele Unite, a dezvaluit faptul ca 91% din parintii intervievati considera ca febra poate cauza efecte negative, in timp ce 56% din ei sunt extrem de ingrijorati in ceea ce priveste aceste efecte asupra copiilor lor.
Un procent de 89% din parinti recunosc ca au administrat copiilor medicamente ce contin Ibuprofen si Paracetamol inainte ca temperatura sa atinga 38,9 grade Celsius. Insa cel mai adesea, decizia de a administra tratament impotriva febrei nu este nici necesara , nici inteleapta; potrivit Dr.Ari Brown, un pediatru din Texas si purtator de cuvant al Academiei Americane de Pediatrie (AAP), "nu se va intampla nimic rau daca nu tratezi febra".
Febra indica, in mod normal, faptul ca cel mic se lupta cu o infectie, o raceala, gripa sau o infectie a urechii si nu reprezinta o boala in sine, ci chiar ar putea avea anumite beneficii. Un studiu efectuat de Clinica de Alergii si Imunologie din Statele Unite a relevat faptul ca acei copii care au avut febra in primul an de viata, au fost mai putin predispusi la dezvoltarea de alergii mai tarziu in copilarie, decat cei care nu au prezentat episoade de febra in primele 12 luni de la nastere.
Beneficiile febrei la copii
Febra poate ajuta organismul copilului sa lupte contra infectiei. Multi microbi cauzatori de boli actioneaza cel mai bine la temperatura normala a corpului, iar febra ridica temperatura corpului in asa fel incat microbilor le este mult mai greu sa se reproduca.
Febra este cea care impulsioneaza sistemul imunitar al copilului, crescand productia de celule albe din sange, pentru a distruge microbii. Exista chiar unele voci, care sustin ca o febra netratata cu medicamente si lasata sa isi urmeze cursul, ar putea sa reduca durata si severitatea unor afectuni precum raceala sau gripa.
Cum multi parinti considera ca febra poate prezenta efecte negative, este bine de stiut ca incidenta cu care aceste episoade de febra apar este extreme de rara. Creierul are un mecanism intern de reglare a temperaturii, care previne febra cauzata de infectii sa depaseasca 40 de grade Celsius.
5 lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre febra
- Febra trebuie sa fie tratata numai atunci cand provoaca un disconfort (ceea ce se intampla de obicei la o febra de peste 39 de grade Celsius);
- Atunci cand tratezi febra, de obicei, aceasta nu scade cu mai mult de 1-2 grade Celsius;
- Numai 4 procente din copiii care prezinta febra au convulsii febrile, iar acestea nu ii pun viata in pericol;
- Felul in care copilul tau arata si se comporta este mai important decat gradele pe care le indica termometrul;
- Chiar daca nu tratezi febra, este bine sa ii urmaresti variatiile si tiparul de manifestare, pentru ca informatiile obtinute din acesta analiza ii pot ajuta pe medici sa determine ce afectiune produce febra.
Cum sa alini copilul atunci cand are febra
Febra ridicata poate sa produca disconfort copilului si nici un parinte nu vrea sa isi vada copilul in suferinta; in general disconfortul apare la temperaturi de peste 39 de grade Celsius.
Daca decizi sa ii administrezi medicamente impotriva febrei celui mic, asigura-te ca le dozezi corect in functie de greutatea copilului si foloseste intotdeauna masura de dozare proprie fiecarui medicament in parte; in situatia in care vrei sa ii administrezi alte tipuri de remedii, ai grija sa nu ii lipseasca bauturile reci, asigura o ventilatie buna a aerului din interiorul camerei copilului si fa-i o baie cu apa calduta (nu rece).
Cand sa mergi la medic
Exista anumite situatii in care este indicat sa te adresezi pediatrului in vederea identificarii cauzelor febrei si administrarii unui tratament eficient:
- daca febra dureaza mai mult de cinci zile;
- daca bebelusul este in primele 6 saptamani de viata si are o febra mai mare de 37.9 grade Celsius;
- daca temperatura ridicata este insotita de simptome ale meningitei: iritatii ale pielii, dureri de cap, fotosensibilitate, confuzie, gat intepenit si dureros;
- daca copilul plange incontrolabil si fara incetare.