Vremea rece vine si cazurile de bronsiolita acuta vor fi diagnosticate din ce in ce mai des. Corect sau incorect.
Ce este bronsiolita
Bronsiolita este o boala acuta infectioasa, predominant virala, a tractului respirator, caracteristica sugarului si copilului mic si care este consecinta unei obstructii inflamatorii la nivelul cailor aeriene mici.
Medicul pediatru Mihai Craiu vorbeste despre tratamentul incorect aplicat pacientilor cu bronsiolita, copii sau adulti, care nu tine cont de recomandarile ghidurilor si protocoalelor. Acesta arata si ce trebuie retinut din noul protocol de brosiolita.
"Cu siguranta cei mai multi pacienti spitalizati cu acest diagnostic, vor primi un tratament ce reflecta prejudecatile noastre romanesti individuale si nu recomandarile ghidurilor si protocoalelor (nici macar protocoalele romanesti nu sunt respectate in Romania, in aceste cazuri de spitalizare pentru bronsiolita, decat in putine locuri).
Ce merita retinut din acest nou protocol de bronsiolita?
1. Nu se administreaza antibiotice de rutina (si protocolul romanesc face o lista cu potentialele exceptii de la regula NU ANTIBIOTICE!)
2. Nu se da adrenalina inhalatorie in formele usoare si categoric NU LA DOMICILIU!
3. Nu se administreaza corticosteroizi pe cale nebulizata (categoric nu dexametazona). Anomalia tipic romaneasca nici nu este mentionată pe undeva, prin vreun colt de pagină. Este doar o inventie locala!," atrage atentia medicul Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.
MESAJ DE LUAT ACASA de la medicul pediatru
Aerosoli doar la spital sau la cabinet, antibiotice NUNUNU iar adrenalina doar in f rare fazuri, care sunt extrem de grave, la spital/cabinet medic de familie.