INSP: Aproape 600 de cazuri noi de rujeola in ultima saptamana! Un copil de 8 luni a murit

/ / Modificat: 2024-07-03
INSP: Aproape 600 de cazuri noi de rujeola in ultima saptamana! Un copil de 8 luni a murit

 

Aproape aproape 600 de persoane s-au imbolnavit de rujeola in aceasta saptamana, anunta Institutul National de Sanatate Publica, numarul total depasind acum 20.000.

”In perioada 01.01.2023 – 30.06.2024, in Romania au fost notificate 20 035 de cazuri confirmate cu rujeola, din care 19 decese (5 in Municipiul Bucuresti, 4 in judetul Brasov, 3 in judetul Giurgiu, 2 in judetul Arges, 1 in judetul Mures, 1 in judetul Sibiu, 1 in judetul Buzau, 1 in judetul Constanta si 1 in judetul Iasi)”, a transmis, marti, INSP, potrivit Digi24.

Al 19-lea deces (jud. Iasi) a fost raportat la un bebelus in varsta de 8 luni, neeligibil la vaccinarea cu ROR, contact cu mama si fratele sau, ambii nevaccinati cu ROR si prezentand simptomatologie clinica de rujeola. Potrivit specialistilor, in perioada 06.12.2023-30.06.2024, conform datelor extrase din RENV, au fost utilizate 187 976 de doze de vaccin ROR, din care 31 138 de doze utilizate pentru copii cu varste intre 9 si 11 luni.

Ce boli previne vaccinul ROR si cine poate fi vaccinat

Vaccinul ROR (rujeola-oreion-rubeola) este un vaccin combinat care protejeaza impotriva a trei boli virale: rujeola, oreionul si rubeola. Aceste boli pot provoca complicatii grave, iar vaccinarea este o metoda eficienta de prevenire.

Ce boli previne vaccinul ROR?

  • Rujeola (pojar): O boala virala foarte contagioasa, care poate cauza febra, eruptie cutanata si, in cazuri grave, complicatii precum pneumonie, encefalita si moarte.
  • Oreionul (parotidita epidemica): O boala virala care provoaca umflarea glandelor salivare, febra si dureri de cap. Complicatiile pot include meningita, encefalita, pancreatita si infertilitate la barbati.
  • Rubeola: O boala virala care cauzeaza febra, eruptie cutanata si inflamarea ganglionilor limfatici. Este deosebit de periculoasa pentru femeile insarcinate, deoarece poate duce la malformatii congenitale grave la fat.

Cine poate fi vaccinat?

  • Copii: Vaccinul ROR este administrat in mod obisnuit copiilor in doua doze. Prima doza se administreaza intre 12 si 15 luni, iar a doua doza intre 4 si 6 ani.
  • Adolescenti si adulti tineri: Cei care nu au fost vaccinati in copilarie ar trebui sa primeasca vaccinul pentru a se asigura ca sunt protejati impotriva acestor boli.
  • Femei aflate la varsta fertila: Este important ca femeile care intentioneaza sa ramana insarcinate sa fie vaccinate impotriva rubeolei pentru a preveni sindromul rubeolei congenitale.
  • Persoane nevaccinate sau cu un istoric de vaccinare incert: Oricine nu a primit vaccinul ROR sau nu este sigur de statutul sau vaccinal ar trebui sa fie vaccinat.

Contraindicatii si precautii

  • Alergii severe: Persoanele cu alergii severe la oricare component al vaccinului nu ar trebui sa fie vaccinate.
  • Sarcina: Femeile gravide nu ar trebui sa primeasca vaccinul ROR. Este recomandat sa evite sarcina timp de cel putin o luna dupa vaccinare.
  • Sistem imunitar slabit: Persoanele cu sistem imunitar slabit, cum ar fi cele care urmeaza tratamente pentru cancer sau care au boli autoimune, ar trebui sa consulte un medic inainte de a se vaccina.
  • Boli acute severe: Vaccinarea ar trebui amanata in cazul unei boli acute severe cu sau fara febra.

Surse: Digi24.ro, medlife.ro
Foto: Freepik

Taguri Rujeola Rujeola copii Vaccin ror

Articole recomandate

Citeste si despre