Paduchii sunt o boala, nu un motiv de rusine

/ / Modificat: 2017-02-01
Paduchii sunt o boala, nu un motiv de rusine

Ne-am obisnuit sa consideram paduchii drept un semn al mizeriei, al lipsei de igiena si sa punem un stigmat asupra celor care sufera din acest motiv. Suferinta lor este data nu atat de infestarea propriu-zisa cu acesti paraziti, cat de atitudinea societatii vizavi de acest aspect. Atitudine care trebuie insa educata inca din primii ani de viata.

Paduchii nu sunt motiv de rusine, pentru ca oricine, oricat de ingrijit ar fi, se poate infesta. Iar copiii trebuie sa stie acest lucru pentru a nu-i ostraciza pe colegii care ajung intr-o astfel de situatie.

Ce este pediculoza

Pediculoza capului reprezinta infestatia cu paraziti care traiesc la nivelul pielii si care se hranesc cu sange. Paduchii au 3-4 milimetri lungime si o forma aplatizata, au culoarea gri-albicios, imprumutand uneori chiar culoarea pielii, fapt care ii face greu de observat. Femela se atasaza puternic de firele de par, la nivelul scalpului, si depune oua, pe care le lipeste pe firele de par, de obicei la radacina. Fiecare femela produce intre 3 si 5 oua intr-un interval de 24 de ore si are o durata de viata de aproximativ 25 de zile.

Mediul de inmultire al paduchilor este exclusiv capul uman. Ei nu pot supravietui in afara acestuia, nici macar pe animale. Au nevoie de o anumita temperatura, precum cea umana, care sa ramana constanta, dar si de sange. In afara scalpului, ei nu pot supravietui mai mult de 1-2 zile, intrucat se deschidrateaza. Paduchii nu reprezinta un risc pentru sanatate, intrucat nu transmit niciun fel de boala infectioasa. Prezenta lor este suparatoare, prin mancarimile pe care le provoaca la nivelul scalpului.

Cum se transmit paduchii

Paduchii se transmit exclusiv prin contactul direct cu o persoana infestata sau cu obiecte care ii apartin acesteia: pieptan, agrafe, caciula, etc. Infestatiile se produc de regula in comunitati, in special in gradinite si scoli primare. Insa paduchii se pot transfera lejer si prin contactul cu parul unei persoane infestate atunci cand calatoresti cu tramvaiul, in aglomeratie, sau cand imbratisezi pur si simplu o persoana care are paduchi.

Oricine poate avea paduchi

Paduchii nu sunt, asadar, apanajul mizeriei, al lipsei de igiena. Acestia nu cauta decat un mediu propice pentru inmultire, care presupune caldura si hrana, adica sange. Acest lucru inseamna ca paduchi poate avea absolut orice persoana, indiferent de clasa sociala din care face parte. In acest sens, copiii trebuie informati atat de catre parinti, cat si de catre dascali asupra faptului ca infestarea cu paduchi nu este un motiv de rusine, pentru ca nu doar copiii saraci si murdari pot avea paduchi, ci chiar si cei care se spala zilnic si poarta haine curate.

Este vorba despre o intreaga mentalitate care trebuie schimbata, iar aceasta schimbare trebuie sa inceapa de la mare la mic. Parintii trebuie sa inteleaga si sa nu se mai rusineze atunci cand copilul lor vine cu paduchi acasa. Apoi, trebuie sa ia masuri urgente, astfel incat izolarea copilului pana la rezolvarea problemei sa nu dureze mai mult de 2-3 zile, pentru a nu-i crea un disconfort psihic celui mic.

De asemenea, copiii trebuie sa inteleaga ca un semen care are paduchi nu trebuie marginalizat si invinovatit pentru aceasta problema. Din contra, un astfel de copil trebuie sa fie ajutat sa depasasca cat mai usor acest moment traumatizant nu atat prin prisma disconfortului creat, cat prin atitudinea generalizata a celor din jur, obisnuiti sa stigmatizeze aceasta afectiune.

"Sunt invatatoare si am paduchi"

O invatatoare din Bucuresti ridica tocmai aceasta problema veche in scoli: existenta paduchilor. Cadrul didactic sustine ca elevii sai care au avut paduchi au fost izolati din aceasta cauza, motiv pentru care a decis, prin intermediul unui mesaj postat pe Facebook, sa le explice tuturor ca existenta pediculozei nu este ceva rau.

"Sunt invatatoare la Scoala Gimnaziala Nr. 195 din Bucuresti si am paduchi! (...) Si cativa dintre elevii mei au, asa ca probabil ne-am dat paduchii intre noi, pentru ca haina mea sta langa a lor, iar din cand in cand ii sarut pe frunte si ii iau in brate, asa cum s-a intamplat azi. Firele mele de par se intalnesc cu ale lor si... gata, saltul s-a produs, au schimbat scalpul! (...) "Este momentul sa renuntam la prejudecati si sa ne purtam ca niste oameni maturi. Nu pot sa mai aud ca paduchii sunt o rusine si ca purtatorii ar trebui arsi pe rug in piata publica!", a scris Claudia Chiru pe pagina personala de Facebook.

Taguri Paduchi copii Paduchi si lindini

Articole recomandate

Citeste si despre