Hipocalcemia pediatrica se caracterizeaza prin prezenta unor niveluri excesiv de scazute de calciu in sange la nou-nascuti si bebelusi. Absenta sau insuficienta necesarului de calciu din corp conduce la probleme in dezvoltarea sistemului osos si a musculaturii copilului. Ea este mai putin frecventa printre copii, dar poate aparea la nou-nascuti.
Necesarul zilnic de calciu este important pentru dezvoltarea oaselor, muschilor si pentru functionarea normala a inimii. O concentratie de calciu ionic plasmatic mai mica de 3 mg/dl intra in categoria hipocalcemiei pediatrice sau a nou-nascutilor.
Care sunt cauzele hipocalcemiei pediatrice?
Principalele cauze ale hipocalcemiei la bebelusi constau in diabet maternal, infectii, nastere prematura sau unele medicamente.
Afectiunea poate aparea si pe fondul deficientei de vitamina D din sange. Aceasta deficienta apare in special la bebelusii alaptati la san care nu primesc suplimente de vitamina D. Formulele de lapte praf folosite la hrana cu biberonul sunt imbogatite cu acestea.
Hipocalcemia pediatrica este frecventa la prematuri si la cei cu greutate scazuta la nastere din cauza ca glandele paratiroide sunt imature.
Cate tipuri de hipocalcemie pediatrica exista?
Specialistii au identificat 2 tipuri principale ale acestei conditii medicale:
- precoce – apare in primele 3 zile dupa nastere;
- tardiva – apare intre zilele 5 si 10 de viata ale nou-nascutului, in special in cazul hranirii constante cu biberonul; unele tipuri de lapte praf au niveluri ridicate de fosfati care pot scadea semnificativ nivelul de calciu.
Care sunt simptomele?
Manifestarile hipocalcemiei la nou nascuti nu sunt mereu evidente. Fiecare bebelus poate avea simptome diferite ale deficientei de calciu.
Cel mai important simptom al hipocalcemiei pediatrice ramane iritabilitatea musculara care poate provoca furnicaturi si amorteli ale gurii, ale degetelor de la picioare si ale varfurilor degetelor. Si crampele musculare isi pot face aparitia, alaturi de spasmul carpian (contractia predominanta a muschilor distali ai mainii).
Cazurile severe se pot manifesta si prin alte simptome si afectiuni asociate, unele dintre ele nu pot fi insa sesizate la nou-nascuti:
- spasme bronhiale sau laringeale;
- pierderea memoriei;
- depresia;
- halucinatii;
- deteriorarea vederii si afectiuni ale ochilor.
Cum se trateaza hipocalcemia pediatrica?
Hipocalcemia se poate corecta de la sine in unele cazuri, fara interventie medicala. In cazul in care hipocalcemia este severa si cu simptome severe, medicul stabileste o schema de tratament bazandu-se pe cativa factori esentiali:
- istoric medical;
- stare generala de sanatate;
- varsta gestationala.
In aceste cazuri este indicat ca tratamentul sa inceapa cat mai repede posibil. Restabilirea nivelului normal de calciu prin administrarea lui artificiala este esentiala pentru ca altfel hipocalcemia poate avea repercusiuni si probleme de dezvoltare ale copilului. Aceasta poate conduce la o dezvoltare precara a sistemului osos, ceea ce il predispune la fracturi osoase in copilarie sau la maturitate.
Sursa foto: freepik