Ganglionii limfatici la bebelusi si copii! De ce cresc in dimensiune

/ / Modificat: 2021-02-15
Ganglionii limfatici la bebelusi si copii! De ce cresc in dimensiune

Ganglionii fac parte din sistemul nostru imunitar si sunt elemente de aparare împotriva infectiilor. In corpul uman exista aproximativ 600 de ganglioni si un numar mare de celule cu rol defensiv sunt concentrate în ele: limfocite, macrofage, celule dendritice. Ganglionii limfatici sunt, de asemenea, responsabili de filtrarea limfei.

Limfa este un lichid transparent compus din diferite substante (celule albe din sange, proteine, grasimi ...) care este transportat din tesuturi in sange prin vasele limfatice. Limfa este filtrata in ganglionii limfatici si substantele straine, cum ar fi bacteriile, sunt eliminate. 

De ce se maresc ganglionii la copii? 

In anumite situatii, ganglionii se umfla si se maresc; atunci vorbim de limfadenopatie. Cel mai adesea se întampla din cauza infectiilor. In cazul acestora, sunt inflamati cei mai apropiati gangliomi. De exemplu, in cazul unei dureri in gat, ganglionii limfatici din gat vor creste în dimensiune. In cazul unei conjunctivite, ganglionul poate fi palpabil in fata urechii. 

Exista si alte situatii in care extinderea ganglionilor este generalizata. De exemplu, in mononucleoza (sau boala sarutului). Intr-un mod mult mai putin obisnuit, limfadenopatia se poate datora unui numar mare de alte procese: medicamente, boli autoimune, neoplasme, boli endocrine. Cresterea in dimensiune a ganglionilor este extrem de frecventa in primii ani de viata, deoarece copiii sufera de multe infectii pe tot parcursul copilariei.

Ganglioni palpabili apar la 30% din nou-nascuti si la mai mult de 50% in sugari. Si pana la 80-90% dintre copiii intre 4 si 8 ani. Acestia nu reprezinta neaparat o problema de sanatate si nu au o semnificatie patologica. Cel mai adesea, ganglionii apar la copiii sanatosi in zona gatului. La sugari putem palpa mici noduri occipitale si retroauriculare (in spatele urechilor), dar acestea sunt mai putin frecvente la copiii mai mari.

Aceste noduri „normale” sunt de obicei mici, moi si usor mobile.

Ganglionii limfatici la copii: ce NU este normal

In contrast, nodurile supraclaviculare (chiar deasupra claviculei) sau in fosa poplitee (articulatia din spatele genunchiului, intre coapsa si picior) nu sunt normale si sunt un semn de avertizare. Nici ganglionii limfatici foarte duri sau cei care sunt greu de mobilizat (sunt ca lipiti), precum si cei care cresc in marime rapid nu trebuie ignorati. Majoritatea copiilor au ganglioni limfatici in gat.

De obicei au un diametru mai mic de 1 cm (mai putin de 0,5 la sugari). Se misca usor, nu dor si sunt moi. In cazul infectiilor virale usoare (de exemplu, o raceala), este normal ca ganglionii sa se inflameze pe ambele parti ale gatului. Acestia pot ramane inflamati mult timp si dupa vindecarea infectiei.

Daca, dimpotriva, vedem doar un ganglion pe o parte a gatului, acesta este mare si doare la atingere, ar trebui sa consultam un medic pediatru, deoarece poate fi o infectie bacteriana care necesita tratament.

Cauzele inflamarii ganglionilor la copii

  • infectiile acute de cai respiratorii superioare
  • rubeola
  • mononucleoza infectioasa (Virusul Epstein Barr)
  • angina streptococica
  • boala zgarieturii de pisica (Bartonella henselae)
  • toxoplasmoza
  • boala Kawasaki
  • tuberculoza
  • mycobacterii atipice.

In plus, este recomandat sa consultati medicul pediatru ori de cate ori:

  • ganglionii apar in locuri rare, mai ales daca sunt chiar deasupra claviculei sau in fosa poplitee
  • ganglionii limfatici sunt greu de miscat si par a fi atasati de piele sau de tesuturile profunde
  • Marirea rapida a nodului, mai ales daca zona este rosie, fierbinte sau ulcerata
  • Copilul este foarte obosit, a slabit si nu are pofta de mancare
  • Daca nodurile persista mai mult de 3 saptamani
  • Ganglionii au aparut dupa muscatura unei insecte sau a unui animal (pisici, capuse ...).

Taguri Bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre