Herpangina sau rosu in gat? Cum iti dai seama

/ / Modificat: 2018-09-24
Herpangina sau rosu in gat? Cum iti dai seama

Herpangina este o infectie care apare in copilarie, de obicei la copiii cu varste intre 1 si 10 ani, cauzata de un virus si care se caracterizeaza prin aparitia unor ulceratii asemanatoare veziculelor la nivelul cavitatii bucale, a amigdalelor si a faringelui posterior. Herpangina poate fi confundata destul de usor cu rosu in gat sau cu o alta infectie virala, boala gura-mana-picior, toate fiind cauzate de enterovirusuri.

Boala apare cel mai adesea in perioada verii si a toamnei si este contagioasa.

herpangina-copii

Pentru ca herpangina afecteaza tot mai multi copii, dar si pentru ca este sezonul in care se manifesta cel mai des, mai ales daca cel mic a intrat in colectivitate, iata ce informatii trebuie sa stii despre aceasta boala:

Simptome

Desi simptomele pot varia de la copil la copil, de cele mai multe ori herpangina debuteaza brusc, cu urmatoarele semne:

  • aparitia febrei de pana la 39 grade Celsius;
  • dureri de gat;
  • dureri de cap;
  • disfagie - durere la inghitire care duce la pierderea apetitului si il impiedica pe copil sa manance si chiar sa bea lichide;
  • adenopatia, respectiv marirea volumului ganglionilor;
  • dureri musculare;
  • in cazul bebelusilor - voma si salivatie excesiva.

Ulceratiile apar in gat, la aproximativ doua zile de la infectare si au un fond cenusiu cu un halou de culoare rosie. Aceste vezicule se vindeca de obicei in aproximativ 7 zile de la prima aparitie.

Din cauza refuzului copilului de a se hrani si de a bea lichide, este posibil sa apara deshidratarea. De asemenea, boala poate cauza complicatii precum convulsii febrile si meningita virala.

Diagnosticul se face in urma unui examen clinic, asa ca ar trebui sa consulti medicul cat mai repede daca copilul prezinta urmatoarele simptome:

  • Febra mai mare de 38 de grade Celsius, care nu dispare;
  • Dureri in gat si ulceratii care nu dispar in cateva zile;
  • Lipsa lacrimilor;
  • Urinare din ce in ce mai rara, sau de culoare inchisa;
  • Oboseala.

herpangina-simptome

Ce cauzeaza herpangina si cum se transmite

Herpangina este, de obicei, cauzata de virusul Coxsackie de tip A sau B, apartinand enterovirusurilor sau respectiv echovirusurilor. Pentru ca virusul este extrem de contagios, se poate raspandi cu repeziciune de la o persoana la alta, existand riscul unor adevarate focare epidemice in institutiile de educare si ingrijire a copiilor, precum cresele, gradinitele si scoliile. Gradul cel mai ridicat de contagiune se inregistreaza in primele 7 zile de la infectare.

Herpangina se transmite de obicei pe cale aeriana, prin tuse sau stranut, dar si prin contact cu obiecte infectate, de exemplu daca un copil a salivat, a stranutat sau a tusit pe jucarii. Perioada de incubatie a virusului este de pana la 5 zile, cand, chiar daca copilul nu prezinta simptomele bolii, este totusi contagios.

Tratament si metode de prevenire a bolii

Principalul scop al tratamentului este reducerea si gestionarea simptomelor, in special a durerii si depinde de varsta copilului, de simptomele manifestate si de toleranta la un anumit grup de medicamente. Deoarece herpangina este o infectie virala, antibioticele nu reprezinta o forma eficace de tratament.

In plus, se recomanda izolarea copilului, dieta formata din alimente cu consistenta moale si cat mai multe lichide pentru a preveni deshidratarea.

Cu tratament si ingrijire adecvata, boala dispare fara a lasa sechele in aproximativ 7 zile.

Pentru a preveni aparitia bolii, se recomanda o igiena riguroasa, incluzand spalarea mainilor cat mai des, evitarea contactului cu persoane infectate.

Articole recomandate

Citeste si despre