Miozita dupa gripa: "Afectiune infricosatoare pentru un parinte care isi vede copilul ca nu mai poate merge"

/ / Modificat: 2020-02-24
Miozita dupa gripa:

Atentie, parinti! Exista o complicatie care poate aparea in urma racelilor sau a gripei. Este vorba despre miozita acuta benigna a copilariei, BACM (Benign Accute Childhood Myositis).

Ce este miozita la copii

Miozita este o afectiune inflamatorie a muschilor striati, care poate fi ereditara sau declansata de infectii, toxine sau tulburari ale sistemului imun.

"Este o afectiune infricosatoare pentru orice parinte care isi vede copilul anterior sanatos ca nu mai poate merge. Face gripa si nu mai merge! Este impresionant DAR din fericire, trecator. Acesti copii isi revin," scrie medicul pediatru Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Miozita poate sa apara la 2-3 zile de la ameliorarea simptomelor gripei. Se manifesta prin durere intensa la nivelul gambelor, facand imposibil mersul.

Ce categorie de copii este afectata

"Acesti copii sunt de obicei scolari, mai frecvent baieti cu varsta cuprinsa intre 3 si 14 ani si au dureri localizate la membrele inferioare in mod simetric. Ambele picioare sunt afectate la fel, de regula.

Unde sunt durerile? De obicei sunt mai importante la picioare, de la genunchi in jos, mai exact la muschii gambei. Copilul nu poate flecta planta si are tendinta sa meargă pe varfuri sau sa nu mearga deloc. La examinarea picioarelor copilului nu se gaseste nimic anormal - nici vanatai, nici tumefactii importante sau alte anomalii," a informat medicul pediatru.

Cat dureaza miozita la copii si cum se trateaza

In mod normal, miozita trece singura in cateva zile (2-4) si se vindeca fara nicio urmare. Spun multe articole de specialitate ca NU sunt necesare medicanente specifice in formele uzuale.

Diagnosticul de miozita la copii

Pentru a fi sigur ca este vorba despre miozita medicul face o serie de analize, dupa ce termina evaluarea clinica, in ideea excluderii altor boli grave. 

O investigatie specifica este determinarea CKazei (creatin fosfo-kinaza) din sange. Aceasta poate fi mult crescuta, de ordinul sutelor sau miilor de unitati.Alte teste de sange verifica existenta anticorpilor care pot identifica o afectiune autoimuna.

Se mai foloseste si biopsia musculara. Acesta este cel mai precis test pentru diagnosticarea miozitei. Un medic identifica un muschi slab, face o incizie mica si indeparteaza o proba mica de tesut muscular pentru testare. Biopsia musculara duce la un diagnostic final la majoritatea persoanelor cu miozita, potrivit webmd.com.

"Un copil care se vindeca de gripa sau alta raceala si rezuza sa mearga brusc ar putea avea BACM. Mergeti la medic pentru confirmarea diagnosticului! Daca se confirma, atunci boala se vindeca repede (in 2-4 zile) fara complicatii," este mesajul postat de medicul Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Taguri Dr mihai craiu Afectiune

Articole recomandate

Citeste si despre