Glanda tiroida: tulburari ce pot aparea la copii

/ / Modificat: 2020-09-23
Glanda tiroida: tulburari ce pot aparea la copii

Glanda tiroida este o glanda in forma de fluture pe care o avem la baza gatului, chiar in fata traheei. Este vitala in dezvoltarea corecta a metabolismului deoarece influenteaza cresterea, dezvoltarea mentala, maturarea oaselor copiilor. Cu toate acestea, uneori nu functioneaza asa cum ar trebui si pot aparea tulburari. 

Tiroidita Hashimoto (cunoscuta si sub numele de tiroidita autoimuna) este cea mai frecventa cauza de hipotiroidism dobandit la copii si adolescenti (si adulti) si se dezvolta de obicei dupa primii cativa ani de viata.

Tiroidita Hashimoto este o tulburare autoimuna in care sistemul imunitar - care in mod normal protejeaza organismul de infectiile invazive - greseste celulele glandei tiroide pentru a invada si le ataca, ducand la inflamatia tiroidei. In timp, inflamatia dauneaza glandei tiroide, ceea ce duce la o reducere treptata a nivelului hormonului tiroidian.

Odata ce nivelurile scad sub nivelul normal pentru persoana respectiva (cunoscut sub numele de hipotiroidism) glanda pituitara observa hipotiroidismul si raspunde producand mai mult TSH pentru a incerca sa faca glanda tiroida sa functioneze mai greu si sa creasca nivelul de hormon tiroidian. Nu se stie de ce unii oameni dezvolta tiroidita lui Hashimoto, desi aceasta afectiune tinde sa apara in familii.

Simptome care pot indica o problema hipotiroidiana la copii

  • copilul oboseste usor 
  • nu creste corect 
  • are probleme de concentrare 
  • nu are pofta de mancare 
  • are dureri in gat si raguseala constanta. 

In acest caz, ar trebui sa va adresati medicului pediatru. Sunt simptome foarte clare ale hipotiroidismului. Cand glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni, metabolismul si dezvoltarea copilului incetinesc si pot provoca probleme grave.

Alte cauze mai putin frecvente ale hipotiroidismului la copii includ

  • Tiroidita, o inflamatie temporara a tiroidei care poate fi cauzata de infectia virala.Indepartarea chirurgicala a glandei tiroide pentru a trata nodulii, cancerul tiroidian sau boala Graves.
  • Tratament cu radiatii care distruge sau dauneaza tiroidei, inclusiv iod radioactiv utilizat pentru tratarea bolii Graves sau radiatii in zona gatului utilizate pentru tratarea limfomului Hodgkin si a altor tipuri de cancer.
  • Medicamente precum litiu, amiodarona si oxcarbazepina care pot preveni functia normala a tiroidei.
  • Prea mult sau prea putin iod, ceea ce impiedica functionarea normala a glandei tiroide.
  • Deteriorarea glandei pituitare. Glanda pituitara (glanda principala) din creier ii spune tiroidei cat de mult hormon trebuie sa faca. Atunci cand hipofiza este deteriorata, nu poate produce suficient TSH pentru a asigura functia normala a tiroidei.

Hipotiroidismul poate fi congenital (bebelusul se naste deja cu el). Testul pentru calcai efectuat la nastere la bebelusi il poate detecta precoce. Cu cat se trateaza mai repede hipotiroidismul, cu atat mai putine sechele vor ramane copilului. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca aceasta boala nu are leac. Este nevoie de tratament pe tot parcursul vietii. 

Glanda tiroida: Hipertiroidismul la copii

Hipertiroidismul apare mai ales la fete (de cinci ori mai mult decat la baieti). Simptomele hipertiroidismului copilariei sunt foarte diferite de cele ale hipotiroidismului.

In cazul hipertiroidismului:

  • Copilul este nervos, anxios, cu tahicardie si insomnie.
  • Are diaree frecventa.
  • Transpira mult si este foarte sensibil la caldura.

Unele analize de sange si un test specific vor determina daca copilul are sau nu hipertiroidism. Nu trebuie confundat cu hiperactivitatea. Copilul cu hipertiroidism are o problema cu glanda tiroida. Produce mai multi hormoni decat in ​​mod normal de aceea este mai agitat. Vestea buna este ca este o boala care se vindeca cu ajutorul unui tratament. Acest lucru poate dura intre 1 si 4 ani.

Prevenirea tulburarilor glandei tiroide la copii

Nu sunt boli usor de prevenit. Hipotiroidismul are o componenta genetica ridicata. Cu toate acestea, ingrijirea in timpul sarcinii poate ajuta bebelusul sa se nasca fara deficit de iod, una dintre cauzele hipotiroidismului la copii. Hipertiroidismul este si mai dificil de prevenit. Poate fi controlat, de exemplu, asigurandu-se ca nu exista un consum excesiv de iod.

Sursa: guiainfantil.com 

Articole recomandate

Citeste si despre