Fontanela bebelusului este o zona supranumita moalele capului, ce presupune o sutura craniana ce nu s-a osificat inca. Fontanela se osifica pana la cel tarziu doi ani de la nastere si este o zona sensibila, care neingrijita poate duce la turtirea .
Fontanela este spatiul care se formeaza la intalnirea oaselor calotei craniene, oase care la nastere nu sunt complet sudate, permitand dezvoltarea ulterioara a dimensiunilor craniului si consecutiv a creierului.
Aceste zone mai moi ale capului permit copilului sa iasa prin canalul nasterii mai usor. Forma capului este usor turtita imediat dupa nastere, insa se corecteaza de la sine in timp.
Semnale de alarma privind fontanela
Inchiderea tipurie sau tardiva a fontanelei pot determina fiecare in parte probleme de natura diferita: inchiderea precoce poate impiedica dezvoltarea creierului, iar inchiderea tarzie poate porni de la faptul ca bebelusul sufera de rahitism.
Daca fontanela este adancita, nu inseamna doar ca inchiderea craniana nu este completa, ci ca bebelusul este intr-un stadiu avansat de deshidratare si se impune consultarea unui medic cat mai curand.
Flexibilitatea craniului este un avantaj biologic menit sa ajute copiii sa supravietuiasca si sa se dezvolte. Dar din cauza acestei flexibilitati a capului, prea mult timp petrecut intr-o singura pozitie poate duce in timp la o forma nu tocmai regulata a capului.
Fontanelele si importanta lor
Fontanele urmeaza sa se inchida in urmatorii 2 ani de viata. Din cele 6 fontanele, doua sunt mai importante din punct de vedere clinic:
- fontanela mare (anterioara sau romboida) cunoscuta popular sub numele de "moalele capului", situata la intalnirea dintre osul frontal cu cele doua oase parietale
- fontanela mica (posterioara sau triunghiulara) situata la intalnirea dintre osul occipital cu cele doua oase parietale.
Momentul inchiderii fontanelelor variaza in limite largi: in timp ce fontanela posterioara poate fi inchisa la nastere sau se inchide de onicei pana la 3 luni, fontanela anterioara se inchide de obicei intre 9 si 18 de luni, cu limite de la 6 la 24 de luni.
Parerile specialistilor
"Nu este atat de important momentul in sine al inchiderii, ci ceea ce poate semnifica (semnala) o inchidere tardiva sau consecintele pe care le poate avea o inchidere precoce.
O inchidere tardiva poate fi determinata de:
- rahitism (cea mai frecventa cauza);
- osteogeneza imperfecta;
- hidrocefalie;
- hipertensiune intracraniana;
- hematom subdural;
- hipotiroidie;
- disostoza craniovertebrala si alte boli metabolice osoase.
O inchidere precoce a fontanelelor poate apare in craniostenoza, microcefalie si poate antrena, daca perimetrul cranian este mic, o dezvoltare insuficienta a creierului.
De aceea, in cadrul controalelor medicale periodice la medicul pediatru sau medicul de familie, acesta verifica aspectul si dimensiunile fontanelelor si in cazul in care constata anumite modificari poate solicita alte investigatii.
Astfel, in cazul in care se constata neinchiderea fontanelelor, va suspiciona, dependent si de alte semne clinice, cel mai frecvent, prezenta unui rahitism, si va recomanda in continuare investigatii menite sa confirme sau sa infirme acest diagnostic. In functie de diagnosticul stabilit se va indica in continuare si tratamentul corespunzator (in cazul rahitismului acesta va consta in calciu si vitamina D).
Daca, dimpotriva se constata o inchidere precoce a fontanelei, asociata si cu un perimetru cranian mai mic, medicul poate recomanda un consult neurologic pentru a exclude tulburari de dezvoltare cerebrala.
Administrarea vigantol-ului este necesara si utila pana la varsta de un an si jumatate indiferent de momentul in care se inchid fontanelele, cu administrare zilnica.
Pana la varsta de 5 ani se recomanda administrarea acestui produs in lunile cu "r" (adica excludem perioada mai-august, perioada in care soarele este destul de eficient si suficient pentru a suplini absenta administrarii acestui produs).
In situatia in care nu ati administrat acest preparat, va recomand un consult pediatric pentru a verifica in ce masura totusi calciul s-a absorbit si fixat corespunzator in organismul micutului, una dintre cele mai frecvente afectiuni datorate lipsei de fixare a calciului fiind rahitismul."
Ce spun mamicile despre fontanela bebelusilor
O parte din mamici au avut parte de o inchidere a fontanelei bebelusilor exact la varsta de un an, indicata de medici, desi copiii au prezentat cateva semne de rahitism.
Exista si cazuri in care fontanela nu s-a inchis, la varsta de 13 luni. Medicul a fost de parere ca nu exista nicio problema, sustinand ca varsta la care fontanela ar trebui sa se inchida definitiv este de un an si jumatate, insa depinde de copil.